SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mevcut Rekolte İhracata Yetecek Kadar Gözüküyor"

0
Güncellendi - 2019-06-30 03:06:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Haziran Ayı Meclis Toplantısında konuşan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, bu yılki kayısı rekoltesinin ihracata yetecek kadar olduğunu söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Haziran Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ünal Başkanlığı’nda borsa meclis salonunda gerçekleştirildi. Yönetim kurulu ve üyelerin katılımı ile gerçekleşen meclisin açılışında konuşan Meclis Başkanı Erdoğan Ünal, kayısı da yeni hasat döneminin başladığını ifade ederek sezonun kayısı üreticilerine hayırlı olmasını diledi.

Malatya Valisi Aydın Baruş tarafından bu yılki kayısı rekoltesinin 87 bin 642 ton olarak açıklandığını belirten Ünal, “Ancak görüyoruz ki rekolte üzerinde algı operasyonu yapılıyor. Kimileri bu rekoltenin daha fazla, kimileri ise daha az olduğunu iddia ediyor. Kimse buna inanmasın, burada açıklanan rekolteye herkes güvensin” dedi.

Daha sonra söz alan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan ise, Haziran ayında yapılan faaliyetlerle ilgili üyeleri bilgilendirdi. Bu ayı borsa olarak dolu dolu geçirdiklerini belirten Özcan, “Ege ihracatçılar Birliği ile Malatya’daki kuru meyve sektör toplantısını düzenledik. Özellikle bununla birlikte Valimiz, Ticaret Borsasında 2019 yılı rekolte çalışmalarının sonucunu ortaya çıkaran kayısı rekoltesini ilk defa Malatya Ticaret Borsasının ev sahipliğinde paydaşlarının da katılımı ile burada açıkladı" şeklinde konuştu.

Açıklanan rekolte ile ilgili kamuoyunda bir takım manipülasyonların olduğunu ifade eden Özcan, “Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonda 20 günlük bir çalışma ile bu sonuç ortaya çıkmıştır. Tüm paydaşlarımızın sahada çalışması ile rekolte ortaya konulmuştur. Mevcut rekolte ihracata yetecek kadar gözüküyor. Hasat dönemi yeni başladı, çalışmalarla biraz daha net olarak ortaya çıkacaktır. Resmi rekoltenin hem ihracatçı hem de ithalatçı açısında ciddi anlamda yol göstereceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Malatya’da kayısıların hasadından önce civar illerde erkenci dedikleri kayısıların Malatya kayısısı olarak piyasa sürüldüğünü de anımsatan Özcan, “Duyduğumuz rahatsızlığı birçok kez dile getirdik. Bununla ilgili alınması gereken tüm tedbirleri paylaştık. Geldiğimiz noktada da yaklaşık 1 yıldır Ticaret Borsası Yönetimi olarak kayısı ile ilgili vurgulayıcı çalışmalar sonucunda son günlerde gördüğümüz Türkiye’de kuru ve yaş meyvede sektörel konuşulan en önemi konu kayısı olmuştur” dedi.

Özcan, borsa olarak yaptıkları çalışmalarla kayısının hak ettiği yere geleceğini de sözlerine ekledi.

Hububatta sezonunun da açıldığını dile getiren Özcan, “Şuan arpa 1.10-1.55 kuruş arasında işlem görüyor. Yine buğday fiyatlarında ciddi artış görülüyor. Makarnalık dediğimiz kaliteli buğday fiyatı 1.40-1.60 kuruş arasında işlem görmekte. Hem hububat, hem hayvancılık hem de kayısı üreticilerine bu yılki sezonun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ını, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 67’sini karşılayan Malatya’da, 2019 yılı kayısı rekoltesi 13 Haziran'da düzenlenen basın toplantısıyla duyurulmuştu. açıklandı. Malatya Valisi Aydın Baruş nezaretinde gerçekleştirilen toplantıda 2019 yılı yaş kayısı üretiminin tahmini 391 bin 792 ton olarak, kuru kayısı üretiminin ise tahmini 87 bin 642 ton olarak açıklanmıştı.

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • oruç (5 yıl önce)
    toplantı odasında klima var ise bu haberin hükmü yoktur
    0
    0
    Yanıtla
  • kaysici (5 yıl önce)
    KURU KAYSİNIN ÇIFTÇIDEN ALINIŞ FIYATI EN AZZ 25 TL OLMALI. MILLETIN ALIN TERINDEN TRILYONLAR KAZANANLAR ARTIK INSAFA GELMELI..
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (5 yıl önce)
    Millet nede olsa kayısının hamallığını yapmaya alışmış üreten emek veren para kazanmıyormuş umrunda olan varmı? Rekolte yeterliymiş ; Bu ülke kadar milletinin emeğini göz ardı eden varmı acaba ? Buğdayı kendi çiftçisinden 1,29 TL ye alıp kotasını dolduramayınca 1,40 tan İthal eden TMO ve niceleri lafa gelince mangal da kül bırakmayanlar merak etmeyin çok uzak değil yakında tamamını ithal edince vicdan olarak anca rahata ereceksiniz. Çiftçinin alınteri ile sulanan topraklarımızda yatacak yeriniz olmayacak. Bu milletin, köylünün garibanın emeklerine rabbim en kısa zamanda deva olması dileğiyle saygılar.
    0
    0
    Yanıtla