Şırnak'ta düşen helikopterde şehit olan Malatyalı Jandarma Yarbay Songül Yakut, Jandarma'daki ilk kadın komutanlardandı..
Türkiye'nin ilk İlçe Jandarma Bölük Komutanı olan, 2012 yılı içinde Jandarma Genel Komutanlığı'nda oluşturulan Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Birimi'nin başına getirilen, bir dönem FETÖ/PDY örgütünün kendinden olmayan TSK mensuplarına yönelik kumpasıyla ordudan koparılmak istenen ve verdiği yargı mücadelesiyle yeniden görev alan, Yarbaylığa terfisinden sonra Şırnak'taki Jandarma Tümen Komutanlığı bünyesinde görev yapan Songül Yakut'la, üsteğmen rütbesinde iken Sabah Gazetesi Muhabiri Işıl Abışgil tarafından 2004 yılı'nda yapılan ve 2 Ekim 2004 tarihli Sabah Gazetesi'nde yayınlanan röportajda, ilginç bilgiler yeraldı. Röportajda, fanatik bir Galatasaraylı olduğunu belirten Songül Yakut, bu röportajında Malatyaspor'un rengi de sarı-kırmızı olduğu için Galatasaray tutkusunun farklı olduğunu belirtiyor.
Şehit Yarbay Songül Yakut ile, üsteğmen rütbesinde iken 13 yıl önce yapılan ve Sabah'ta yayınlanan röportaj şöyle:
"Komutan hanım
Türkiye'de ilk kez bir ilçeye kadın jandarma komutanı olarak atanan Songül Üsteğmen 'Ülkenin değişen çehresiyim' diyor.
Beypazarı bir aydır 28 yaşındaki Kıdemli Üsteğmen Songül Yakut'a emanet. 54 bin nüfuslu ilçenin jandarma komutanlığını yapan Yakut'un emrinde 26'sı rütbeli, 70'i er ve erbaş toplam 96 askeri personel var.
KADINLAR BENİMLE GURUR DUYUYOR
Songül Üsteğmen ilçede ilk anda şaşkınlıkla karşılandığını anlatıyor: "Merak edip görmeye gelenler oldu. Nasıl hitap edeceklerini bilemediler. Kadınlara gurur verdiğimi hissediyorum."
HEM DİSİPLİNLİYİM HEM DE MAKYAJLI
Şırnak'taki Psikolojik Harekât Subaylığı'ndan tayin olan Songül Yakut disiplinden ve makyajdan taviz vermiyor. Hedefi general olmak.
Gözünü generalliğe dikti
Ankara'nın Beypazarı ilçesine Jandarma Komutanı atanıp TSK tarihine geçen Songül Yakut, Türkiye'nin değişen çehresine katkıda bulunduğunu söylüyor.
Songül Yakut. O bir ilki gerçekleştirerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, ilk ilçe kadın komutanı unvanını kazanmayı başardı. Ankara'nın 54 bin nüfuslu Beypazarı İlçesi artık Kıdemli Üsteğmen Songül'den soruluyor. Beypazarı İlçe Jandarma Komutanı olarak göreve başlayan Üsteğmen Songül Yakut'un en büyük ideali ise general olmak. Atandığı göreviyle Türkiye'nin gelişen ve değişen çehresine katkıda bulunduğunu söyleyen Songül Üsteğmen, hedefinin Beypazarı'nın turistik yönünü ön plana çıkarmak olduğunu vurguluyor. Asayişinden sorumlu olduğu 64 köy ve 3 beldede özellikle kadınların hayranlığını kısa bir sürede kazanan Songül Üsteğmen, SABAH'ın 'Beypazarı halkı sizi nasıl karşıladı" sorusunu şöyle yanıtladı:
ŞAŞKINLIK BİTTİ MERAK BAŞLADI
"Bir gün bir yaşlı amca geldi. 'Bir bayan gelmiş gidip bir bakayım' demiş. Tabii ilk anda bir şaşkınlık yaşadılar. Daha sonra bu meraka dönüştü. Ne diyeceklerini nasıl hitap edeceklerini ilk anda bilemediler. 'Size ne diye hitap edelim' diye soranlar oldu. şimdi 'komutanım' diyen var, 'Songül Hanım' diyen var. Daha bir ay oldu başlayalı. Zamanla oturacak her şey. Kadınların da ilk tepkisi merak etmek oldu. şimdi ayrı bir memnuniyet ve gurur duyduklarını hissediyorum."
