Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017 yılının Malatya için projeler, yatırımlar ve müjdelerle dolu bir yıl olduğunu ifade ederek, “2017 yılında ilimizde kamu kurumları ve belediyeler aracılığıyla yatırım programında yer alan 597 proje için yaklaşık 1 milyar 230 milyon lira değerinde yatırım gerçekleştirdik” dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Malatya’da gazetecilerle bir araya gelen Bakan Tüfenkci, “Yerel basının 15 Temmuz’daki duruşu ve gösterdiği dirayet bizler, mesleği yapanlar, milletimiz için basının ne kadar önemli olduğunu göstermesi bakımından önemli bir milattı. Zor şartlarda çalışan, emek sarf eden bütün çalışan gazetecilerin gününü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, 2017 YILINDA BÜYÜME RAKAMLARIYLA DÜNYA’YI KISKANDIRDI”
Tüfenkci, Türkiye’nin 2016 yılında hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “15 Temmuz’dan sonra oluşan ve bir takım çevrelerce de ısrarlı ve kötü niyetli olarak Türkiye’nin iflas ettiğini, borçlarını ödeyemeyeceğine, doların ve faizlerin inanılmaz yükseleceğine kadar bir takım kötü senaryolar içerisinde 2017’ye çok güçlü bir şekilde girdi. Türkiye’nin 2017’de yakalamış olduğu büyüme rakamları, dünyayı kıskandıracak hale geldi” diye konuştu.
“İLAVE 1,5 MİLYON İNSANIMIZA İŞ, AŞ BULDUK”
Türkiye’nin 2019 yılında önemli bir viraja gireceğini dile getiren Bakan Tüfenkci, şunları söyledi: “2016 yılında alelacele not kıranlar, Türkiye’nin büyüme performansını revize edenler, düşürenler 2017 yılında art arda revize rakamlarını açıkladıklarını ve netice itibariyle de esasında Türkiye’nin yakalamış olduğu performans karşısında utananlar, kendi itibarlarını korumak adına revizelerin yaptığını gördük. En sonda Dünya Bankası’nın Türkiye’nin büyüme rakamlarını revize ettiğini görüyoruz. 2018 yılında da Türkiye’nin büyüme rakamlarına inanamayanlar, aynı şekilde peş peşe büyüme rakamlarını revize edeceklerini göreceğiz. Türkiye, 2017’deki performansıyla ilave 1,5 milyona yakın insanımıza iş ve aş buldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan istihdam seferberliğine de reel sektörümüzün ciddi anlamda katkı vermesiyle beraber insanımıza 2017 yılında 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Cumhurbaşkanımızın İstihdam Şurası’nda da ifade ettiği gibi 2018 yılında artık işverenlerimiz iki istihdam sözü verdiler. Reel sektörün istihdam sözüne hükümet olarak biz işveren payı destekleriyle, ilave istihdamda SSK primleri ve diğer vergilerin devlet tarafından ödenmesine kadar; yanında 3 kişi çalıştıran küçük esnafımıza her bir çalıştırdığı ilave istihdam için 6 aylık maaşının, SSK’sının devlet tarafından verilmesini sağladık. Böylelikle küçük esnafımızın hem yeni bir arkadaşımıza iş öğretmesi ama aynı zamanda işini büyütmesine de katkı sağlamaya çalıştık. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu coğrafi şartlara ve bununla beraber etrafında aleyhine oynanan oyunları da dikkate aldığımızda yerli ve milli duruşun ne kadar önemli olduğunu ve bunun üzerine mili mutabakat sağlama noktasında Türkiye’nin istikrarı, geleceği, bölgesinde ümmete bir umut olabilmesi için güçlü Türkiye’nin her zaman önem arz ettiğini; tek bayrak, tek devlet, tek millet ve tek vatan etrafında birleşen herkesin 2019’da Türkiye’nin de gireceği virajı dikkate alarak, ülkenin geleceği noktasında daha fazla saflarını sıklaştırmasının gerekliliğini anlatmaya gerek yok.”
