SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MOTAŞ Şoförlerine 'Yolcu ve Yaya Odaklı Sürüş' Eğitimi

MOTAŞ Şoförlerine 'Yolcu ve Yaya Odaklı Sürüş' Eğitimi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, MOTAŞ ve Malatya Kent Konseyi işbirliğinde MOTAŞ şoförlerine yönelik eğitimler devam ediyor. Eğitimler kapsamında ikincisi düzenlenen programda “Yolcu ve Yaya Odaklı Sürüş” konusu anlatıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa sunumlarını gerçekleştirmek üzere Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin ve MOTAŞ şoförleri katıldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin, “Toplu taşıma aracı sürücüleri olarak, sizlerin bu araçları kullanıyor olmanızın temelinde hiç şüphesiz bir yerden başka bir yere gitme ihtiyacı olan insanlar yani yolcular var. İnsanlar gündelik hayatta ihtiyaçlarını gidermek için dışarı çıkmasalardı ya da herkesin şahsi aracı olsaydı veya evdeki tüm bireyler araç kullanabilseydi, temel ihtiyaçlar veya olağanüstü durumlar (iş, eğitim, doğal afet vb.) sebebiyle yeni yerleşim alanları oluşmasaydı belki de sizlere ihtiyaç kalmayacaktı” dedi.

Zengin, “TOKİ Konut Uygulamaları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Yerleşkesinin kurulması ve geçici olarak kurulan konteyner kentler nedeniyle birçok alanda yeni yerleşim alanları kuruldu, yeni güzergâhlar böyle ortaya çıktı. Sizlerin var olmasındaki asıl sebep, her gün özenle taşıdığınız o yolcularınızdır” dedi.

Yolcuların toplu taşıma araç şoförlerden beklentilerine değinen Zengin,  yolcuların şoförlerden saygılı olmayı,  nezaket göstermeleri, etkili iletişim kurmayı, anlayışlı olmayı ve sabırlı davranmaları gibi beklentiler içinde olduklarını belirterek, “  Beklerken teknik olarak hız kurallarına uymanızı, agresif araç kullanmamanızı, araçlarınızın bakımlı ve temiz olmasını, indir-bindir esnasında aceleci davranmamanızı, duraklara vaktinde gelmenizi ve direksiyon başındayken sadece işinize odaklanmanızı istiyorlar” dedi.

Toplu taşımada yolcu davranışlarına, durakta bekleyen yolcularda stresin artma sebeplerine değinen Zengin, durakta bekleyen yolcuların stresini azaltmak için neler yapılabilir konusu üzerinde durdu. Gerçek zamanlı bilgi sistemleri, daha konforlu ve güvenli duraklar, daha sık seferler ve alternatif ulaşım seçenekleri, toplu taşıma kullanıcılarını bilinçlendirmek, durak analizi ve konumlandırma gibi unsurların yolcuların telaşını ve stresini azaltmada etkili olacağına vurgu yaptı.

Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için sadece yolcu beklentileri değil aynı zamanda sürücü beklentilerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Zengin, “ Yolcuların kurallara uyum, güvenliğe katkı, zamanında hareket, saygılı davranış, temizlik ve hijyen, destekleyici olma gibi davranış biçimi geliştirmeleri sürücülerin hem işlerini kolaylaştırır hem de araç içindeki ortamı daha iyi hale getirir” dedi.

Trafikte yaya faktörünün önemine değinen Zengin, trafiğin en önemli bileşenlerinden biri olan yaya faktörünün trafikte can ve mal güvenliğini doğrudan etkilediğine vurgu yaparak sürücülerin yayalardan, yayaların da sürücülerden beklentilerini dile getirdi. 

Bülten
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız