SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Müjdeler Olsun!. Tamam mı Veli Bey?"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın eğitim konusunda yaşadığı sorunları ve taleplerini gündeme getirdi. Malatya Öğretmenevi’nin yatırım programına alınması komisyon başkanı ve bakan yardımcısı tarafından Malatya’ya müjde olarak duyuruldu.

Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda Malatya’nın özellikle deprem sonrası eğitim alanında yaşanan sorunları gündeme geldi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, komisyonda yaptığı konuşmada, depremde ağır hasar gören okulların yapımı, konteynerkentlerdeki internet ve okullara servis sorunu, yapımı yılan hikayesine dönen Malatya Öğretmenevi, ŞKÖ Meslek Lisesi ve Gazi İlkokulu’nun akıbeti ve öğretmen eksikliklerini gündeme getirdi. Ağbaba’nın konuşmasının ardından Öğretmenevi konusunda somut bir adım atılarak yatırım programına alındığı açıklandı.

MALATYA İÇİN BÜYÜK EMEK HARCADINIZ

6 Şubat depremi döneminde Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan komisyon başkanı Mahmut Özer’e Malatya için yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “  Öncelikle ben bir teşekkürle başlamak istiyorum. Siz de ifade ettiniz, 6 Şubat depreminde birlikte sabah uçağıyla beraber Malatya'ya gittik. Siz de bütün Türkiye de şahit ki hakikaten böyle bir yıkımı hiç kimse beklemiyordu. İnsanlar yaşayınca ve görünce anlıyor o yıkımı. Malatya'yı da en çok bilen Bakan sizsiniz, öncelikle teşekkür ederim Malatya adına, hakikaten büyük emekler sarf ettiniz. Görmeyenler Malatya'da bir deprem yaşandığı gerçeğinden habersiz. Hâlbuki Malatya şehir merkezi yerle bir olan, ilçe merkezi yerle bir olan illerin başında geliyor. Hâlâ şehirde, bir hayat belirtisi gözükmüyor. Size tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

SERVİS SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMALI

Ağbaba, Malatya’nın eğitimle ilgili sorunlarına geçerek yaptığı konuşmada; “Gittiğimiz bütün konteyner kentlerde velilerin en büyük taleplerinde biri servis. Cemal Gürsel Mahallesi'nde, Yeşiltepe’de ya da Zaviye Mahallesi'nde oturuyor, konteyner kent üniversitenin orada, o okula giderken insanlar servis anlamında çok büyük problemler yaşıyor. Evlerini kaybetmişler, araçlarını kaybetmişler, iş yerlerini kaybetmişler; bu insanlar için 2 bin lira, 3 bin lira servis parası vermek hakikaten büyük bir zorluk; bunun altını çizmek istiyorum” dedi.

KONTEYNERKENTLERDE SOSYAL YAŞAM YOK, İNTERNET YOK

“Eğer tedbir alınmaz ise konteyner kentlerde büyük sosyal patlamalar olacak gibi görünüyor” diyen Ağbaba, “Düşünün ki bazen bin, bazen 2 bin civarında konteynerin bulunduğu konteyner merkezlerinde maalesef çocukların zaman geçireceği bir alan yok, bir futbol sahası yok, basket sahası yok, ne bileyim, bir açık sinema yok yani bir açık sinema yapılabilir, çok masraflı bir şey değil. Yani çocukların maalesef davranış şekilleri bozulmaya başlamış. Bunu da bütün Türkiye'nin dikkatine sunmak istiyorum. Maalesef, düşünün ki üç ay değil, beş ay değil; 7x3, 21 metrekare konteynerde çocuklar, anneler uzun süre kalıyor. Millî eğitimle de ilgili olduğu için ifade etmek istiyorum. Çocukların dersleri internetten. İnternet bağlantıları yok, internete ulaşımları çok zor; çocuklar için çok daha zor günler bizi bekliyor” dedi.

