SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mükellef, Vergi Dairesine Gitmeden Borcunu Yapılandırabilir'

A- A+ PAYLAŞ

Korona salgının ekonomide yaratığı olumsuzlukları telafi etmek amacıyla vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması yönünde gelen talep üzerine geçtiğimiz ay TBMM görüşülen ve kabul edilen  “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 7256 sayılı Kanun”17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Borçlu durumda olan mükellefler bu imkândan muhakkak yararlanmalıdır” dedi.

Altaş, “Söz konusu kanun ile başta vergi mükellefleri olmak üzere tüm vatandaşların Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) İl özel idarelerine ve Belediyelere olan vergi ve sigorta primi ile diğer işlemlerden kaynaklı borç ve cezalar için 31.12.2020 tarihine kadar. İlgili idareye başvuruda bulunmaları halinde bu borçların yeniden yapılandırılarak taksitler halinde ödeme, bu kurumların dışında Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik para cezası, Öğrenci Kredileri borçları ile TOBB, ESOB, TİM, TÜRMOB ve BARO’ların oda birlik ve üye aidatlarına da kanun kapsamında yapılandırılma imkânı sağlandığını ” belirtti.

Vergi dairesine gitmeden de borç yapılandırılabilecek

Altaş, yapılandırma için vatandaşların vergi dairelerine gitmeden internet üzerinden de yapılandırma işlemlerini gerçekleştirebileceklerini bildirdi ve “Kanundan yararlanmak isteyen mükellef ve vatandaşların borçlarını yeniden yapılandırma işlemi için vergi dairesine gitmelerine gerek yoktur. Vatandaşların internet üzerinden  Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr)  üzerinden  İnteraktif  Vergi Dairesine giriş yaparak, başvuruda bulunabilecekleri gibi, istemeleri halinde bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla da yapabilecektir” dedi.

Vergi dairelerinde yaşanan yoğunlukla ilgili de açıklama yapan Altaş “Vatandaşlar bu salgın günlerinde daha dikkat olmalıdır. Korona salgının yoğunluğunun arttığı bir dönemde mesai saatlerinin 10,00-16.00 olarak yeniden düzenlenmesi nedeniyle vergi dairelerine girişlerde HES Kodu uygulaması yapılmaktadır. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların vergi dairelerine bizzat giderek başvuruda bulunmak istemelerinin vergi dairelerinde aşırı bir yoğunluğa neden olmakta bu durum salgın sürecini olumsuz etkilemektedir. Buna hiç gerek yoktur. Başvurular internet üzerinden (www.gib.gov.tr) adresinden çok rahatlıkla yapılmaktadır. Zaten vergi mükellefi olan vatandaşlarımız daha önce edinmiş oldukları kullanıcı adı ve şifre ile interaktif vergi dairesi sistemine girip müracaat edebilirler ya da muhasebe hizmet aldıkları ve aracılık sözleşmesi imzaladıkları serbest muhasebeci mali müşavirlerden bu konuda hizmet ve her türlü yardım alabilirler. Vergi mükellefi olmayan vatandaşlarımız ise aynı şekilde      (www.gib.gov.tr) adresinde e-devlet şifresi ile giriş yaparak vergi dairesine gitmeden başvura da buluna bilirler veya bu konuda serbest muhasebeci mali müşavirler bir meslek mensubundan yardım talep edebilirler ” diye konuştu.

7256 sayılı Kanun Vergi Borçları için ne getiriyor?

Söz konusu Kanun, 31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere ait olup 17.11.2020 tarihi itibari ile kesinleşmiş vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş gibi idari para cezalarını kapsıyor.

  • Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması,
  • Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi,
  • Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
  • Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
  • Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması,
  • Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması,
  • Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;

- Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması,

- Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması,

  • Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi,
  • Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi,
  • Vadesi 31.12.2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
  • 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
  • 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması

gibi çok önemli imkânlar getirildi.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 31.01.2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil),
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitini 28.02.2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil)
  • Diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eşit taksitte ödemeye bilecekler.

Vergi borçları için getirilen bu yapılandırma imkanları SGK sigorta prim borçları ve belediyelere it su ve atık bedeli ile ilan,reklam , çevre temizlik vergisi vb. borçlar içinde sağlandı.

Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların (para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar) 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacak ve vergi incelemesi yapılmayacak.

malatyahaber.com

______________

GÖRÜNTÜ: İnternetten yapılandırma işlemi nasıl yapılır?

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=osUogmTEXb8&authuser=0[/embed]

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız