Malatya'da, en az 10 bin ton kayısının devletçe alımının yapılarak okullarda ve askeri birliklerde dağıtılması talebini içeren ve sivil toplum örgütleri tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili bakanlıklara gönderilmek üzere hazırlanan metinde imza yeri açılan, ancak imzası bulunmayan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi'nden, hazırlanan bu metinle ilgili kendileriyle hiçbir metnin paylaşılmadığı açıklaması geldi ve bundan Ticaret ve Sanayi Odası sorumlu tutuldu.
MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Balin imzasıyla yapılan açıklama şöyle:
"Bilindiği gibi Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu 31 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Manisa ziyareti esnasında, yılda 60 bin ton kuru üzümün devletimiz tarafından satın alınarak okullarda dağıtılacağı müjdesini vermiştir.Bu haber, uzunca bir süredir kayısı için benzer uygulamalar talep eden Malatya kamuoyundaki beklentiyi en üst seviyeye taşımıştır. Daha önce gerek hükümet yetkililerimizin Malatya ziyaretlerinde gerekse bizlerin Ankara temaslarında MÜSİAD olarak Malatya adına ilettiğimiz kayısıya ilişkin teknik raporlara dayalı çok sayıda talep ve önerilerimiz olmuştur. İçinde bulunduğumuz süreçte de kayısı üreticisini rahatlatacak adımların atılması adına hükümet yetkililerimizle yoğun bir temas içerisindeyiz. Hükümetimizin yapıcı yaklaşımı ve Malatya kamuoyunun ısrarlı takibi, bir müjdeli haberin de kayısı için geleceğine dair inancımızı artırmaktadır.
Bu noktada Malatya MÜSİAD olarak bir hususun altını çizme gereği duymaktayız. Malatya ekonomisi açısından kritik olan bu süreçte ildeki tüm aktörlerin dayanışma içinde olmaları ve kişisel hırslarını bir kenara bırakarak Malatya halkı adına güçlü bir ses oluşturmaları şarttır. Malatya Sivil Toplum Kuruluşları adına basına servis edilen bir belge 09.02.2015 tarihinde medyaya yansımıştır. Maalesef söz konusu belgedeki metnin altında MÜSİAD’ın adı geçirilmiş ve imza alanı boş biçimde yayınlanmıştır. Bu belge tarafımızla paylaşılmadan ve sanki MÜSİAD ilgili talebin destekçisi değilmişçesine bir algı oluşturacak şekilde servis edilmesini, ihtiyaç duyduğumuz dayanışma ruhundan ve iyi niyetten uzak bir tavır olarak değerlendirmekteyiz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sergilenen bu tavrın kimseye kazanç getirmeyeceğini vurguluyor ve bu yanıltıcı algıyı oluşturanları kınıyoruz.
Malatya ekonomisiyle ilişkili tüm konularda olduğu gibi, kayısı sektöründe de katma değer artışı sağlayacak uygulamaların her platformda takipçisi ve destekçisi olan MÜSİAD’ın konuya duyarlılığının çok yüksek olduğunu ve sonuç odaklı çalışmaların tamamının yanında ve hatta bizzat içinde olduğu hususunu kamuoyuyla paylaşmak isteriz."