SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'ya Özgü Bir Tatlı.."

0
Güncellendi - 2020-05-14 01:40:51
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, hamurun pişirilmesinin ardından kızartılıp şerbete batırılarak hazırlanan yassı kadayıf, iftar sofralarının vazgeçilmezi arasında bulunuyor.

İçerisine tercihe göre ceviz, fındık, fıstık, kaymak gibi ürünler de konulan tatlı ramazanda da yoğun talep görüyor.

Kente gelenlerin tercih ettikleri tatların başında gelen yassı kadayıf, un, maya ve yumurtanın yaklaşık 20 dakikalık lezzet yolculuğunun ardından damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Yılın her günü satılan ve yöre halkı tarafından tercih edilen yassı kadayıf, ev sahipleri ve konukları için baklavaya alternatif de oluşturuyor.

Yassı kadayıf imalathanesi işleten Mehmet Emin Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası ve amcalarından öğrendiği mesleğini 30 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Doğan, yassı kadayıfın hamuru için 3 çeşit un ve maya kullandıklarını belirterek, "Yassı kadayıf, ramazan ayının olmazsa olmazıdır. Hemen hemen her gün alıp iftar için evine götüren müşterilerimiz var. Malatya'da ramazan ayı denilince akla yassı kadayıf gelir. Malatya için bir kültürdür. Başka şehirlerde de belki yapılabilir ama Malatya'nın yerini tutamaz. Dışarıdan Malatya'ya gelenler gelir, yassı kadayıfını alır öyle gider." ifadelerini kullandı.

- "Talep yüzde 90 arttı"

Yassı kadayıf ustası Ramazan Boğa ise yassı kadayıfın kentte yoğun olarak tüketildiğini belirtti.

Ramazan ayının gelmesiyle halkın tatlıya daha çok talep gösterdiğini aktaran Boğa, "Malatya'ya özgü bir tatlıdır. Son zamanlarda yassı kadayıfı çeşitlendirmeye de başladık. Cevizli, fıstıklı, kaymaklı, sütlü ve aromalı yapıyoruz. Hafif olduğu için ilgi de çok yoğun, vatandaşlar gayet memnun. Ramazan ayında talep yüzde 90 arttı." diye konuştu.

Boğa, iş yerlerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gerekli tedbirleri aldıklarını da ifade etti.

Müşterileri dükkana girmeden önce kolonyayla karşıladıklarını belirten Boğa, "Hijyene de dikkat ediyoruz. Koronavirüs önlemleri kapsamında girişte müşterilere kolonya veriyoruz. Yoğunluğu önlemek için içeriye sırayla alıyoruz. Elemanlarımız maske ve yüz siperliği takıyor." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Hatice aydin (4 yıl önce)
    Ne Suriyesi ne Malatyası,600 senedir bu tatlı Osmanlı mutfağının taş kadayıfıdır,iç Anadolu ve batı Karadenizde çokça tüketilir, salt Ramazan ayına özgü değildir, meyveli, yumurta kaplamalı ve içli olarak kızartılıp şerbetli tüketilir, birçok ilin diye duyurulan tarifler saray mutfağımızdandır, gastronomik bilgisi olmayanlar kendi kendine gelin güvey olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Malatya'ya özgü değil esasında kıvrım tatlı tulumba ve bu tatlının gerçek merkezi cukurovadir Adana'da gidersin tatliciya bu tatlıları alır yersin dükkan sahibine kaç tane yediğini söyler paranı verir çıkarsın kebabın salgamin ve tatlı kültürünün olduğu yer adanadir tatlicilar ve küçük saatin yanındaki kebapcilar 24 saat açıktır Malatya'da maalesef böyle bir kültür yoktur eski köy garajinda gece 12 den sonra sabaha kadar yer bulunamayan bir kebapçı vardı oda köy garajinin taşınmasıyla yok oldu gitti 4 yıl Adana'da 4 yılda Mersin'de kalan birisi olarak özlüyorum cukurovayi hele Mersin'in o tantunisini anmadan geçemiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Aman ha fazla şekerli ve unlu mamuller den uzak duralım biz önceleri şekerli gıdaları tüketmenin insan sağlığı için önemli olduğunu biliyorduk ama bildigimizin yanlış olduğunu geç anladık yemeyin demiyoruz ama kararında kalalım fazla tuketmeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan44 (4 yıl önce)
    Yassı kadayıf malatya tatlısıdır.Filistindeki tatlı daha yuvarlak elips gibidir.Arap yarım adasındaki tatlıda bunlardan farklıdır.Burada sırf eleştirmek için yazanlar ya malatyalı değildir.Yada gün görmemiş kendini beğenmiş bir şeyden anlamayan garip gureba hizipçi kişilik özellikli vatanın da barınamamış memleketinden kovalanmış istenmeyen insanlardır.Yassı kadayıf Malatyanındır.Siz malatyalı değilseniz üzerinize almayın.Başka birşey alırsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    çok lezzetli olduğunu düşünmüyorum..basit
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Hayati ilker oradan al o zaman israilden bize ne sen kayısıda israilin dersin inanırım ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikir beyan etmiş adam, neredeyse linç edilecek.Doğru ya doğru yıllar öncesinde ülkeye gelen arapların tatlısdır.Malatya ne alaka ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban (4 yıl önce)
    Malatya bu tip tatlıcılıktan anlamaz. Şire kaynatmaya devam..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali sivri (4 yıl önce)
    Araplardan gelmedir bu tatlı. Özelikle suriye den göç edip adanaya çok eski yıllarda yerleşmiş olan Araplardan gelmiştir bu gelenek
    0
    0
    Yanıtla
  • Birisi (4 yıl önce)
    Bu tatli malatya ozgü değil. Bir kere de haber. Yaparken araştırın malatya haber yetkilileri. Sırf. Haber. Bulamayinca sağdan soldan duyduğunuzu yaziyorsunuz haber olsun diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (4 yıl önce)
    Bu tatlının gerçek vatanı Suriyedir yani Arapların tatlı türüdür.Malatya'ya mal etmeyiniz .
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (4 yıl önce)
    Coğrafi işaret alınmalı patenti alınmalı. Büyükşehir Belediyesi hareket lütfen .
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayati ilker (4 yıl önce)
    Aslında tam malatyaya özgü değil Filistinde isrrailde taş tatlı olarak geçiyor...
    0
    0
    Yanıtla