"2023 HEDEFİNE YÜRÜYORUZ"
2019 seçimlerine giderken herkesin hassas olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu partinin lideri belli. AK Parti'nin lideri Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan. Biz Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru giderken yol yürüyoruz. Bu yürüyüşe engel olmak, bilerek veya bilmeyerek engel olmak veya bir takım hesapların içerisine girmek, bir takım hesapları olanlara ortak olmak, gerçekten milli duruş ve mutabakatların oluştuğu bu dönem içerisinde farklı senaryolara yol açacak söylemlerde bulunulmaması gerekir. Bu partinin ilkeleri, lideri, cumhurbaşkanı adayı belli olduğuna göre."
“BELİRLİ BİR AŞAMAYA GELİNDİ”
Konuşmaların ardından bir gazetecinin "MHP ile AK Parti arasında gelişen itiffak görüşmeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?" sorusuna Tüfenkci, konunun AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmeleriyle belli bir aşamaya geldiğini ifade ederek, “AK Parti'den 3 arkadaşımız Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle MHP'den de Devlet Bahçeli'nin görevlendirmesiyle 3 arkadaşın oluşturduğu 6 kişilik bir komisyon çalışmalara başlayacak. Özellikle milli mutabakat çerçevesinde Türkiye'nin yerli ve milli duruş gösterebilen, birliği beraberliği noktasında gerçekten bir şeyler yapması gerektiğini, dünyayı ve çevresinde gelişen olayları iyi okuyanların, Türkiye'nin geleceği için oluşturulan milli mutabakata gerçekten saygı duyup, sağduyulu kesim tarafında da büyük bir mutluluk oluşturdu" cevabını verdi.
“BİR MİLYAR 250 MİLYON LİRA DEĞERİNDE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”
Bakan Tüfenkci, 2017 yılının Malatya için projelerle, yatırımlarla ve müjdelerle dolu bir yıl olduğunu belirterek, “2017 yılında ilimizde kamu kurumları ve belediyeler aracılığıyla yatırım programında yer alan 597 proje için yaklaşık bin milyar 230 milyon lira değerinde yatırım gerçekleştirdik. Bu projelerin 254’ ünü tamamlandı. 207 proje devam ediyor, 108 proje ise ihale aşamasında. Çeşitli nedenlerle 28 projeye de başlanamamıştır” dedi.
Bakan Tüfenkci’nin Malatya’da yapılan yatırımlar ve projelerle ilgili başlıklar altında konuşması şöyle:
SAĞLIK
“Malatya’yı sağlık alanında önemli bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz. 2017 yılının ilk günlerinde Malatya Devlet Hastanesi’nin statüsünü değiştirerek Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi haline getirdik. Pütürge ilçemizdeki doktor yetersizliği sorununu çözmek için Pütürge Devlet Hastanesi’ni, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağladık. 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 217 yataklı Onkoloji Hastanesi ve 45 yataklı Yeşilyurt Devlet Hastanesi ek binası şu an inşaat aşamasında. İnşallah bu yılın sonunda hizmete açacağız. 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizin ihalesi yapıldı. En kısa sürede temelini atacağız. 300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanesi ve 100 yataklı Doğanşehir Devlet Hastanesi’nin ihalelerini de bu yıl içerisinde gerçekleştireceğiz.”
EĞİTİM
“İlimize eğitim alanında iktidarlarımız döneminde yaklaşık bir milyar lira değerinde yatırım yaptık. Bu yatırımlarla derslik başına düşen öğrenci sayısı 2002 yılında ilköğretimde 33, ortaöğretimde 27 iken, 2017 yılında ilköğretimde 22’ye, ortaöğretimde 24’e düşmüştür. Aynı şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2002 yılında ilköğretimde 24, ortaöğretimde 19 iken 2017 yılında ilkokulda 14, ortaokulda 13, ortaöğretimde 12 olmuştur. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimize 32 derslikli Anadolu Lisesi ve 200 öğrenci kapasiteli pansiyon, Battalgazi ve Yeşilyurt’ta Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yeşilyurt Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Battalgazi Görme Engelliler Okulu projeleri üzerinde çalışılıyor. Diğer ilçelerimiz için de planlanan daha birçok okul projesi mevcut. Bu projeler tamamlanınca inanıyorum ki Malatya’mız 2019’dan önce tam gün eğitime geçiş için altyapısını tamamlamış olacak. Tabi bir de ikinci üniversite konusu var. YÖK ile istişarelerimiz sürüyor. İnşallah bu yasama yılında TBMM’ye teklif edeceğiz.”
