- MiniaMalatya'daki maketlerden biri de, Adıyaman'ın bastırmasıyla Malatya'nın gündeminden çıkarılan Nemrut Dağı'na ait..
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Malatya’nın tarihi ve turistik değerlerinin tanıtılması amacıyla tarihi ve turistik yerlerin maketlerinin bulunduğu MiniaMalatya Projesi hayata geçirildi. Maketler arasında yeralan Adıyaman sınırlarındaki Nemrut Dağı'nın, Adıyamanlı siyasilerin de baskı ve katkısıyla Malatya turizmi açısından devre dışı bırakılmasından sonra, MiniaMalatya'daki maketi, "Bize de Nemrut'un maketi kaldı" dedirtti.
Malatya turizminin lokomotifiydi, maketine kaldık!.
Malatya ile Adıyaman il sınırının hemen yanında, Adıyaman Kahta sınırlarında yeralan, Commagene uygarlığına ait 2 bin yıllık dev kral ve tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı, 1980 ve 1990'lı yılların yanı sıra 2000'li yılların başlarına kadar, Malatya turizminin de lokomotifiydi. Pütürge üzerinden ulaşılabilen Nemrut Dağı'nı görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden önemli bir kesimi de Nemrut'a gitmek üzere Malatya'ya geliyorlar, kentin ekonomisine de katkı sağlıyorlardı.
Ancak, bu durum Pütürge üzerinden Nemrut'a ulaşılmasına karşı çıkan, tüm turistlerin Adıyaman üzerinden ulaşımı için gerekirse yol üzerindeki köprüleri tahrip edeceklerini dahi gündeme getiren Adıyaman tarafından tepkilere yolaçıyordu. İki ilin yerel yöneticileri ve siyasileri bu nedenle sık sık karşı karşıya geliyorlardı.
Ayrı bakanlıklar olan Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın, turizmin Kültür Bakanlığı çatısı altına girmesi ve Malatya'nın Nemrut mücadelesine öncülük eden kadronun "etkisiz" kalmasının ardından, Adıyaman tarafının da istediği şekilde, giderek Nemrut Malatya'nın gündeminden çıktı. AKP'li siyasilerin de ilgi göstermemesi, tayinle gelen il yöneticilerinin konunun geçmişinden ve öneminden haberdar olmaması, belediye başta yerel kuruluşlar ve STK'ların da ilgisiz kalmasıyla, Malatya'nın "Nemrut Turizmi" adeta bitirildi.
MiniaMalatya'da 8 maket
Bu arada, Şehit Teğmen İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı’nda ziyarete açılan MiniaMalatya Projesinde 8 tarihi ve turistik eser yer alıyor. Proje kapsamında; Arapgir’de bulunan ve Çanakkale Cephesi Baş Komutanlarından Cevat Çobanlı Paşa’ya ait Çobanlı Konağı, Battalgazi’deki Selçuklu eseri Ulu Camii ve Osmanlı Dönemi eseri Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Darende Somuncu Baba Külliyesi, Hekimhan’daki Taş Han, Merkez Beşkonaklar ve Yeni Camii ile Pütürge yakınındaki Nemrut Dağı Heykellerinin minyatür maketleri sergileniyor. Her eserin yanında eserle ilgili Türkçe ve İngilizce bilgilendirme levhaları bulunuyor.
Sanat Sokağı’ndaki müzelere gelen ve sanatsal etkinliklere katılan veya sokakta gezinti yapan vatandaşlar, ücretsiz olarak MiniaMalatya eserlerini de görüp eserlerle ilgili bilgi sahibi olabiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacak projeyle, tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten
NEMRUT'un MiniaMalatya'daki Maketleri
MİNİATÜRK'TEN..
Eskimalatya Ulucami
Malatya Yeni Camii
Hekimhan Taşhan
Darende Somuncu Baba Külliyesi
Arapgir Çobanlı Konağı