OKULLAR İÇİN BAKANLIK EK YATIRIM VERMESİ GEREKİYOR

Ağbaba, “Malatya deprem bölgesi, Hatay'dan sonra en büyük yıkım olan şehirlerimizden biri. TOKİ konutları sorunlu, yerinde dönüşüm sorunlu. Depremin vurduğu okulların yerine yeni okulların yapılması lazım ancak Bakanlığın ek yatırım vermesi gerekiyor. Sizin emeğiniz varsa sizin, geçmiş Bakanın emeği varsa geçmiş Bakanın... Malatya'da merkezdeki yenilenen okullar yıkılmadı. Toplama merkezlerinin ne olduğunu depremi yaşayanlar bilir. O soğukta, karda kışta, büyük soğukta -hatırlayın siz de müthiş bir kar yağıyordu- okullar olmasaydı çok daha büyük sorunlar yaşayabilirdik. Okullar toplama merkezleri olarak kullanıldı. Hem toplama merkezinin önemini vurgulamak istiyorum hem de yenilenen okulların önemini vurgulamak istiyorum. Burada Malatya'da geçtiğimiz dönem İl Millî Eğitim Müdürlüğü yapan Battal Kanbay'a da teşekkür etmek istiyorum. Tabii ki size, sizden önce emeği geçen kim varsa onlara da teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

100’ÜN ÜZERİNDE OKULDA İKİLİ EĞİTİM YAPILIYOR

Malatya'da 100'ün üzerinde okulda ikili eğitim yapıldığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Birden fazla okul tek okulda sabahçı-öğlenci diye kullanılıyor. Eğitim kalitesi siz de takdir edersiniz ki ciddi yara alıyor. Hâlen çok sayıda okul konteynerde eğitim veriyor, bu şekilde eğitim devam ederse özellikle kırsal bölgelerdeki okullar 2024-25 eğitim öğretim dönemini de konteynerde geçirecek ki konteyner okullarının da çok büyük problemleri var. Yeni bir problemle karşı karşıyayız. Hakikaten çok küçük alanlarda, 21 metrekarelik alanlarda çocuklar eğitim görmeye çalışıyor. 

Malatya'nın en eski okullarından Gazi Lisesi yıkıldı, okulun yerine yeni okul yapılması gerekiyor ama alınan bilgilere göre Gazi Lisesi yatırım programında görünmüyor” dedi. 

YATIRIM PROGRAMINA ALINMAYAN OKULLAR

“45 anaokulunun daha önce yatırım programına alınıp daha sonra iptal edildiği belirtiliyor” şeklinde konuşan Ağbaba "Deprem sonrası başlayacak." denilen okulların büyük bölümünde inşaata başlanmadı. Depremde yıkılıp, ağır hasar alıp yatırım programına alınmayan okulların da kısaca isimlerini söyleyeyim: Gazi Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve spor salonu, Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yeşilyurt İmam-hatip Lisesi, Yeşilyurt Turgut Özal Anadolu Lisesi, Rahmi Akıncı Ortaokulu, Akçadağ, Ören, Songül Yakut Çok Programlı Anadolu Lisesi, Sümer Ortaokulu, Barguzu Ortaokulu, Doğanşehir Sürgü İlkokulu, Gazi İlkokulu, Barbaros Ortaokulu, 30 Ağustos Ortaokulu, Ziya Gökalp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Farabi Anadolu İmam-hatip Lisesi, Malatya Anadolu İmam-hatip Lisesi pansiyonu, Darende Balaban İlkokulu. Deprem bölgesine yatırım konusunda öncelik verilmesi beklenirken olan yatırımların iptal edilmesi de eğer doğru ise maalesef çok kötü. Sayın Bakan, öğretmenlerimiz hâlâ konteynerlerde kalıyor. Müteahhitler inşaatları yarım bırakıp kaçıyor. Bu şartlarda Malatya kan kaybetmeye devam ediyor.” dedi.

ÖĞRETMENEVİNİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL

Malatya Öğretmenevinin akıbetini de gündeme taşıyan Ağbaba, “Malatya'nın merkezinde eski cezaevindenin yerinde bir öğretmenevimiz vardı. Öğretmenevi yıkıldı ve şu anda arazisine konteynerler konuldu. 6 Şubat depreminin ardından yıkılan polisevinin yerine Orduzu Pınarbaşı mevkisinde yeni bir polisevi binası yapıldı, öğretmenevinin ne olacağı belli değil. Bakanlık 200 yataklı yeni öğretmenevinin Orduzu bölgesinde yapılacağını açıkladı ancak ortada bir ihale yok. Bu gidişle bu yıl da öğretmenevi hayal olacak. Malatya Öğretmenevi ne zaman yapılacak, bunu da öğrenmek istiyoruz Öğretmenler zor koşullarda büyük bir fedakârlıkla görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Sosyal tesislerinden faydalanabilmeleri için de bir an önce öğretmenevi yapılması lazım” şeklinde konuştu.