ULAŞTIRMA
“İlimize ulaştırma anlamında 2002’den bu yana yaklaşık 4 milyar lira yatırım yaptık. 2017 yılında ise bu rakam yaklaşık 300 milyon liradır. Malatya’mızın uzun yıllardır kanayan yarası olan Kuzey Çevre Yolu’nun temelini gayretlerimiz sonucunda 2017 yılı içerisinde attık. İnşallah 2020 yılında tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. 2016 yılında yapımına başlanan Malatya-Akçadağ-Develi yolu 2017 yılında tamamlandı. Doğu Anadolu’yu Malatya üzerinden Akdeniz’e bağlayan Erkenek Tüneli’nin açılışını 2017 yılında gerçekleştirdik. Malatya-Hekimhan arasındaki tüneller bitti. Bağlantı yolları ile beraber bu yıl tamamlanacak. Malatya-Pütürge arasında kış aylarında yaşanan sıkıntıları çözmek adına Kubbe Dağı Tüneli’nin proje ihalesi yapılmıştı. Şu anda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yapımı halen devam eden Hekimhan-Kuluncak yolu, Kömürhan Tüneli ve Kömürhan Köprüsü inşallah bu yıl içerinde tamamlanacak. Malatya’nın yüz akı projelerinden olan Hızlı Tren projesi için gayretlerimiz sonuç verdi. Etüt çalışmaları bitmek üzere, Allah nasip ederse 2018 yılı Yatırım Programına dahil edeceğiz. Ve kısa sürede şantiyeyi kuracağız. Aynı zamanda Malatya-Elazığ arası hızlı tren projesinin etüt çalışmaları devam ediyor. Bu konunun da takipçisi olacağız. Mevcut havalimanının askeri havalimanı olması sivil havacılıkta aksaklıklara neden oluyor. İnşallah yeni bir sivil terminal yapılması noktasında Ulaştırma Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor.”
ENERJİ
“İlimize 2017 yılında MTA tarafından yaklaşık 8 milyon liralık yatırım yapıldı. Başören-Sofular-Kuluncak hattında Uranyum ve Toryum rezervi arama sondaj çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kuluncak ilçesinde jeotermal enerji sondaj çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Pütürge’de Polimetal maden aramaları çalışmaları devam ediyor. İlimizdeki elektrik dağıtım şirketi olarak faaliyet gösteren Fırat EDAŞ tarafından 2017 yılında 42,5 milyon liralık yatırım yapıldı. 2018 yılında da bu rakamın üzerine çıkarak yatırımlarını sürdürecekler.”
ORMAN VE SU İŞLERİ
“2002’den bu yana Malatya’mıza Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 1,6 milyar liralık yatırım yapmıştır. 2017 yılında Akçadağ Taşevler Barajı, Darende Ayvalı Barajı, Kuluncak Bicir Barajı ve Sulaması projelerini bitirdik. 2018 yılında Darende Çınarköy, Doğanşehir Elmalı, Erkenek, Hekimhan Budaklı, Karadere, Kurşunlu, Güzelyurt, Kuluncak Karaçayır, Malatya Merkez Yaygın, Malatya Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı inşallah tamamlanacak. Aynı zamanda 2018 yılında Boztepe Recai Kutan, Kapıkaya Turgut Özal, Akçadağ Taşevler, Darende Ayvalı, Çınarköy, Doğanşehir Elmalı, Erkenek, Hekimhan Budaklı, Karadere, Kurşunlu, Güzelyurt, Kuluncak Karaçayır, Malatya Merkez Yaygın Barajı Sulaması projelerini tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Şahnahan B-C kanalları ile Karakaya Baraj Gölünden pompaj ile su takviye yapılması inşaatı projesinin ihalesi 19 Ocak 2018 tarihinde yapılacak. İhale yapılır yapılmaz inşaatlar başlayacak. Böylece Karakaya Baraj Gölünden pompajla su alınarak, özellikle Şahnahan ve Eski Malatya kısmının sulanması noktasında inisiyatif almış olduk. 2017 yılında 3,5 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Darende Günpınar Şelalesi’nin Tabiat Parkı ilan edilmesi ve Arapgir Kozluk Çayı’na koruma statüsü kazandırılması noktasında takibimiz devam ediyor.”
