SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Rekabet Karnesi Zayıf

0
Güncellendi - 2016-12-18 02:20:28
Malatya'nın Rekabet Karnesi Zayıf
A- A+ PAYLAŞ

  • TÜRKİYE İÇİN BİR REKABET ENDEKSİ raporu açıklandı. Malatya'nın rekabet endeksindeki ortalaması pek iç açıcı olmadığı, rapordaki verilerden ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Adana'da yapılan ve iş dünyasının üst seviyede katıldığı bir toplantıda TÜRKİYE İÇİN BİR REKABET ENDEKSİ raporu açıklandı.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan raporun birincisinin 2009 yılında hazırladığı bu kez hazırlanan İl Bazındaki Rekabetçilik raporunun bu konularda çalışmalar yapan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde daha gelişmiş bir metodoloji ve veri seti ile güncelleştirme yapılarak tamamlandığı belirtildi.

malatyahaber.com yazarlarından Ekonomist Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş raporun Malatya ile ilgili sonuçlarına hakkında değerlendirmelerde bulundu. Altaş’ın değerlendirmesi şöyle:

“Raporda Türkiye’deki illerin rekabet gücü sekiz alt bileşenden oluşturulmuştur. Ekonomik göstergeler ekonomik büyüklük, finansal derinlik ve makroekonomik istikrar olarak üç grupta toplanırken, diğer endeksler de illerin sosyal, eğitim, sağlık, çevresel, işgücü, teknolojik ve fiziksel altyapı durumunu yansıtacak verilerden oluşturulmuştur. İllerin 2008-2014 yılları arasındaki rekabetçilik endeks değerlerine göre ilk ondaki il sıralamasında anlamlı bir değişiklik olmamıştır. İlk üç sırada İstanbul, Ankara ve İzmir yer almaktadır. İlk on içinde Antalya, Muğla ve Denizli sıralamasını yükselten iller olurken, Kocaeli, Eskişehir ve Bursa’nın sıralamasında birer basamak gerileme görülmektedir.

Bu rapordaki rekabet endeksinin illerin 2008-2014 tarihlerin arasındaki Türkiye bazındaki sıralamaları hakkında da bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Rekabet gücünü artıran illerin hangi alt bileşenlerde güçlendiği, alt bileşen endekslerinde illerin toplulaştığı bölgelerin yıllar içinde en iyi performans gösteren bölgeye yaklaşıp yaklaşmadığı ülkenin ekonomik, sosyal,emek, insan sermayesi gibi durumları ile ilgili bir fikir vermektedir. Türkiye Rekabet Endeksi değerlendirmesinde en yüksek il değeri 100 olarak esas alınarak diğer illerin dağılımı, rekabet gücünü bu değerden aşağıya doğru belirlenmektedir. İstanbul’un 100 olarak esas alındığı değerlendirmede Malatya 2008 ve 2014 yıllarında rekabet gücü 28 olarak gerçekleşmiştir.

Malatya en rekabetçi ilk otuz şehir arasında yok

Türkiye'deki 30 Büyükşehir içinde yer alan ve İl nüfusu itibariye Türkiye’nin 28'inci büyük ili olan Malatya en rekabetçi ilk otuz şehir arasında yok. Malatya'nın yer aldığı Ortadoğu Anadolu Bölgesinin 2014 sıralaması 2008’e göre bir parça iyileşme gösterse de bölgenin rekabet endeksindeki ortalama sıralaması halen 62 sıra. Malatya Orta-Düşük Gelir Grubundaki bölge içinde yer almaktadır. Bu bölgelerde Malatya ile birlikte Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Muş, Bitlis, Hakkari illeridir.”

Sekiz alt endeks başlığı altında 65 farklı veri değerlendirmesi sonuçlarına göre Malatya'nın Türkiye sıralaması ise şöyle:

Endeks Bilgisi                                               2008                             2014

Türkiye Rekabet Endeksi                                   49                                  52

Alt Endekslere Göre Sıralama

1. Makro Ekonomik İstikrar Endeksi               63                                  54

2. Piyasa Büyüklüğü Endeksi                            30                                  35

3. Finansal Derinlik Endeksi                              52                                  57

4. Emek Piyasaları Endeksi                                48                                  42

5. İnsan Sermayesi Endeksi                               46                                  53

6. Yaratıcı Sermaye Endeksi                               23                                  32

7. Sosyal Sermaye Endeksi                                 47                                  53

8. Fiziki Altyapı Endeksi                                       48                                  53

Son Beş Yıl Kayıp Yıllar Olmuş

Altaş değerlendirmesinde, 2008-2014 yıllarının kayıp yıllar olduğunu belirterek "Sonuç olarak bir ülkenin veya bir şehrin rekabet gücü, verimliliğini etkileyen unsurların bileşiminden oluşmaktadır. Verimliliğinin sınırları ile o şehrin ulaşılabilecek refah seviyesi de belirlenmiş olur. Bir ekonomi ne kadar rekabetçi olursa, yatırımların geri dönüşü artar ve büyüme hızları yükselir.Açıklanan bu verileri değerlendirdiğimizde, Türkiye Rekabet Endeksi genel sıramlasın da üç basamak aşağı inen Malatya'nın, alt endekslere göre ise Makro ekonomik İstikrar Endeksi ile Emek Piyasaları Endekslerinde olumlu yönde bir yükseliş olmasına rağmen, diğer altı alt endekste olumsuz bir şekilde düşüş olduğu görülmektedir.Bu da bize Malatya'nın il bazında geride kalan beş yıllık sürede gelişimini etkileyecek rekabet gücünü kaybettiğini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

