CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Yargının millet iradesine aykırı kararlar verdiği bir süreçte Parlamentoya düşen görev millet iradesini teşekkül ettirmektir. Tutuklu ve hükümlü milletvekillerinin Parlamentoda görev yapmalarını sağlamak bugün Parlamentonun ana görevidir. Ama maalesef kendi sorununu çözemeyen bir TBMM ile karşı karşıyayız" dedi.
CHP'nin Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'den oluşan Cezaevi Komisyonunca hazırlanan "Türkiye Büyük Milletvekili Cezaevi (TBMC) İradesi Hapsolmuş Bir Ülkenin Çığlığı" başlıklı tutuklu milletvekillerine ilişkin raporu genel merkezde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Konuşmasında tutuklu milletvekillerinin bireysel bir sorun olmadığının altını çizen Hamzaçebi, bunun bir özgürlük meselesi olduğunu vurguladı. Güçlü demokrasilerde insan hak ve özgürlüklerinin de güçlü olduğuna işaret eden Hamzaçebi, özgürlüğü ihmal ederek demokrasi kurmanın mümkün olmadığını söyledi.
Hamzaçebi, "Türkiye'de maalesef özellikle AKP hükümetlerinin son dönemlerinde yargı, özgürlüklerin güvencesi olmaktan çıkmış, özgürlüklerin önünde bir engel olmaya başlamıştır. Tutuklu ve hükümlü milletvekilleri, bu nedenle Türkiye'de bir özgürlük sorunu olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.
Millet iradesinin, "Milletvekillerini Parlamentoda görmek istiyoruz" şeklinde tecelli ettiği halde yargının bu iradeye aykırı halde tutum takınmasının bir demokrasi ayıbı olduğunu savunan Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Yargının millet iradesine aykırı kararlar verdiği bir süreçte Parlamentoya düşen görev millet iradesini teşekkül ettirmektir. Tutuklu ve hükümlü milletvekillerinin Parlamentoda görev yapmalarını sağlamak bugün Parlamentonun ana görevidir. Ama maalesef kendi sorununu çözemeyen bir TBMM ile karşı karşıyayız."
-"Meclis'in 7 damarı tıkalı"
Raporu hazırlayan komisyon üyelerinden Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da raporun kendilerinin değil, AK Parti'nin eseri olduğunu söyledi. Dünyada böyle bir raporu hazırlamak zorunda kalan başka bir milletvekili olmadığını savunan Ağbaba, "Bugün Meclis'in 7 damarı tıkalı" dedi.
Bugün Meclis'e sunacakları yeni bir kanun teklifi ile AK Parti'nin bu konudaki samimiyetini bir kez daha test edeceklerini dile getiren Ağbaba, milletvekillerinin yargılama süreçleri devam ederken tutuklu olmalarının hukuki değil, siyasi bir sonuç olduğunu savundu.
Ağbaba, tutuklu milletvekilleriyle yüz yüze yaptıkları görüşmeler sonunda hazırladıkları raporu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile siyasi parti temsilcilerine göndereceklerini, İngilizce çevirisini ise Avrupa Parlamentosu ile uluslararası kuruluşlara ileteceklerini de bildirdi.
Raporu hazırlayan komisyon üyelerinden Manisa Milletvekili Özel, AK Parti'nin ileri demokrasi iddiasında olduğunu, ancak millet iradesinin tutukluluğunu görmezden geldiğini savundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutuklu milletvekilleri sorununun çözümünde ayak dirediğini, grubunu ve parlamentoyu bu konuda tahakküm altında tuttuğunu iddia eden Özel, bunun demokrasiye bağdaşmayan bir zorbalık olduğunu söyledi.
CHP Cezaevi Komisyonu üyesi Muğla Milletvekili Nurettin Demir de tutuklu milletvekillerinin cezaevinde yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Koğuşlarda kapasitenin üzerinde kişinin bulunduğunu, fiziki koşulların uygun olmadığını ileri süren Demir, bunun Türkiye'ye yakışmayan bir görüntü olduğunu söyledi.
Komisyon üyelerinin konuşmalarının ardından CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ın eşi Gülşah Balbay da söz aldı.
İktidarın muhalif seslerden ürkmemesi gerektiğini ifade edenGülşah Balbay, biran önce tutuklu milletvekilleri sorunun çözümünü diledi.
-Tutuklu milletvekilleri için yasal düzenleme
Toplantıya katılan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin Meclis gündemine geleceği hatırlatılarak, "61. madde tutuklu milletvekilleri konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Bayram öncesi AKP'nin sayın Grup Başkanvekilleri bizi aradı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan maddelerle ilgili olarak bayram sonrası CHP grubundan randevu isteyeceklerini ifade ettiler. Biz de kendilerine yasama dokunulmazlığı dahil olmak üzere bu konuları görüşmek istediğimizi ifade ettik. Bayram sonrası ilk gün, henüz bize bir randevu talebi gelmedi. Geldiği zaman bu konuyu da değerlendireceğiz."
Hamzaçebi bir başka soruyu yanıtlarken de tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin yasal düzenleme çalışmalarının sürdüğünü, bu kapsamda yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 23 Ekim Çarşamba günü TBMM iç tüzüğüne ilişkin görüşmede tutuklu milletvekilleri konusunun gündeme gelip gelmeyeceğinin de sorulduğu Hamzaçebi, "Elbette bu konu Meclis Başkanı ile görüşülecek konular arasındadır. İktidar partisi grubu, CHP grubu ile görüşmeden, onların bu konudaki niyetlerini öğrenmeden bizim herhangi bir şekilde diğer siyasi partilerle görüşme yönünde bir hareketimiz söz konusu değildir. Elbette ihtiyaç olursa sadece iktidar partisiyle değil, diğer muhalefet partileriyle de bu konuyu görüşebiliriz" karşılığını verdi.