ADALET
“13 bin 930 metrekare kapalı alanı olan bir adet Adli Tıp Binası ile 4 bin 817 metrekare kapalı alanı olan Doğanşehir Adalet Sarayı proje çalışmaları devam ediyor. Malatya Adalet Binası yapım işi projesini 2018 Yılı Yatırım Programına yeni proje olarak teklif ettik. Yapımına başladığımız Doğanşehir ve Akçadağ Ceza İnfaz Kurumlarımızın inşaatı devam ediyor. En geç 2019 yılında tamamlamayı planlıyoruz.”
BİLİM, SANAYİ EV TEKNOLOJİ
“Organize Sanayi Bölgesini büyüttük, istimlak sorununu giderdik. Yazıhan’daki Hayvancılık Organize Bölgesi’nin projesi tamamlandı, imzalar atıldı. Yazıhan’a modern bir Hayvancılık Organize bölgesini kazandırıyoruz. OSB Kanununa eklenen geçici 9. Madde ile en az 10 kişilik istihdamı taahhüt eden yatırımcılara tahsisi yapılmamış parsellerin; Malatya Merkez I., Malatya II. ve Darende OSB ile Akçadağ Mermer İhtisas OSB’de yüzde 100 indirimli bedelsiz parsel tahsisi imkanının süresini 12.04.2017 tarihine kadar uzattık. Buradan bir müjde vermek istiyorum. Artık Cazibe Merkezleri programı kapsamında ilimize yapılacak yatırımlar 6. Bölge teşviklerinden faydalanacak. Malatya Merkez I. Organize Sanayi Bölgesinin kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Hekimhan Sanayi Sitesi’nin yapımı tamamlandı. Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi imar planı aşamasına geldi. Bin 505 işyerinin olduğu 5 adet Sanayi sitesini hizmete sunduk. Malatya Merkez I. Böl. (Özmalatya) SS, Merkez II. Böl. (Özmalatya) SS, Merkez (I+II) Bölüm SS ve Arapgir SS ve Malatya Doğanşehir SS tamamlandı. 2017 yılında KOSGEB destekleri kapsamında kendi işini kuran 401 girişimciye yaklaşık 7,5 milyon lira “Yeni Girişimci Desteği” verildi. Ayrıca 2017 yılında 652 işletmeye yaklaşık 14,5 milyon lira KOSGEB Desteği, 2550 işletmeye yaklaşık 60 milyon lira KOBİ Destek Kredisi verildi.”
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR
“2017 yılında ilimize Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından; bin 610 kişiye 11,5 milyon liralık sosyal ekonomik destek, 6 bin 218 kişiye 70 milyon liralık evde bakım hizmeti, 10 bin 866 kişiye 5 milyon liralık doğum yardımı, 201 kişiye 5 milyon liralık özel bakım hizmeti yardımı yapıldı. 2018 yılı sonuna kadar Yeşilyurt ilçemizde Çocuk Destek Merkezi (DAP) projesini tamamlamış olacağız. Çocuk Destek Merkezi’ni, Huzurevi Kampüsü içerisindeki alana yapmayı planlıyoruz. Battalgazi ilçemizde 2. Huzurevi’ni yapacağız. İnşallah bu yılsonunda ya da 2019 başında tamamlamayı planlıyoruz.”
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
“Darende ve Pütürge Hükümet Konakları’nı 2017 yılında tamamladık. Malatya Arapgir Hükümet Konağı’nı yatırım programına aldırdık. Projeyi onaylattık. İnşallah en kısa sürede inşaatına başlanacak. İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binamızı, 2017 sonunda hizmete geçirdik. Bu kapsamda 19 milyon lira ödenek harcandı. Son teknoloji ile donattığımız yeni hizmet binamız Malatya’mızın huzur ve asayişinde önemli görev üstlenecektir. 2018 yılında Malatya Yeşilyurt Hükümet Konağının yatırım programına alınmasını planlıyoruz. Pütürge İlçe Emniyet Amirliği ve 20 daireli Polis Lojmanlarının 2018 yılında bitirilmesini planlıyoruz. Hekimhan İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası’nın ve Arapgir Lojmanlı İlçe Emniyet Amirliği Binası’nın proje çalışmaları devam ediyor. Tamamlanınca inşaat ihalesi çalışmasını başlatacağız.”
