Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen 'Büyüyen Kobiler' toplantısının ilki MASİAD'ın ev sahipliğinde Malatya'da yapıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Malatya Sanayici ve İş Adamları Derneği (MASİD) Başkan Yardımcısı Banu Algül Şeftalicioğlu, küçük ve orta boylu işletmelerin, kobilerin ekonomide her zaman var olan, sanayi toplumu aşamasından bilgi toplumu aşamasına geçilirken sahip olduğu önemin farkına varılan, ekonomik birimler olduğunu ifade etti.
Şeftalicioğlu, günümüzde kobilerin özellikle ülke ekonomisinde sahip olduğu oransal büyüklüğün yanında; toplum istihdam, katma değer, yatırım, vergi, ihracat ve krediler içindeki paylarının da önemli boyutlara ulaştığını kaydetti.
Fırat Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) Başkan Yardımcısı İbrahim Güngör ise, TÜSİAD ve TÜRKONFED'in Türkiye ekonomisinin gelişmesi için çalıştıklarını belirterek, "Bölgeler arası ortak girişim projesi sunumu, kobilerle teknoloji kullanımının arttırılması, dijitalleşme endeksi ve Malatya ili dijitalleşme verileri konusunda bilgi ve bereci paylaşımı yapılacak. Başta ilimizin ve bölgemizin kalkınması için bu toplantının büyük katkısı olacaktır" dedi.
"Türkiye'de üç tane Türkiye görmekteyiz"
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Malatya'da hem kobilerin teknolojiyle tanışması hem bölgeler arası iş birliği konusunda Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olan bölgeler arası eşitsizlik farkını gidermek için bir araya geldiklerini belirtti.
Kadooğlu, TÜRKONFED 'in 24 bin 100 iş insanını temsil ettiğine dikkat çekerek, Türkiye'deki istihdamın ve ihracatın yüzde 55'ini TÜRKONFED üyelerinin gerçekleştirdiğini kaydetti.
Türkiye'deki 'bölgeler arası eşitsizliğin' TÜRKONFED'in her zaman birinci gündem maddesi olduğunu dile getiren Kadooğlu, şunları ifade etti: "Türkiye'de, üç tane Türkiye görmekteyiz. Bir tarafında 3 bin 500 dolara sıkışmış 16 tane ilimiz, diğer tarafta 40 tane ilin 8 bin 500-9 bin dolar orta gelir tuzağında olması ve diğer tarafta ise 14 ilin İstanbul ve bölgesinden 16-17 bin dolarlık bir gelir seviyesiyle karşı karşıyayız. Böyle bir Türkiye'nin çözüm noktasında çok daha ilerlemesini düşünmek mümkün değil. Bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda her zaman Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu projeler geliştirmiştir ve raporlar hazırlamıştır."
Kadooğlu, barış sürecinin iktisadi ayağı olmak için değişik illerde toplantılar yaptıklarını kaydederek, "Barış süreciyle başlayan Türkiye'deki en büyük proje olan Kürt sorununun çözümü noktasında TÜRKONFED ve TÜSİAD işbirliği ile gerek Cizre'de, gerek Batman'da ve Güneydoğu'nun değişik illerinde toplantılar yapıldı. Toplantıların amacı, barış süresinin iktisadi ayağı olmaktı. Çünkü biz biliyoruz ki, siyasetin yanında iktisadın at başı yürümesi gerekir. Kalkınmanın olmadığı yerde sadece huzur olması mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Barış sürecinin yeniden gündeme gelmesini beklediklerini ifade eden Kadooğlu, "Barış süreni ne yazık ki bugün Türkiye'mizde her ne kadar buzdolabına alınmışsa da, biz inanıyoruz ki, bu ülkenin bütünlüğü, bu ülkenin beraberliği için en kısa zaman içerisinde yeniden gündeme gelecektir. Bu sorunun barış içerisinde, kardeşlik duyguları içerisinde, Çanakkale'deki kardeşlik duyguları içerisinde çözüleceğinden hiç şüphemiz yoktur. Ama biz TÜRKONFED ve TÜSİAD olarak Bölgeler Arası Ortak Girişim Projesi (BORGİP), Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasıyla ilgili projelerin sonuna kadar takipçisi olacağımızın sözünü vermiştik. Bu projelerimizi halen devam ettiriyoruz" dedi.