"Malatya’yı yönetenlerin özeleştiri yapmaları gerekiyor"

Altaş, "Açıklanan ekonomik paketlerin doğru okunması ile bir çözüm bulabiliriz. Son günlerin popüler söylemleri arasında gündemde olan teşvik uygulamalarını dikkate aldığımızda Türkiye’de bölgesel teşvikler muhakkak ki özel sektöre yatırımların artırımı açısından önem taşımaktadır. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü illerin ekonomik, sosyal, insan sermayesi politikaları üretilmesi, fiziki altyapıları tamamlamış olması ve ilin kısıtlı kaynaklarının verimli kullanılması önem arz etmektedir. Açıklanan bu değerlerden sonra Malatya'nın rekabet gücünün artırılması için Malatya’yı yönetenlerin yatırım ortamının iyileştirilmesi için yetersiz kaldıkları konusunda bir özeleştiri yapmaları gerekiyor.” dedi.

Bu arada, Elazığ İl Türkiye Rekabet Endeksi sıralamasında 2008 yılında 43 sırada, 2014 yılında ise 42 sırada yer aldığı belirtildi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Veli (8 yıl önce)
    İnşaat yapmakla rekabet olmaz gelişme olmaz...Teknoloji ureteceksin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Garip (8 yıl önce)
    Malatya haber olarak yaptığınız haberlere bakarak Ak parti ye düşmanlık besliyorsunuz doğruluk payı yok mu illaki var ama ee be kardeşim bu adamların hiç mi iyi yönü yok demeden geçemiyor insan hal böyle olunca sizin ki gazetecilik değil maalesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Garip Rumuzlu kişi bu işte esas garip olan senin bu haberde hiç bir şekilde AK parti ismi yokken senin bu haberi AK Partiyi eleştiriyorsunuz diye yorumlaman eğer şaka yapmıyorsan söz söylemeye gerek yok eğer ciddi söylüyorsan sen bu haberden AK Parti eleştirisi çıkarıyorsan o zaman haber doğru yapılmış ve amacına ulaşmış. Basının görevi ağırlıklı olarak yanlış giden işlerin düzeltilmesi için kamuoyunu bilgilendirmektir. İşleri düzgün yapmak bir lütuf değildir. Bu platform bak sana da bana da görüşlerimizi yazma imkanı veriyor bu adamların hiç mi iyi yönü yok dediğin AK partinin Malatyada 15 yılda yaptığı iyi şeyleri sen Yaz.Eğitimde, Sağlıkta,Teknolojide, Sanayide, Bilimde,Sporda,Turizmde,Kültürde Malatya 15 yılda kaç sıra yükseldi. Bak daha dün yağan karın altında kaldılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu habere istinaden olmadığını genellemeli konuştuğumu bile anlayamamışsın birde benden cevap bekliyorsun Allah ın gördüğü yeter kul olarak kimseden övgü beklenmiyor zaten normalde cevap vermezdim ama İnsan oğlunun yapısı hep nankörlüğe meyillidir 40 gün sırtında taşır bir gün indirirsen 40 günü görmez 1 günü görür, eleştiri ayrı baltalamak ayrı sen bu ikisi arasındakini anlayamamışsın ki yazdıklarımı tam okumadan savunmaya geçmişsin Cümlemde farkında isen yapılan haberlerin doğru olabilirliğini de söylemişim bununla beraber malatya da yapılan hizmetlerde söyle demişim Senin de suan da yaptığının onların yaptığından bir farkı yok dip not: Benim için en büyük servet sağlık eski yi unutma!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Garip bey bizim unuttuğumu bir şey yok size Eğitimde, Sağlıkta,Teknolojide, Sanayide, Bilimde,Sporda,Turizmde,Kültürde Malatya 15 yılda kaç sıra yükseldi. bildiğinizi yazın bizde öğrenelim dedik.Sen buna cevap yazmak yerine bize hikaye anlatmışsın sonrada sağlıktan bahsedip unutma demişsin. Bak senin önemsediğin sağlıkta TÜİK verilerine göre AK Partide işler nasıl olmuş. 2002 yılı 1.000 kişi başına düşen yatak sayısı 2,48 2014 yılı 1.000 kişi başına düşen yatak sayısı 2,66 2002 yılı toplam sağlık harcaması 18.774 milyon TL: 2014 yılı toplam sağlık harcaması 94.750 milyon TL: Toplam sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 2002 yılı (%) 5,4 Toplam sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 2014 yılı (%) 5,4 2002 yıllı Hekim başına düşen hasta müracaat sayısı 4.447 kişi 2014 yıllı Hekim başına düşen hasta müracaat sayısı 4.648 kişi Yani 15 yılda rakamlar büyümüş ama reel olarak yerimizde saymışız. O zaman neymiş Eğitim şart Devletin açıkladığı bu rakamlar yalan değilse sağlıkta durum ileri değil geri gitmiş. Malatya da 20 yıl önce yapılan T.Özal TIP merkezi yepyeni iken geçen yıl yapılan Devlet hastanesi dökülüyor sen bundan menmunmusun onu söyle
    0
    0
    Yanıtla
  • İstediğim hastaneye gidip muayene olabiliyormuyum istediğim ilacı alabiliyormuyum doktor ve hemşireler artık hastalara daha fazla saygı duyuyor mu kısaca eski ye nazaran insan muamelesi görüyormuyum fazla söze hiç gerek sağlığım yerinde olmadık dan sonra eğitim kültür teknoloji ne yapayım farzı mahal ailenden biri rahatsız bunların hangisi ile ilgilenirsin?
    0
    0
    Yanıtla