SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'mıza Yeni Bir Proje Hazırlıyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu söyledi.

Milletvekili Çalık, Malatya Ticaret Borsasını ziyaret etti. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ziyarette yaptığı konuşmada, “Malatya bu bölgenin yükselen değeri konumundadır. Gerçekten tarımda ve tarımsal hizmetlerde çok ciddi mesafe almış ve bu bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi olma yolunda hızla ilerliyor. ‘Dünya Kuru Kayısı Başkenti’ olması ve kuru kayısı ihracatında hem ülke ekonomisine hem de Malatya ekonomisine sağladığı katkı ve değeri hepimiz biliyoruz. Artık Malatya’da sadece kuru kayısı ihracatını ön plana çıkartarak devam ederken, bir taraftan da özellikle hayvancılıkta çok önemli bir eşiğin arifesindeyiz” ifadelerini kullandı. Özcan, Malatya’da bir yandan kuru kayısı lisanslı depoculuğu hayata geçirirken, diğer taraftan da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale alımları kararıyla 2021 yılı kuru kayısı ihracatını çok önemli rakamlarla kapattıklarını belirtti. Bir taraftan ihracat rakamlarını korurken, diğer yandan ihracat gelirlerindeki önemli artışın yaşandığını dile getiren Özcan, “2022’nin ilk çeyreğinde 18-19 bin ton kuru kayısı ihracatıyla beraber 20 milyon dolara yakın ihracat geliri elde etmiş olduk” dedi.

“MALATYA’YA 20 YILDA 39 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK”
 Çalık ise tarımın Malatya, Türkiye ve Dünya için çok önemli bir alan olduğunu dikkat çekerek, “Ekonomimizin omurgası. Malatya ilimiz tarıma dayalı ekonomisini güçlendirmeye çalışan bir il ve tarımdaki ihracat rakamlarımız Malatya’nın sanayisi gibi ekonomiye çok ciddi katkıda bulunuyor. Hedefimizi koyduk, bir milyar dolarlık başta kayısı ihracatı olmak üzere ürettiğimizi ürünleri ihraç etmek isteriz. Bugüne kadar Malatya’da 39 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Tarım Bakanlığında toplam 6 milyarlık yatırımı Malatyalı hemşerilerimizle buluşturduk” diye konuştu.

“2022 yılı Mart ayında 7 bin 325 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 36 milyon 464 bin dolar gelir elde edildi” bilgisini veren Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“2022 yılı ilk çeyreğinde ise 18 bin 499 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 91 milyon 291 bin dolar gelir elde edildi. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında Çin’e 3 bin 792 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 10 milyon 902 bin dolar gelir elde edildi. Çin’e pazarımız daha yeni açıldı. Yeni ihracat kapıları bulmamız lazım. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında ise 64 bin 853 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 287 milyon 924 bin dolar gelir elde edildi. Kayısımızın fiyatı konusunda üreticilerimizin talebi, ürünümüz para etmiyordu. 2020 yılında 10 ila 12 TL bandında giden kayısı TMO’nun kayısı alımı ile birlikte 21 TL’den 50 TL’ye kadar fiyatları arttı. Bu sene fiyatların daha çok üreticiye yansıyacağını umuyoruz. TMO’nun kayısıyı alacak söylemi bile üreticilerin psikolojik olarak alın terlerinin kıymetlenmesine vesile oluyor.”

Milletvekili Çalık, 2002’den buyana tarım ve hayvancılığa önemli desteklerin verildiğini belirterek, “Arıcılıktan balıkçılığa, tarla üretiminden meyve üretimine, küçükbaştan büyükbaşa, mazot, yem desteğine kadar bakanlığımız üreticilerle buluşturdu. Boztepe barajımızın sulamaya başlaması çok önemli. Malatya’da 50’ye yakın sulama projemiz devam etmekte. Lisanslı depoculuğun kurulmasını çok önemli görüyoruz. İkinci lisanslı depo kuruluyor. Üretici için çok önemli” dedi.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Çalık, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Malatya Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB Yazıhan ilçemizin Mısırdere Mahallesi sınırları içerisinde toplamda 3 bin 200 dekarlık alan üzerinde kurulacaktır. İki etap halinde toplamda 98 işletme ve yaklaşık 16 bin 650 büyükbaş hayvan kapasiteli olacak OSB'de et entegresinden yem üretim fabrikasına kadar birçok işletme yer alacak. Tam donanımlı, kendi kendine yetebilen, yenilenebilir ve sıfır atık prensibi ile çevreye duyarlı bir tarım ve sanayi entegrasyon uyumlu olacak ve burada 2 bin kişiye yakın istihdam sağlanacak, örgütlü, sağlıklı, kaliteli ve rekabetçi üretim ortamı oluşturulacak. Altyapı projesi 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandı. Altyapının ihale bedeli yaklaşık 60 milyon TL olup İhale çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından bu yıl için altyapı işlerinde kullanılmak üzere 8 milyon 821 bin TL ödenek desteği yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Yazıhan ilçemizde 900 dekar alana Topraksız Sera Organize Sanayi Bölgesi de kurulacak. 15 işletme tarafından 800 kişi istihdam edilecek” dedi.