ŞKÖ YERİNDE YAPILMALIDIR

“Malatya'nın en eski ve en köklü okullarından biri olan, Malatya sanayisine elli yıldan beri çırak, kalfa, usta yetiştiren en büyük meslek lisesi olan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi maalesef kapanmaya yüz tutmuş durumda” diye konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “ 6 Şubat depreminde bir binası hasar gördüğü için Yeşiltepe'ye taşınan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, eski adıyla Erkek Sanat Okulunun yerinin millet bahçesinin devamında bahçeye katılmak istenmesi Malatyalıların tepkisine sebep oluyor. Önemli bir okul. Yeşiltepe'nin uzak olması nedeniyle uygulamalı eğitimin yapılmaması gibi sebeplerden dolayı öğrenci sayısı yarıya düşmüş durumda, her geçen gün azalmaya devam ediyor. Bu okulda makine bölümü, torna, CNC tezgâhları, metal bölümü tezgâhları, mobilya ve dekorasyon bölümü tezgâhları ve diğer ekipmanlar eski sağlam yerlerinden taşınmadığı için atıl kalmış ve çürümeye terk edilmiş durumda. Maalesef Malatya'nın depremde hafızası yok oldu hem de kentin en önemli eğitim kurumlarından biri kapatılmak isteniyor. Bunu da dikkatinize sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

GAZİ İLKOKULU OKUL OLARAK DEVAM ETMELİ

Ağbaba Milli Eğitim Komisyonunda yaptığı konuşmanın devamında , “Eski Cumhurbaşkanlarından Özal Malatyalı, Recai Kutan Malatyalı; bunların okumuş olduğu Gazi İlkokulu var. Tarihî bir okul. Buranın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bebek müzesi ve çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesi isteniyor. Kütüphane ve bebek müzesi yapılsın ama bu okulun hiç olmazsa kentin hafızası anlamında korunması lazım, ilkokul olarak korunması lazım ki çok güzel bir bina. Siz de biliyorsunuz, burada rahmetli Özal okumuş, Allah uzun ömür versin, Recai Kutan okumuş, Malatya'nın birçok siyasisi ve sanatçısı burada okunmuş durumda. Bu nedenle, buna da dikkat edilmesini rica ediyoruz” dedi. 

LGS’YE EK KONTENJAN VERİLMELİ 

Ağbaba, konuşmasının devamında, “2023 yılında deprem bölgesi LGS ve YKS sınavına girecek öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan verilmişti. 2024 yılı YKS sınavında yüzde 25 ek kontenjan verilmişken LGS'ye girecek öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan hakkı verilmedi. Devlet öğrenciler arasında ayrım yapmamalı. Talebimiz, deprem bölgesinde 2024 LGS sınavına giren öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan hakkının bu yıl da verilmesi lazım.”dedi.

MALATYA’NIN ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ KAPATILMALIDIR

Malatya’dan 3.500 civarında öğretmenin deprem dolayısıyla il dışına tayin olup gittiğini, yerine bin civarında öğretmenin geldiğini belirten Ağbaba, “Bu nedenle bazı branşlarda Yeşilyurt ve Battalgazi gibi merkez ilçelerde dahi ücretli öğretmenler görevlendirilmekte. İlimizin öğretmen ihtiyacı karşılanmalı, yeni yıla en azından öğretmen açığıyla girilmemelidir. Yine, Malatya'da görev yapan başta öğretmenler olmak üzere kamu görevlilerine deprem tazminatı ödenerek burada kalan personel için şehir cazip hâle getirilmelidir diye düşünüyorum” dedi.