ÇEVRE
“2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından ilimize 5,5 milyon lira değerinde harcama yapıldı. 2017 yılı içerisinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binası’nı bitirdik. Belediyelerimize 2 milyon liralık yardım yapıldı. TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlarımızın sorunları ile yakından ilgileniyoruz. Yaşanan mağduriyetlerin en kısa sürede giderilmesi için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.”
GÜMRÜK, TİCARET VE EKONOMİ
“Bölgemizin ticaretine büyük katkı sağlayacak olan “Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası Kompleksi Yapımı” projesinde sona doğru yaklaştık. İnşallah 2018 yılında tamamlayıp hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Bildiğiniz üzere kayısıyı lisanslı depoculuk kapsamına almıştık. Yapılacak depoyla 10 bin tonluk kapasiteye sahip deponun yaklaşık maliyeti 19 milyon TL olacak, 12 Milyon TL’si Kalkınma Bakanlığı tarafından hibelerle sağlanacak, geri kalan kısmı lisanslı depoya ortak olması öngörülen kuruluşlarca finanse edilecek. Kayısının lisanslı depo yatırımlarının daha hızlı ve kolaylıkla yapılabilmesi için Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliğinde değişiklik yaptık. Lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesinin minimum 10 bin tondan 5 bin tona, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesinin ise minimum 2 bin tondan bin tona düşürülmesine yönelik düzenleme yaptık. Bu yıl TMO’ya kayısı aldırmayı planlıyoruz. TMO’ya kayısıyı aldıracağız ve piyasanın dengelenmesini sağlayacağız. 2017 yılında ilimizde 18 anonim şirket açılmış, bir anonim şirket kapanmıştır. 307 limited şirket açılmış, 26 limited şirket kapanmıştır. 6 kooperatif açılmış, 7 kooperatif kapanmıştır. 239 ticari işletme açılmış 82 ticari işletme kapanmıştır. Esnaf sayılarımıza baktığımızda 2017 yılında 2 bin 342 tescil, 973 terkin gerçekleşmiştir. Gördüğünüz gibi bir esnaf işletmesi kapanmış üç esnaf işletmesi açılmış. Kapanan esnaf işletmelerine baktığımızda zannetmeyin hepsi iflas etmiş. Ya işini büyütmüş tacir olmuş ya emekli olup işi bırakmış bir kısmı da iflas etmiştir. 2017 yılı geçici verilerine göre ilimizin ihracat rakamı yaklaşık 240 milyon Amerikan Doları, ithalat rakamı ise yaklaşık 130 milyon Amerikan Dolarıdır.”
KÜLTÜR VE TURİZM
“İlimize Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projelerine 2017 yılında 1,3 milyon lira destek verdik. Malatya Atatürk Müzesi Restorasyon Projesini tamamladık. Malatya Beşkonaklar Müze Evi Teşhir Tanzimi ve Çevre Düzenlemesini tamamladık. Malatya Yeni Müze Projesi, Malatya Battalgazi Surları (2. etap) Projesi, Malatya Battalgazi Makamı ve Kırkkardeşler Mezarlığı İle Usta Şagirt Projeleri 2018 yılında takip ettiğimiz projeler arasında. İlimizi turizmde de ayağa kaldırmak istiyoruz. 2 bin 500 metre yükseklikteki Yama Dağı'nda 72 yataklı konaklama üniteli kayak merkezimizin yapımına başladık. İnşallah en kısa sürede hizmete açmayı hedefliyoruz.”
KALKINMA
“Fırat Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılından bu yana 223 projeye yaklaşık 30 milyon TL’lik hibe desteği sağlandı. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi, Malatya 1.OSB Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Projesi Fırat Kalkınma Ajansı tarafından çalışılıyor.”