KADINLAR HAYATIN İÇİNDE OLMALI
Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan Ankara'daki Jandarma Okullar Komutanlığı'nda bölük ve takım eğitim komutanı olarak çalışan Üsteğmen Songül daha sonra iki yıl Şırnak'ta Psikolojik Harekat Subayı olarak görev yapmış. Bu görevi sırasında halkla iç içe olmanın kendisine büyük tecrübe kazandırdığını anlatan Songül Yakut, kadınların hayatın içinde daha fazla yer almaları gerektiğine inanıyor. Songül Üsteğmen,"Şırnak'ta görev alanıma giren yerlere gittiğimde özellikle kadınları doğum kontrol konusunda bilinçlendirmeye çalıştım. Üreticileri üretimleriyle hayatın içinde daha fazla yer almaları gerektiği konusunda yönlendirdim ve organize olmalarını sağlamaya çalıştım" diyerek Beypazarı'nda da aynı tavrı göstereceğinin altını çiziyor.
JANDARMA OLMAYI ÖZELLİKLE İSTEDİM
Songül Üsteğmen Jandarma olmayı Kara Harp Okulu'ndayken seçmiş. "Halkla iç içe olma imkanı olduğu için Jandarma sınıfını kendim seçtim" diyen ilk kadın komutan, kendisine en büyük desteği annesinin verdiğini söyledi: "Babamı kaybettiğimde 8 yaşındaydım. Annem ve kardeşlerim aldığım bütün kararlarda bana destek verdiler. Ailemde hiç asker yok. Karar verdim, Kara Harp Okulu'na girdim. Jandarma subayı oldum. Halkın içinde görev yapmayı seviyorum. Yaptığınız iyi şeylerin sonucunu çok kısa sürede somut olarak görüyorsunuz." Geçen sene kurmay olmak için girdiği Harp Akademileri sınavını kazanamayan Songül Üsteğmen, ilk olmanın gururunu ve onurunu taşıdığını ancak kesinlikle kurmay olmak istediğini söylüyor.
FOTOĞRAF UYARISI
Songül Üsteğmen medya mensuplarına karşı son derece dikkatli. Konuşurken kontrolünü hiç kaybetmiyor ve bir de uyarıda bulunuyor: "Sonunda size yakalandım. Sakın yanlış birşey yazmayın. Bir keresinde bir fotoğraf çekmişler. Nasıl olmuşsa selam verirken sol elimle veriyormuş gibi olmuşum. Emekli bir albay aradı. Kızım yanlış selam vermişsin diye uyardı." Söyleşimiz sırasında oldukça esprili olduğunu gözlemlediğimiz Songül Üsteğmen'in özgüveni de hemen dikkat çekiyordu. Sicili çok parlak olan Songül Yakut, normalde binbaşı rütbeli bir komutanın atanması gereken büyüklükteki bir ilçe karakoluna üsteğmenken atanmış.
Disiplinim ve eğitimim serttir
Askerlik mesleğinin erkek ağırlıklı ve zorluklarla dolu olması Songül Üsteğmen'in içinde hissettiği 'eşitlik' duygusunu etkilememiş. TSK'da 'daha fazla kadın' görmek istediğini söyleyen Songül Üsteğmen, 'Karargaha geldiğinizde nasıl karşılandınız?' sorumuzu dürüstçe cevapladı: "Malum biz ataerkil bir toplumuz. Ne olursa olsun bir erkek için kadından emir almak psikolojik olarak zor olabilir. Ancak askerlik bir emir-komuta zinciridir ve mutlak itaat vardır. Bu açıdan bakınca ben kötü karşılanmadım. İdeal olanla karşılaştım." Disiplinli olduğunu belirten Songül Üsteğmen, askeri eğitimin çok önemli olduğunu söylüyor. Jandarma Okullar Komutanlığı'nda Bölük ve Takım Eğitim Komutanlığı sırasında disiplin ve eğitimin önemini daha net kavradığını belirten Songül Üsteğmen, "Sert bir asker misiniz?" sorumuzu ise gülerek, "Disiplinim ve eğitimim serttir. Askeri eğitime çok önem veriyorum. Zannediyorum gelmeden de namım duyulmuş" diyerek yanıtladı. '
Fanatik Galatasaray'lı
* Kıdemli Üsteğmen Songül Yakut, 1976 Malatya doğumlu.
* İlk, orta, lise eğitimini Malatya'da tamamladı. 5 kardeşin en küçüğü.
* Beypazarı'nda lojmanda annesiyle birlikte oturuyor.
* Güzel yemek yaptığını söylüyor ve halk oyunlarına ilgi duyuyor.
* Bugünlerde en çok sevdiği şarkı Rafet El Roman'ın 'Sürgün'ü.
* Fanatik Galatasaraylı. Malatyaspor'un rengi de sarı-kırmızı olduğu için Galatasaray tutkusunun farklı olduğunu söylüyor.
* Saçlarını topuz yapmayı seviyor ve her gün makyajını yapıyor. Makyaj tutkusunu 'Eğitim alanında bile makyajlıyımdır" sözleriyle dile getiriyor. '"
sabah.com.tr- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi