SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın 3 Kuşak Sinemacısı Hüseyin Yeşil

0
Güncellendi - 2018-11-26 04:16:14
Malatya'nın 3 Kuşak Sinemacısı Hüseyin Yeşil
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, yirmili yaşlarda adım attığı sinema sektöründe önemli çalışmalar yapan Hüseyin Yeşil, 61 yılda sinema işletmeciliğini torununa kadar aktarmayı başardı. Yeşil, sıfırdan başladığı sinema sektöründe can yoldaşı makinesini ise yanından hiç ayırmıyor. 86 yaşındaki Hüseyin Yeşil, sinema sektörüne verdiği katkıyla, 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde ‘Türk Sinemasına Katkı Ödülü’ne layık görülmüştü.

‘Sinema bir tutkudur’ ifadesi Hüseyin Yeşil’i anlatıyor. Malatya’da yaşayan ve 61 yıldır sinema sektörünün içerisinde olan Yeşil, zorluklar içerisinde bugüne kadar ayakta durdurmayı başardığı sinemasını önce oğluna, sonra torununa devretti. Buna rağmen sinema tutkusundan hiçbir şey kaybetmeyen Yeşil, her sabah bürosuna giderek, eski makinesinin kokusunu alıyor.

Malatya Yeşil Sineması, yaklaşık 20 yıldır hizmet veriyor. 86 yaşındaki Hüseyin Yeşil’in kurduğu müstakil sinema, geçmişten bugüne gelişen teknolojiyle birlikte kendisini yenilerken, uzun bir tarihe de tanıklık ediyor. Hüseyin Yeşil’in kurduğu sinemayı önce oğlu Hacı Yeşil ardından da torunu Murat Yeşil yönetiyor.

1957’de sinemaya adım attığını kaydeden Yeşil, “Yeni Melek sinemasıyla başladım. Beş ortak olarak başladık. Nevzat Arpacı, İsmet Arpacı, Kirkor, Nuri ve ben Yazlık Melek Sineması’nı kurduk. Malatya’da Ticaret ve Sanayi Odası’nın (şimdiki Emekliler Parkı'nın yerinde, eski belediyenin arkasındaydı) altında bir yer vardı, burayı kışlık Yeni Melek Sineması olarak açtık ve devam ettik. Seneler geçti, Kirkor ve Nuri Bey ayrıldı. Azına çoğuna tahammül ettim, zarara uğradım. Televizyonlar sinemaları susturdu” dedi.

Yeşil, tek kaldıktan sonra Yeni Melek Sineması’nı devam ettirdiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Nevzat Arpacı ile Ar sinemasını açtık. Ar sineması gündüz yandı. Ondan sonra Nevzat Arpacı ile ayrıldık. Yeni Melek Sineması’nı devam ettirdim. O işsiz zamanda Renkli, Can, Büyük, Şehir, Pınar, Şark, İstanbul sinemalarını kiralayıp, çalıştırdım. Günler, saatler, zamanlar doldu bıraktım. Can Sineması’na devam ettiğim zaman Yeşil Sineması nasip oldu. Arsanın mülkiyetini aldım, birinci katını üç salon olarak kurduk, ondan sonra beş, sonra sekiz, sonra on salon olarak devam ediyoruz.”

8.Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ‘Türk Sinemasına Katkı Ödülü’ne layık görülen Yeşil, “Halka, yapımcılara, misafirlere teşekkür ediyorum. Ödülü alınca kendimde bir gençlik hissettim. Murat (torunu Murat Yeşil) yaşındaymış gibi oldum” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Baba (6 yıl önce)
    Aynı sokağın çocuklarıyız
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgur (6 yıl önce)
    HERŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER HÜSEYİN AMCA. BU ŞEHRİN EN GÜZEL YILLARINI YAŞARKEN SİNEMALARINIZIN DA KATKISINI UNUTMAK MÜMKĞN MÜ.
    0
    0
    Yanıtla