ÇALIŞMA
“2017 yılı sonu itibariyle İŞKUR özel sektörde 13 bin 5, kamuda 23 olmak üzere 13 bin 28 kişiyi işe yerleştirmiştir. 2017 yılında Toplum Yararına Program kapsamında 3 bin 75 kişi istihdam edilmiştir. Biliyorsunuz 2017 yılının sonunda Taşeron işçilerimizin kadroya geçirilmesi konusunda düzenlemeyi bitirip KHK ile yayınladık. Şimdiden kadroya geçen tüm işçilerimize hayırlı olsun diliyorum.”
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK
“Malatya iklimi, verimli arazileri ile tarımın da merkezi olacak konumda, son yıllarda yaşanan kuraklık çiftçimizin boynunu bükse de barajlar, sulama kanalları ile susuzlukla baş etmeye çalışıyoruz. 2014 yılında yaptığımız müracaat 2017 yılında tamamlandı ve artık 'Malatya kayısısı' AB tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmiş oldu. 2017 yılında tarımsal desteklemelere baktığımızda ilimize alan bazlı desteklere 38,2 milyon lira, hayvancılık faaliyetlerine 19,5 milyon lira, diğer ( tohum, fidan, tarımsal sigorta vb. ) faaliyetlere 139,4 milyon lira olmak üzere 197,1 milyon lira destek verilmiştir. 30 bin TL’lik desteğin sağlandığı Genç Çiftçi Projesinden geride bıraktığımız 2017 yılında 203 çiftçimiz yararlandı, 6,1 Milyon TL hibe ödendi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD II Projesi kapsamında, 2017 yılında 68 sözleşme imzalandı. Bu bağlamda yaklaşık 50 milyon TL’lik hibe desteği vereceğiz. 2018 yılı için hayvancılık ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ile ilgili yeni çağrı başladı.”
GENÇLİK VE SPOR
“Malatya Merkez Spor Salonu ve Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu projelerinin Malatyalı kardeşlerimizin hizmetine kavuşturulması konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. İnşallah çok kısa süre içerisinde hizmete açacağız. Kış sporlarında Hekimhan’ın adını duyuracak olan Yama Dağı Kayak Merkezi Projesi’nin inşaatına başlandı. Çok yakında Yama Dağı Kayak Merkezi olarak hizmete başlayacak. Sadece kent merkezinde değil ilçelerimizde spor salonları, gençlik merkezleri inşa ediyoruz. Bu kapsamda birçok ilçemizde sentetik sahalar açtık. Üniversite KYK yurtlarımızda yatırımlarımız devam ediyor. 2017 yılında İnönü Üniversitesi karşısında bin 600 kişilik Malatya Eşref Bitlis KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nu açtık. İnşallah 2018 yılında yine aynı yerde 3 bin 500 kişilik KYK Kız Öğrenci Yurdu’nu bitirip hizmete açacağız. Böylelikle ilimizde yurt sorunu kalmamış olacak. Bu kapsamda Malatya için önemli yatırımlardan biri olan 25 bin kişi kapasiteli Yeni Stadyum Projesi birçok kez durma noktasına gelmesine rağmen gayretlerimizle tamamlandı. Stadyumun açılışını da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirdik. Bizler stadyumu kentimize kazandırdık, PTT 1. Ligde mücadele eden Evkur Yeni Malatyaspor da 2016-2017 sezonunda başarılara imza atarak Süper Lige yükselme başarısı elde etti ve Malatya’mızın on bir yıllık hasretini sonlandırdı. Yeni Malatyasporumuza hem maddi hem manevi olarak her zaman destek sağladık. Mesela takımımızın otobüsü eski modeldi. Deplasmana giderken takım sıkıntı yaşıyordu. Yeni Malatyasporumuza yakışır bir otobüs kazandırdık. Yeni Malatyasporumuzu bugün olduğu gibi bundan sonra da destekleyeceğiz. Azimli ve mücadeleci ruhuyla Malatya’mızın gururu Evkur Yeni Malatyasporun’un Süper Ligde kalıcı bir takım haline gelmesi, başarılarla adından söz ettiren bir takım olması ve Yeni Malatyasporun Avrupa arenasında boy göstermesi en büyük temennimizdir.”
Toplantıya Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Burhan Karaduman - Ferdi Durdu / Yeni Malatya Gazetesi - Malatyahaber.com