SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Yeni Lezzeti

0
Güncellendi - 2019-08-16 06:06:58
Malatya'nın Yeni Lezzeti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın yeni lezzetlerinden olan fırın yemeği, tadanların beğenisini kazanıyor.

"Antep Baklavası" ve "Aydın İnciri"nden sonra Avrupa Birliğinden coğrafi işaret alan üçüncü ürün "Malatya Kayısısı", her yıl yaklaşık 112 ülkeye ihraç ediliyor. Dünyanın ağzını tatlandıran bu meyve, yetiştiği yörede de tatlıdan şekerlemeye, hoşaftan kayısı dönerine kadar birçok alanda kullanılıyor.

Malatya'da 1942'den bu yana hizmet veren bir restoran, kente, kayısıyla yapılan kaburga dolmasıyla yeni bir lezzet daha kazandırdı.

Burada kuzu kaburgasının kuru kayısılı pilavla doldurulmasıyla hazırlanan yemek, yöre insanı ve ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

"Kayısılı kaburga dolması" için bir gün önceden dinlendirilen kaburga, kuru kayısı, bezelye, havuç, fıstık, maydanoz, karabiberle hazırlanan iç pilavla doldurularak, odun fırınına sürülüyor. Kaburga dolması, yaklaşık 8 saat pişirildikten sonra yine kayısı tatlısıyla servis ediliyor.

- "Malatya yemekleri sanattır, lezzettir"

Restoranın işletmecisi Zeki Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 nesildir yöresel yemekler hazırlayarak vatandaşlara hizmet verdiklerini söyledi.

Malatya'nın "kayısının başkenti" olduğunu dile getiren Saygı, yaptıkları bazı yemeklerde bu meyveye de yer verdiklerini belirtti.

Kentte kayısılı tatlılar, pilavlar ve zeytinyağlı yemeklerin yapıldığını anlatan Saygı, "Uluslararası gastronomi fuarlarında da kayısıdan çok güzel yemekler yapılıyor. Malatya yemekleri sanattır, lezzettir." diye konuştu.

Osmanlı döneminde kayısının birçok yemekte kullanıldığına dikkati çeken Saygı, "Kayısı yemeğe farklı bir lezzet katıyor. Bunlar arasında, kayısılı kaburga dolması ise çok özel bir yemek. İç pilav kayısılı yapıldığı zaman çok güzel oluyor. İnsanlar, kayısının girdiği yemeklerde çok güzel bir lezzet olduğunu görecek." ifadelerini kullandı.

Saygı, müşterilerin kayısılı kaburga dolmasına ilgi gösterdiğini belirterek, "Talep olmayan bir şeyi sunamazsınız. Talep patlaması olduğundan biz de Malatya'nın güzel kayısısını yemeklerimizde kullanıyoruz. Atalarımızdan gördüğümüz o güzel kayısı tatlılarını ve yemeklerini mutfağımıza sokmaya çalışıyoruz." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Orhan Apaydın (5 yıl önce)
    Geçen ay ziyaretimde Sinan lokantasının lezzetleri ile buluştum. On yıllardır aynı lezzet sürüyor. Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (5 yıl önce)
    sanat sokağı gibi lezzet sokağı olursa Antep gibi neden olunmasın?
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyyar Gurme (5 yıl önce)
    Haberde de aşçı itiraf etmiş, fuarlarda kayısı kullanarak çeşitli yemekler yapılıyor. Hatta bazı kültürlerde binlerce yıldır kayısılı yemekler veya başka meyvelerden kombine yemekler yapılıyor. Kayısılı pilavı Malatya keşfedeli çok olmadı ve bu yemek evlerde kabul görmedi. Çünkü binlerce yıldır yapıldığı gibi yapılmadı. Bir yemeğin kabul görmesi uzun yıllar alır. Kabul görürse yaşar. Keyısılı Kaburga dolmasına gelince. Kullanılan et genç kuzu. Malzemeler arasında sadece kayısı yok. Birileri de bezelyeli kaburga derse haklı. Meyveler yemeklere özellikle pilava aroma katması amacıyla konulur. Örneğin pilava bir ayvayı ikiye bölüp koyun pişirin. Pilav veya iç pilava sedece kabuk kayısı tavsiye ederim. Binlerce yıldır da böyle yapılıyor. Ayrıca, sadece yüksek gelire sahip insanların yiyebileceği bir yemek yerine en azından orta gelir düzeyine sahip kişilerin yapabileceği tarifler olursa iyi olur. Ucuz marketlerden ne idüğü belirsiz etleri takip etmek zorunda kalan vatandaşa böyle tariflerle reklam yapmak da hoş değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • OrhanÖzturan (5 yıl önce)
    Zeki Saygı beyefendi, Hacıbaba sından el almış olarak muhteşem lezzetlere imza atmaktadır. Burası Malatya da mutlaka ziyaret edilmesi gereken gastronomi merkezidir. Malatya Akpınar da Hacıbaba Restorant
    0
    0
    Yanıtla
  • YALCIN (5 yıl önce)
    RESTURANTIN ISMINI VE ADRESINIDE YAZSANIZ MENMUN OLURUZ. SAYGILAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (5 yıl önce)
    ellerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Buranın yemekleri gerçekten efsane adamlar işlerini titizlikle yapıyorlar helal olsun elinize emeğinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (5 yıl önce)
    kaysı ile ne yapacağınızı şaşırdınız hiç beğenmedim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet DUMAN (5 yıl önce)
    Sayin Zeki Saygı beye çok tşk ederim bu yemeği piyasaya kazandırdığı için. Eminim çok güzeldir çünkü: Malatyada kaburgadan çok güzel yemekler yapılıyor. Onlari yemek harika. Yıllarca o güzel yemekleri tatmiştim.
    0
    0
    Yanıtla