Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada , Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e teşvik yasasının uzatılması konusunda çaba göstermesini isteyerek, “Bu konuda Malatyalılara yardımcı olabilirseniz, bütün Malatyalılar size "Allah'ınıza kurban." diyecekler” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e hitaben, “Sayın Bakan, 5084 Teşvik Yasası hem sanayici hem iş adamı hem esnaf hem çalışan hem de çalışmayanları direkt ilgilendirmekte. Uzatılması için Sayın Ali Babacan'dan rica ettim, Sayın Nihat Ergün'den rica ettim ama olumlu bir sonuç alamadım. Sizden ricam, Malatya'yı direkt ilgilendiren bu Teşvik Yasası konusunda bir çaba göstermeniz. Malatyalıların ortak isteği bu. Bu konuda Malatyalılara yardımcı olabilirseniz, bütün Malatyalılar size "Allah'ınıza kurban." diyeceklerdir.” dedi.
“KAYISI ÜRETİCİSİ AÇLIK SINIRINDA “
Ağbaba kayısı üreticilerinin sıkıntılarını da dile getirerek, “ Malatya'daki kayısı üreticileri aç, yoksul, çaresiz bekliyorlar. Aylardan beri yüksek sesle söylüyoruz: "Çiftçimize yardımcı olun, teşvik verin, zararlarını karşılayın." Diye. Ancak bundan da bir sonuç elde edemiyoruz. Malatya'daki bütün çiftçiler, kayısı üreten herkes açlık sınırıyla karşı karşıya. Bu konuda da Malatyalılara yardımcı olmanızı, kayısı üreticilerine yardımcı olmanızı diliyorum. Malatyalılar bunu unutmaz, Malatyalılar size yine "Allah'ına kurban." der. Bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz.” diye konuştu.
“7.500 LİRAYI NASIL ÖDEYEYİM?”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ e ayrıca “Sayın Bakan, Malatya'da geçtiğimiz yıllarda TEDAŞ özelleştirildi. Özelleştiği günden bu yana Malatya'da elektrik kesintileri nedeniyle hem konutta hem sanayide hem de tarımda çok önemli problemler yaşanmakta. Şöyle ki, köylerde sık sık elektrik kesintisi olmakta. Bu nedenle, yoksul Malatya köylüsünün buzdolabı, çamaşır makinesi yanmaktadır. Yine, tarımda kullanılan elektrik, fiyatı açısından köylüyü zor durumda bırakmaktadır. Ayrıca, çiftçi, başta kayısı olmak üzere ürettiği ürünler para etmediği için faturasını zamanında ödeyememektedir. Ödenmeyen faturalar kısa zamanda icraya verilmekte, uygulanan yüksek faizler köylüyü zor durumda bırakmaktadır. Bir muhtar biraz önce yalvararak söyledi: "Ben 1.500 TL'yi ödeyemedim, şimdi uygulanan faiz sonucu 7.500 TL'yi nasıl ödeyeyim?" Köylü icralık oldu. Köylünün devletle tek ilişkisi icra daireleri aracılığıyla. Malatya köylüsü elektrik parasını ödeyemeyince dolayısıyla suyu da kesiliyor. Üreticiye yardımcı olunmasını istiyorum” dedi.