"Sanayici ve kobilerimizin muhakkak teknolojiyle tanışması lazım"
Kadooğlu, artık netice odaklı çalışmaya başladıklarını belirterek, "Malatya'nın önemini hepimiz biliyoruz. Bu bölgelere baktığımız zaman en gelişmiş illerimiz arasında yer alıyor. 250'nin üzerinde sanayide fabrikası olan bir ilden bahsediyoruz. Ama ne yazık ki bugünkü dünyada teknolojinin önemi daha da artmaya başladı. Anadolu'da bulunan sanayici ve kobi arkadaşlarımızın da muhakkak tanışması lazım. Teknolojiye ayak uyduramayan, bugünkü piyasalara baktığımızda rekabet gücümüzün az olacağını çok aşikar olarak görebilirsiniz" diye konuştu.
"Kobiler, iş dünyamızın en dinamik kısmını teşkil etmektedir"
Malatya Valisi Süleyman Kamçı da, imalat sektörlerinin neredeyse her alanında faaliyet gösteren kobilerin iş dünyasının en dinamik kısmını teşkil ettiklerini dile getirdi.
Kamçı, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere bütün ülkelerin kobilerin oluşturulması ve büyüyüp, geliştirilmesi için uygun ortamı oluşturacak politikalar uyguladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Çağın gereği olan sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle birlikte ulusal ekonomi politikaları gittikçe birbirine yaklaşmakta, dünyada para, sermaye ve mal hareketleri sınır tanımamaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kobiler, işsizliğin azaltılmasında ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, sosyal kalkınmanın sağlanmasına yaptıkları olumlu katkıları nedeniyle çok önemli bir görev üstlenmektedir. Hülasa, küresel piyasa ekonomisinin temeli olan rekabetin yerleşmesi ve devamlılığı kobilerin varlığına bağlıdır."
"Amacımız dikkat çekip, farkındalık yaratmaktı"
Yapılan konuşmaların ardından TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Bölgeler Arası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) ile ilgili sunum yaptı.
Projede 1,5 yıl sonrası farklı bir aşamaya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Ünlütürk, "2013 yılında TÜSİAD yönetim kurulu, TÜRKONFED yönetim kurulu başkanıyla beraber Batman ve Cizre'de iki tane toplantı yaptı. Toplantının amacı, mevcut olan barış süreci içerisinde silahların sustuğu dönemde bütün dikkatleri bölgeye çekerek, oraya yerli ve yabancı yatırımların gitmesini, bu şekilde o bölgede yatırımların artmasını, başka bir deyişle çözümün bir ekonomik ayağını oluşturmaktı. Bu amaçla da yanımızda bir sürü yabancı misyon görevlileri, yatırımcılar
TÜSİAD ve TÜRKONFED'in iş adamlarıyla beraber bölgeye gittik ve Batman ve Cizre'de toplantı yaptık. Bu toplantılarda amaç dikkat çekip, farkındalık yaratmaktı. TÜSİAD ve TÜRKONFED üyelerinin bir kısmı da bu bölge ziyaretleri içerisinde yatırımlar yaptılar. Burada kişisel olarak 5-10 firmanın yatırım yapması amaçlanan refah artışını sağlaması mümkün değildi. Döndükten sonrada ne yapabiliriz? diye bir çalışma içerisine girdik" dedi.
"Bütün proje, yerel iş insanlarını odağa alıyor"
Ünlütürk, projenin yerel iş insanlarını odağa aldığını ifade ederek, şunları söyledi: "92 senelik Cumhuriyet tarihi boyunca Cumhuriyet hükümetlerinin hepsi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için değişik planlar, programlar uygulamış. Doğrudan yatırımı denemiş. Kendi başına devlet gelmiş bu bölgelere yatırım yapmış. Sonradan sadece bu bölgelerde değil başka bölgelerde de devlet yatırımlarının verimli olmadığı anlaşılınca doğal olarak bu seçenek bir işe yaramamış. Arkasından çok önemli teşvikler yapmış. Bu son yapılan bölgesel teşvikler sanıyorum ki şuana kadar yapılan en akıllı ve en doğru teşvik sistemi ama bundan önceki hükümetlerinde denediği teşvikler var. Değişik teşvikler var ama bunların bir çoğu maalesef çarçur olmuş ve hedefe ulaşamamışlar. Aslında devlet, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri çaba göstermiş 'acaba bu bölgelerde refahı nasıl arttırabilirim?' diye ama maalesef şuana kadar burada bir başarı sağlayamamışız. Bizde farklı bir fikri ortaya çıkardık. Fikir çok basit ve basit olduğu için işleyeceğine çok inanıyoruz. Mademki dışarından insanlar, çok müthiş teşviklere rağmen hala gelmiyor. Devletin yatırı yapma zaten politika ve arzusu da yok. Geriye bir tek güç kalıyor, bölgedeki yerel iş insanları ve girişimciler. Zaten bu bölgede yaşayan, bu bölgelerde iş yapan, bu bölgelerde işlerini büyütmek isteyen, bu bölgelerde girişim yapmak isteyen ya da yeni bir işe başlamak isteyen o şehirlerdeki iş insanları var. Buradaki iş, bütün proje aslında bu yerel iş insanlarını odağa, hedefe alıyor."
"Kobilerin hızla dijital çözümlerle buluşması gerekiyor"
Malatya'da düzenlenen "KOBİ'lerin Dijitalleşmesi" panelinde konuşan Aksoy, dijitalleşmenin her ölçekten şirketin pazardaki varlığı ve konumu açısından sürdürülebilirliğin garantisi olacağını kaydetti.
Aksoy, Vodafone olarak 'yüzde yüz yarına hazır KOBİ' hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vodafone olarak, “yüzde yüz yarına hazır KOBİ” hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. KOBİ'lerin “yüzde yüz yarına hazır” olmasının üç adımda gerçekleşebileceğine inanıyoruz: mobil internet kullanmak, işini akıllı cihazdan takip etmek, teknolojik çözüm kullanmak. Teknoloji, aslında zor ve karmaşık değil; işleri kolaylaştırıyor, kârlılığa katkı sağlıyor. Teknolojiyi kullanmak için bir efor harcamak gerekmiyor. İşletmelerin Amerika’yı yeniden keşfetmesine gerek yok. Vodafone olarak, teknolojiyi sadeleştirerek kurumlara sunuyoruz. Teknoloji artık bir masraf kalemi de değil. Çok uygun maliyetli ve faydalarını hızla sunmaya başlıyor. Çok kısa sürede faal hale getirilebiliyor, beklemeye gerek yok. İşletmeler dijitalleşerek kârlılığını, verimliliğini ve rekabetçiliğini artırıyor. Bu nedenle, Vodafone olarak “Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye’de herkese ilham vermek” misyonumuzla Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’ne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Dijital Dönüşüm, iş dünyası için rekabet avantajı ve farklılaşmak demek. Tüm dünyada dijitalleşen şirketler: kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin %9 üzerinde büyütüyor, kârlılıklarını sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştiriyor, pazar değerleri sektörlerinin %12 üzerinde belirleniyor, operasyonel verimlilik kazanarak daha çok müşteriye ulaşıyor. Vodafone olarak, 70’i aşkın ülkede sahip olduğumuz küresel deneyimimizi kullanarak, işletmelerimizin global rekabette öne çıkmasına destek oluyoruz. Onların ihtiyaç ve beklentilerine özel çözümler sunuyoruz."
"Yarına hazırım platformunu geliştirdik"
Türkiye’de de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve üstün rekabet için ihtiyaçlarını belirlemek üzere Yarına Hazırım Platformu’nu geliştirdiklerine dikkat çeken Aksoy, "İşletmeler, Yarına Hazırım Platformu kapsamında hazırlanan www.yarinahazirim.com sitesindeki uygulamayı kullanarak, Vodafone kullanıcısı olsun veya olmasın, hiçbir ücret ödemeden dijitalleşme endeksini hesaplayabiliyor. Dijitalleşme endeksi hesaplanırken, özel ve kamu olmak üzere 40 farklı sektöre 93 farklı soruyla ulaşılıyor. İşletmeler, dijitalleşme endeksini hesapladıktan ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra verimliliklerini artıracak Vodafone İş Ortağım çözümlerine en hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyor" dedi.