MALATYA’MIZA YENİ BİR PROJE HAZIRLIYORUZ
Malatya için yeniden bir projeyi hayata geçirmek istediklerini dile getiren Çalık, “Balıkçılık konusunda Malatya Tarım il müdürlüğümüze bir çalışma yaptırdık. Çalışmayı takip edeceğiz. Tarım Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Recai Kutan Barajının olduğu yerde 12 ay boyunca faaliyet gösterilecek. Suyun üstünde bir OSB’nin kurulması Türkiye’de bir ilk olabilir. Bu konudaki talebimizi ilettik. Yeni bir sektör alan açmamız adına, Balıkçılık OSB’yi yapabilirsek, başarabilirsek çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalarımızı yakın takiplerimizi yapacağız” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • İsminiz (2 yıl önce)
    Ben tanzim satış yaparsınız da şu halka sebzeyi meyveyi eti ucuza yedireceğiniz günü sabırsızlıkla bekliyorum. Patates olmuş 9 tl, kasap arkadaş eskiden tava yemeği ve lahmacun içi hazırlamaya yetişemedim, bir anda kesildi, bizde böyle, fırınlarda da durum aynı. Millet yavan ekmek alıyor sadece. Çevre yolunda asvalt kalmamış, barguzu ortaokulu önünden pimar un yem fabrikası arası yol iğrenç, bir asvalt var yama, üstüne yama, böyle bir çalışma olamaz, asvalt nasıl atılır işçiler bilmiyor, toplanıyor 30 adam, 3 ü birşeyler yapmaya çalışıyor, diğerleri laklak, arabayı sanayiye götürmekte bıktık, parça pahalı yetişemiyoruz. Şehrin suyu da bozuldu, geçen yıla kadar iyiydi, suya zam geldi kireç akıyor musluklardan. Çözüm bulacaksınız bunlara bulun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Volkan (2 yıl önce)
    Yazıhan a proje yapmadan önce tarlalara giden yolları yapın.Nereye başvuru yaptıysam olmadı .Altı üstü yol..Yazıhan belediyesi büyükşehir e suçu atıyor büyükşehir Yazıhan belediyesine ..benim tarlamin resmi mevcut yolunu kim onaracak????. Malatya toplulaştırma ihalesini alan firma devlete yol yaptık diyerek devletten parasını almıştır.lakin tarlada yol denen birşey yok..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    hızlı tren malatyamıza hayırlı olsunnn birileri demiştti galiba ama kim ?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Serkan (2 yıl önce)
    Artik ben inanmiyorum....inancimi kaybettirdiler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Yere batsın projeleriniz,pardon tarım mı kaldı ülkede,çiftçimi kaldı ülkede,elde ne kaldı ki.yokettiniz herseyi,hunharca harcadınız tüm kredileri,borçtan ve batık halde bıraktınız çiftçiyi.utanmadanda şimdi anlatın projelerinizi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nadir (2 yıl önce)
    Haberi sonuna kadar okudum. Eğer Öznur Hanım şu 2 işin gerçekten takipçisi olur da Malatya'ya kazandırırsa bütün kızgınlığıma rağmen kendisine hakkım helaldir. Yazıhan'a tarım OSB ve baraja Su Ürünleri OSB. Su Ürünleri OSB eğer kabul edilirse Türkiye'de ilk olacakmış. Karakaya üzerindeki balık çiftlikleri Türkiye'nin en büyük tatlı su balıkçılığı üretim merkezlerinden biri. Bu proje Malatya'ya gerçekten çağ atlatır, müthiş ama çok müthiş vizyon katar. İşte çılgın proje budur. Bize böyle şeylerle gelin lütfen.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • KAYSICI (2 yıl önce)
    Sizin projeler kalsın şire pazarı buğday pazarı elden ele geçti esnafa faiş fiyata tabi buğday pazarı alan yok şire pazarı alan kısmen yazık günah bu nasıl iş borsa başkanı almıyoruz dedi görüşeceğiz dedi taşkalayla milleti düşürdüler sonra belediye başkanı projemiz diye reklam panolarına astı milletin parasıyla reklam yapıyorlar. Arazi devletin mestona satılıyor o şirkete şirket esnafa yuvarla gitsin Malatyalı bu hizmeti unutmaz milleti enayi zannediyor lar TOKİ ye yaptırsa ellerine birşey geçmez tabi atı alan Üsküdar’ı geçti sizleri reise şikayet etmeliyiz!!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hakam (2 yıl önce)
    Sanki babasının kesesinden yatırım yaptık der gibi. Allahım bunları tez zamanda Malatyamdan uzak et
    %84
    %16
    Yanıtla