ESKİ BAKAN ÖZER, DEPREM DÖNEMİ MALATYA’DA YAŞADIKLARINI ANLATTI

Ağbaba’nın konuşmasının ardından söz alan Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu başkanı Mahmut Özer, “Veli Bey Malatya’yla ilgili konuştu, gerçekten Malatya'da orada gece gündüz… Bu vesileyle Kültür Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’u da hayırla anıyorum, gerçekten o günler zor günlerdi ama Allah bize yani öyle bir hizmeti yapabilme imkânı nasip etti. Yani biz gece gündüz çalıştık. Gerçekten on gün, on beş gün banyo yapamadık ya! Yani çok zor günlerdi. O zamanki İl Millî Eğitim Müdürümüz Hatice hanımı da hayırla yâd ediyorum. Gerçekten, eşi, ailesi yanında olmamasına rağmen sahayı terk etmeden gece gündüz o süreçlerde öğretmenlere mihmandarlık yaptı. Tabii, bu vesileyle Bakanlıktan herhangi bir talimat beklemeden sahada olan öğretmenlere de şükranlarımızı arz etmek istiyorum çünkü biz Malatya'da ya, o kadar farklı manzaralarla karşılaştık ki biz aslında dertleşemedik yani neler yaşadığımızı anlatamadık. Tuvalet temizleyen öğretmenler gördüm ben. Yani oradaki vatandaşın derdiyle hemhâl olup ona yardım etmek, öğününü paylaşmak, onun ihtiyacı olduğu malzemeleri götürmeyle ilgili fedakârca çalışan ama gözleri ışıl ışıl parlayan, gelecek vadeden, ülke için gelecek vadeden öğretmenler gördük. Hepsini hayırla yâd ediyorum “dedi.

 MALATYA ÖĞRETMENEVİ BUGÜNÜN SEVABI OLSUN

Özer konuşmasının devamında; “Normalde biz depremde konteynerleri taşımalı eğitim kapsamına aldık. Ücretsiz bir şekilde -zaten depremde yemek ücretsiz verildi ama- hepsini ücretsiz taşımalı eğitim kapsamına aldık ama bu uygulama devam ediyor mu etmiyor mu bilgim yok. Yani bunun etmesi lazım. Bir de bu vesileyle Kemal Bey, Bakan Yardımcım; gerçekten Malatya'nın Öğretmenevi çok kritik. Yani yatırım planında olduğu söyleniyor. Oranın yapılması bir de bizim açımızdan -ben orada Koordinatör Bakan olarak yer aldım- yani onu mutlaka yapmamız lazım. Bugünün sevabı olsun, orayı gerçekleştirelim, biz de takipçisi olalım inşallah. Çünkü öğretmenlerin gerçekten öğretmenevi, o tip yerlerde sosyalleşmesiyle ilgili çok çok kritik işler görüyor. Bir de deprem mağduru olan bir ilde buna öncelik verilmesinde fayda var. Tekrar depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. “ şeklinde konuştu.

Komisyon başkanı Özer’in konuşmasının ardından Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve Veli Ağbaba arasında geçen diyalog tutanaklara şu şekilde geçti:

"MİLLİ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI KEMAL ŞAMLIOĞLU : “Malatya’yla ilgili şu hususu söyleyeyim: Vekilimiz konuşurken hemen ilgili arkadaşımıza sorduk öğretmenevini yatırım programına aldık. Hatta orada ikili vize onayında da… 

BAŞKAN MAHMUT ÖZER – Şöyle diyeceksin Kemal Şamlıoğlu, yatırım programında değildi, bu vesileyle yatırım programına aldık. 

MİLLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI KEMAL ŞAMLIOĞLU – Evet, yani 2024 yatırım programına aldık. 

BAŞKAN MAHMUT ÖZER – Malatya’ya müjdeler olsun, tamam mı Veli Bey.

VELİ AĞBABA (Malatya) – İnşallah 2024’te olur. 

BAŞKAN MAHMUT ÖZER – Tamam, ya sen müjde ver, benim adıma verme. 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Hayır, ben sizin adınıza da diyorum. 

BAŞKAN MAHMUT ÖZER – Tamam, tamam öyle de; böyle de yani. 

MİLLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI KEMAL ŞAMLIOĞLU – Yani bu onay süreci açısından tabii bizim takip ettiğimiz il yapım programlarıyla ilgili hususlar da var. İl yapım programlarında da bahsetmiş olduğunuz okulların hemen hemen hepsi yatırım programı onayında. Açıkçası bizim açımızdan -Millî Eğitim Bakanlığı- onaylandı ama yine süreçte Strateji ve Bütçe Başkanlığımızın da bir onay süreci var orada ama yatırım programına alındı. Bir diğer konu, Sayın Başkanımın da bahsetmiş olduğu, yine Sayın Vekilimiz bahsetmişti bu taşımayla ilgili mevzuda Millî Eğitim Bakanlığı aslında deprem bölgesinden gelen taşımayla ilgili yani konteyner kentlerin dışına taşımalarla ilgili hususlarda onayı veriyor hemen, hiç bakmadan. Fakat bölgedeki valilerimizin ortak bir kanaati oluştu, gerek İçişleri Bakanlığıyla da yapılan toplantılarda konteyner kentlerinin çok dağılması arzu edilmiyor. O vesileyle oradaki okullarda eğitim süreçlerinin devam etmesi arzu ediliyor. Bu minvalde yönetmelik gereği yetki sayın valilerimizde. Sayın valilerimiz de o bölgede tutmaya çalışıyor ama çok özel bir durum varsa Bakanlığa geliyor, Bakanlıkta da anında arkadaşlarımız taşımayla ilgili bu onayı veriyorlar. 

BAŞKAN MAHMUT ÖZER – Evet, teşekkür ediyoruz Sayın Bakan Yardımcımıza. Evet Malatya'ya da müjdeleri vermiş oluyoruz bu vesileyle."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • New Malatya (4 ay önce)
    Bu zor dönemde öğretmen olarak memleketimize dönüp hizmet vermek istiyoruz ancak il dışı tayinlerde boş olduğunu bildiğimiz onlarca okul açık göstermiyor. Amaç ne bilmiyoruz. Yüzlerce öğretmen Malatya’ya dönmek istiyor ama il milli eğitimi boş okulları açık göstermiyor yetkili kurumların bunu sorgulamasını ihmal varsa malatya düşmanlarının gerekli cezayı almasını rica ediyoruz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (4 ay önce)New Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Hocam bize bizimkiler kadar kötülük eden, istemeyen yokturdur. Güzelim şehrimizin idarecileri, bu şehrin ilerlemesini, gelişmesini, büyümesini istemiyor. Bu şehir hiç bir zaman bu kadar olduğu kadar sahipsiz ve çaresiz olmamıştır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali D (4 ay önce)
    1-Geçen yıl LGS'de %25 ek kontenjan verilmedi. Şube başına ek olarak 2 kontenjan verildi. Ek 2 kontenjan bu yıl 1'e düşürüldü. Malatya Anadolu Lisesinde 150 olan kontenjan 120'ye düşürüldü. 2-Ögretmenevi biraz uzak ve de bildiğim kadarıyla biraz sapa bir yere yapılıyor. Öğretmenlerine özel arabası olmayanlar için biraz zor olur. Özellikle karda kışta ve de kadınların gece kırsala gitmesi biraz zor olacaktır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (4 ay önce)
    Eğitim maalesef ilimizin en büyük sorunlarından birisi, İkizce TOKİ den eve geçecek yüzlerce aile okul olmadığı için çaresiz bir şekilde ne olacağını bilmiyor, kimse gitmek de istemiyor, buna bir an önce çözüm yetkililerin çözüm bulup vatandaşın bir bölümünün oraya gitmesi sağlanmalı, ya da yetkililerin birşeyler söylemesi gerekiyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • yıldırım (4 ay önce)
    sayın veli ağbaba senden allah razı olsun ben CHP.li değilim ama seni kutluyorum sende olmazssan malatyanın esamesi okunmayacak. büyükşehir belediye başkanı seçilmedin ama bu senin şevkini kırmasın malatya aşkı devam etsin bir dahaki milletveiki ve yerel seçimlerde kesin ödülünü alacaksın ben bundan eminim sana oy vermeyenler öyle tahmin ediyorumki çok pişmanlar allaha emanet ol herşey malataya ve malatyalılar için olsun
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bülent (4 ay önce)
    Ben niye artık bu siyasetçilerin sözlerine mujdelerine inanmıyorum benmi yoksa siyasilermi güven vermiyor
    %58
    %42
    Yanıtla