- TÜRKİYE İÇİN BİR REKABET ENDEKSİ raporu açıklandı. Malatya'nın rekabet endeksindeki ortalaması pek iç açıcı olmadığı, rapordaki verilerden ortaya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde Adana'da yapılan ve iş dünyasının üst seviyede katıldığı bir toplantıda TÜRKİYE İÇİN BİR REKABET ENDEKSİ raporu açıklandı.
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan raporun birincisinin 2009 yılında hazırladığı bu kez hazırlanan İl Bazındaki Rekabetçilik raporunun bu konularda çalışmalar yapan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde daha gelişmiş bir metodoloji ve veri seti ile güncelleştirme yapılarak tamamlandığı belirtildi.
malatyahaber.com yazarlarından Ekonomist Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş raporun Malatya ile ilgili sonuçlarına hakkında değerlendirmelerde bulundu. Altaş’ın değerlendirmesi şöyle:
“Raporda Türkiye’deki illerin rekabet gücü sekiz alt bileşenden oluşturulmuştur. Ekonomik göstergeler ekonomik büyüklük, finansal derinlik ve makroekonomik istikrar olarak üç grupta toplanırken, diğer endeksler de illerin sosyal, eğitim, sağlık, çevresel, işgücü, teknolojik ve fiziksel altyapı durumunu yansıtacak verilerden oluşturulmuştur. İllerin 2008-2014 yılları arasındaki rekabetçilik endeks değerlerine göre ilk ondaki il sıralamasında anlamlı bir değişiklik olmamıştır. İlk üç sırada İstanbul, Ankara ve İzmir yer almaktadır. İlk on içinde Antalya, Muğla ve Denizli sıralamasını yükselten iller olurken, Kocaeli, Eskişehir ve Bursa’nın sıralamasında birer basamak gerileme görülmektedir.
Bu rapordaki rekabet endeksinin illerin 2008-2014 tarihlerin arasındaki Türkiye bazındaki sıralamaları hakkında da bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Rekabet gücünü artıran illerin hangi alt bileşenlerde güçlendiği, alt bileşen endekslerinde illerin toplulaştığı bölgelerin yıllar içinde en iyi performans gösteren bölgeye yaklaşıp yaklaşmadığı ülkenin ekonomik, sosyal,emek, insan sermayesi gibi durumları ile ilgili bir fikir vermektedir. Türkiye Rekabet Endeksi değerlendirmesinde en yüksek il değeri 100 olarak esas alınarak diğer illerin dağılımı, rekabet gücünü bu değerden aşağıya doğru belirlenmektedir. İstanbul’un 100 olarak esas alındığı değerlendirmede Malatya 2008 ve 2014 yıllarında rekabet gücü 28 olarak gerçekleşmiştir.
Malatya en rekabetçi ilk otuz şehir arasında yok
Türkiye'deki 30 Büyükşehir içinde yer alan ve İl nüfusu itibariye Türkiye’nin 28'inci büyük ili olan Malatya en rekabetçi ilk otuz şehir arasında yok. Malatya'nın yer aldığı Ortadoğu Anadolu Bölgesinin 2014 sıralaması 2008’e göre bir parça iyileşme gösterse de bölgenin rekabet endeksindeki ortalama sıralaması halen 62 sıra. Malatya Orta-Düşük Gelir Grubundaki bölge içinde yer almaktadır. Bu bölgelerde Malatya ile birlikte Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Muş, Bitlis, Hakkari illeridir.”
Sekiz alt endeks başlığı altında 65 farklı veri değerlendirmesi sonuçlarına göre Malatya'nın Türkiye sıralaması ise şöyle:
Endeks Bilgisi 2008 2014
Türkiye Rekabet Endeksi 49 52
Alt Endekslere Göre Sıralama
1. Makro Ekonomik İstikrar Endeksi 63 54
2. Piyasa Büyüklüğü Endeksi 30 35
3. Finansal Derinlik Endeksi 52 57
4. Emek Piyasaları Endeksi 48 42
5. İnsan Sermayesi Endeksi 46 53
6. Yaratıcı Sermaye Endeksi 23 32
7. Sosyal Sermaye Endeksi 47 53
8. Fiziki Altyapı Endeksi 48 53
Son Beş Yıl Kayıp Yıllar Olmuş
Altaş değerlendirmesinde, 2008-2014 yıllarının kayıp yıllar olduğunu belirterek "Sonuç olarak bir ülkenin veya bir şehrin rekabet gücü, verimliliğini etkileyen unsurların bileşiminden oluşmaktadır. Verimliliğinin sınırları ile o şehrin ulaşılabilecek refah seviyesi de belirlenmiş olur. Bir ekonomi ne kadar rekabetçi olursa, yatırımların geri dönüşü artar ve büyüme hızları yükselir.Açıklanan bu verileri değerlendirdiğimizde, Türkiye Rekabet Endeksi genel sıramlasın da üç basamak aşağı inen Malatya'nın, alt endekslere göre ise Makro ekonomik İstikrar Endeksi ile Emek Piyasaları Endekslerinde olumlu yönde bir yükseliş olmasına rağmen, diğer altı alt endekste olumsuz bir şekilde düşüş olduğu görülmektedir.Bu da bize Malatya'nın il bazında geride kalan beş yıllık sürede gelişimini etkileyecek rekabet gücünü kaybettiğini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.
"Malatya’yı yönetenlerin özeleştiri yapmaları gerekiyor"
Altaş, "Açıklanan ekonomik paketlerin doğru okunması ile bir çözüm bulabiliriz. Son günlerin popüler söylemleri arasında gündemde olan teşvik uygulamalarını dikkate aldığımızda Türkiye’de bölgesel teşvikler muhakkak ki özel sektöre yatırımların artırımı açısından önem taşımaktadır. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü illerin ekonomik, sosyal, insan sermayesi politikaları üretilmesi, fiziki altyapıları tamamlamış olması ve ilin kısıtlı kaynaklarının verimli kullanılması önem arz etmektedir. Açıklanan bu değerlerden sonra Malatya'nın rekabet gücünün artırılması için Malatya’yı yönetenlerin yatırım ortamının iyileştirilmesi için yetersiz kaldıkları konusunda bir özeleştiri yapmaları gerekiyor.” dedi.
Bu arada, Elazığ İl Türkiye Rekabet Endeksi sıralamasında 2008 yılında 43 sırada, 2014 yılında ise 42 sırada yer aldığı belirtildi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com