SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mavi Leğen' İle Hem Meyve Ağaçlarını Hem de Bal Arılarını Koruyor

'Mavi Leğen' İle Hem Meyve Ağaçlarını Hem de Bal Arılarını Koruyor
A- A+ PAYLAŞ

Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesinde bir üretici, hem meyve ağaçlarını "bakla zınnı" zararlısına karşı korumak hem de bal arılarına zarar vermemek amacıyla ilaçlama yerine içi su dolu mavi plastik leğen kullanıyor.

Karaahmetli köyünde meyve üreticiliği yapan Hasan Tarık Bozkoyun, ağaçlarda verimi düşüren bakla zınnı böceği ile kimyasal yöntem dışında nasıl mücadele edildiğini araştırdı.

Yaptığı araştırmada bu böceklerin mavi renge duyarlı oldukları için ağaçlık alana bırakılan içi su dolu plastik mavi leğenlerde toplandığını öğrenen Bozkoyun, 4 yıldır bahçesinde uyguladığı yöntemden olumlu sonuç alıyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Balcı, AA muhabirine, mavi leğenin bakla zınnı böceğine cazip geldiğini ve dikkatini çektiğini söyledi.

Leğenin içerisine konan suyla böceğin tuzağa düşürüldüğünü anlatan Balcı, "Mavi leğen uygulaması bakla zınnı böceğine karşı yapılan biyoteknik bir mücadele yöntemi. Bu uygulama zararsız bir yöntem. Aynı zamanda bal arılarını korumaya yönelik bir uygulama. Bu anlamda üreticimizi mücadele yönteminden dolayı kutluyorum, bereketli sezon geçirmesini diliyorum." diye konuştu.

Bakla zınnı ile bal arılarının aynı dönemde faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Balcı, şöyle konuştu:

"Bal arısı çiçeklerde döllenmeyi sağlarken, bakla zınnı çiçeklerin içerisinde bulunan dişi ve erkek hücreleri yiyerek meyveye zarar veriyor. Aynı dönemde kimyasal mücadeleyle bakla zınnıyı öldürmeye kalkmak, bal arısına da zarar vermek demektir. O yüzden bu dönemde uygulanabilecek en güzel yöntemlerden biri bu."

Üretici Hasan Tarık Bozkoyun da Karaahmetli köyünde kayısı, vişne ve kiraz ağaçlarından oluşan 8 dekar meyve bahçesinde üretim yaptığını belirtti.

Mavi leğen yöntemini 4 yıl önce uygulamaya başladığını anlatan Bozkoyun, şunları kaydetti:

"Ağaçlarda çiçek bol olmasına rağmen meyve verimi düşünce bunun nedeninin bakla zınnı böceğinden kaynaklandığını tespit ettik. Bu böcek çiçeklerin özünü yiyor. İlaçlama yönetimi arıları öldürdüğü için mavi leğen tuzağını kurduk. 4 yıldır böcekle bu şekilde mücadele ediyoruz. Bu uygulamayla yüzde 100 böcekten kurtuluyoruz diyemeyiz ama yüzde 60-70 fayda görüyoruz. Leğeni biraz fazla koyuyoruz. Toplam 50 ağaca 160'a yakın leğen koyduk."

Bozkoyun, bu mücadele yönteminin yanında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerinden teknik destek de aldıklarını sözlerine ekledi.

Kırıkkale, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız