Malatya Büyükşehir Belediyesi 2014 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın katkılarıyla “Türkiye – Avrupa Birliği İlişkileri” konulu bir seminer düzenlendi
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Avrupa Birliği Bakanlığı görevlileri Reşat Uğur Karacan, Ünsal Genç, Dr. Mete Çevik ve Umut Azak katıldılar.
17 Haziran Salı günü gerçekleştirilen seminere, Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, daire başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle, vatandaşlar katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Türkiye’nin son 10 yılda Avrupa Birliği konusunda çok ciddi adımlar attığını söyledi.
AB’ye girme konusunda birçok başlığın halen Türkiye’de tartışıldığını vurgulayan Mumcu, “AB sürece günümüzde de halen sıcaklığını koruyan bir durum. Bu süreci aslında disiplin süreci olarak da görebiliriz. Gıda’dan, tarıma, sanayiden, üretime her alanda bir çok kriter var. Ülkemiz her ne kadar orta doğuda olsa da batının özellikle iktisadi, ilim ve bilim gelişimlerini yakınen takip eden bir ülkeyiz. Elbette ülkemizin de birçok alanda kriterleri var. Bu süreci bizler de iyi kullanarak hak ettiğimiz yere geleceğimize inanıyorum” dedi.
Seminerin ilk konuşmacısı olan Reşat Uğur Karacan, ‘Türkiye’nin Avrupa Birliği İletişim Stratejisi’ başlıklı konuyu sunum eşliğinde izah etti. Amaçlarının hem Avrupa Birliği’ni hem de Türkiye’yi anlatmak olduğunu belirten Karacan, “Birbirimizi tanımak ve ülke üyeliğimizin olumlu katkılarını açıklamak en büyük görevimiz. AB’ye üye ülkelerin birçoğu Türkiye’nin üyeliğini destekliyor. En çok Belçika, Fransa, Almanya, üyeliğimize karşı çıkıyor. Yapılan bir araştırma sonucunda Ülkemizde yaşayan insanların % 36’sının AB Üyeliğimizi desteklediği, %33’ünün ise karşı çıktığı ortaya çıkmıştır’’ dedi.
Seminer’in bir diğer konuşmacısı Ünsal Genç ise ‘Avrupa Birliği Mali Yardımları Kapsamında Türkiye’ye Sağlanan Destekler’ başlıklı konu ile ilgili sunum yapıp bilgiler verdi. AB hibelerinin Türkiye’de iyi bir şekilde değerlendirildiğinin altını çizen Genç, “AB’nin hibe fonlarından en çok belediyelerimiz faydalanmıştır. Belediyelerimizi sivil toplum kuruluşlarımız takip etmektedir. AB hibelerinden en çok faydalanan kent İstanbul’dur. Malatya da, hazırladığı 51 projeyle yaklaşık 9 milyon euro hibe almıştır. Malatya, Türkiye sıralamasına baktığımızda 11. sıradadır” dedi.
Umut Azak ise “Bilgi toplumu ve medya, bilim ve araştırma, sosyal politika ve istihdam, işletme ve sanayi politikası, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu, birlik programları ve ajanslar, proje destekleri, hibeler, uyum süreci, mali yardımlar, müzakere süreci, kaynak kullanımı” konulu başlıklarla ilgili bilgiler verdi.
Dr. Mete Çevik ise ‘Gıda güvenliği, veteriner ve bitki sağlığı’ hakkında AB kriterleri ve uyum sürecinde üzerinde durulması gereken tablonun, Türkiye’nin geleceğine yönelik sağladığı faydaları anlattı.
Seminer sonunda izleyenler tarafından yöneltilen soruları da yanıtlayan Seminer konuşmacıları, böyle önemli bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler.