SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mut Kayısısı Malatya Diye Satılıyor'

0
Güncellendi - 2020-06-23 19:54:34
'Mut Kayısısı Malatya Diye Satılıyor'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısısı diye tezgahlara Mut Kayısıları dizilerek tüketiciler kandırılıyor. Hemen hemen her ilde tezgahlara dizilen Mersin Mut kayısısı, Malatya Kayısı denilerek piyasaya sürülüyor.

Her şehirde Malatya Kaysısı olarak satışa sunulan Mut Kayısısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Geçtiğimiz yıldan beri gündeme getirilen konuya sessiz kalınıyor. Malatya Kayısısı ilimizin, Avrupa Birliği’nde tescillenmiş ve Coğrafi İşaret Belgesine sahip ürünü. Mersin Mut’ta turfanda sofralık olarak çıkan Kayısıya, sofrada yer bulabilmek için Malatya Kayısısı diyen fırsatçılar, tüketiciyi yanıltıyor” İfadelerini kullandı.

Malatya kayısısında hasadın Haziran’ın son haftası başlayacağını belirten Özcan, tüketicileri uyardı. Pazar tezgahlarında her satılan kayısıya Malatya Kayısısı isminin verildiğini belirten Başkan Özcan, “Mersin Mut kayısısı ile ilgili böyle bir kriz yaşamıştık. Özellikle Türkiye'nin değişik bölgelerinde üretilen yaş kayısıyı Malatya kayısısı olarak satmak için çalışılıyor.

Burada Malatya kayısının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Coğrafi İşaret Belgesi ile taçlandırılmış bir ürün. Mut kayısısının mevsimsel olarak hasat döneminin bizden önce başlaması, bunu da kullanmasına neden oluyor. Ürün turfanda olunca da tüketiciden karşılık bulabilmek için Malatya ismini kullanıyorlar. Dünyada ve Türkiye’de Malatya Kayısı markalaşmış durumda. Tat, lezzet ve besin değerleri açısından baktığınızda Malatya kayısısı bütün dünyada ve Türkiye’de hem bir prestij ürünü hem de stratejik ürüne döndü. Mut ’da markalaşmış ürünün gölgesinden faydalanmak istiyor. Biz bunu her fırsatta tüketiciye bildiriyoruz. Hasat dönemimiz henüz başlamamıştır. Şuan sofralarda, marketler ve raflarda sizlere Malatya kayısısı diye satılmaya çalışılan ürün, kesinlikle Malatya kayısısı değil diye her fırsatta bildirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin değişik illerinden üretim yapan, özellikle Mut bölgesi, erken hasat dönemine başladığı için sadece sofralık ürün üretiyor. Malatya kayısının tüketicideki tat ve lezzetini kullanarak kendi ellerindeki bu ürünü tüketiciye pazarlamaya çalışıyorlar. Malatya'daki yaş kayısı hasat dönemi Haziran’ın son haftası başlar, Ağustos’un ilk haftasına kadar devam eder. 40 günlük bir hasat dönemimiz var. 660 rakımla Malatya’da hasat başlıyor, bin 700 rakıma kadar hasat devam ediyor. Dolayısı ile tüketicilere burada sesleniyoruz. Rafta, markette ve manavlarda satılan kayısıyı, Malatya Kayısısı diye satın almayınız” dedi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • ALi öz (4 yıl önce)
    Merhabalar. Aslen bir MUT'lu ve Malatyalı bir damat olarak öncelikle olarak şunu belirtmeliyim, Mersin Mut ilçesinde kayısı hasatı Mayıs sonu gibi başlar Haziran 20 gibi sezon kapanır. Malatya da ise bildiğiniz gibi Temmuz başı gibi başlar. Bu yüzden farklı dönemlerde üretim yapılmaktadır. Ülkemizde Tufanda ilk çıkan kayısı Mut kayısısıdır, ve MUT markası adı altında piyasaya çıkar. bu kayısının %80 i de ihracata yani yurt dışına gider. Malatya gibi bir şehrin Mut u rakip olarak görüp bu açıklamayı yapması,.. düşündürücü :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya 44 (4 yıl önce)
    Kayısı esıttır malatya mut kayısısıda neymıs. Herkes ısıne baksın mutta yetisen seftalı gbıdır tadıda acıdır bosa ugrasmayın mutlular
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim öncelikle emeğe saygılı olun bu bir ikinciside mut kayısısı yememişsin sen yesen böyle konuşmazsın . Bizim meyvemiz acı değildir. Dünyanın sofralık taze kayısı ihtiyacı Mut'dan gider bir güzel değerimizi överken başka bir ilde yetişen tamamen tadı, aromatik yapısı yetiştiği toprağı ve içerdiği vitaminleri ve iklimi farklı olan meyveyi yermek yakışık almaz eğer sen bilinçli bir çiftçide değilsin galiba kardeş hiç şeftalide yememişsin belli. Bizim Kayısı ve Çukurbağ elma şenliklerimiz ve orta oyunlarımız Osmanlı dönemininden beri vardır. Karalamadan önce bi araştırın. Mut'dan giden kayısılarda Mut merkez meyve sebze hal çıkışlı ambalajlardada hep Karacoğlan ve Mut kalesi resmi vardır Karaman Konya gibi illerdeki akrabalarımıza hal çıkışsız hediyede göndeririz bir kaç paket ama ambalajlarda hep Mut kayısısı yazar buna özellikle dikkat ederiz ilk defa görenlerde Malatya kayısısı sanmasın diye . Ayrıca Malatyada daha çok kurutma yapılyor sofralık kayısı çeşidide az diye biliyorum ve ve bizde hasat Nisan Mayıs ayında başlar Haziran ortası neredeyse biter siz mayıs sonu veya haziranda hasada başlıyorsunuz . Mut kayısısı yüzde 99.9 tamamen taze tüketilir. Bizde üzülüyoruz biliçsiz pazarcı esnafın Malatya kayısısını sofralık Mut kayısısı diye satmasını herkes kimseyi karalamadan kendi değerine sahip çıksın şeftalide acı değildir ben doktor değilim ama iyi birkulak burun boğaz doktorunada gitsen olur tad almada sıkıntın var birazda hazımsızlık var yada en iyisi sen Mut kayısısı yebirazbutun sorunlarına şifa olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen Çağlaya bakarken biz mutlular katara,rusyaya ihracat yapıyoruz bir tane rakibimiz yok siz kükürdu basın sarardin, kükürdun zararlarını burda anlatmaya kalksam sayfa yetmez
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut44 (4 yıl önce)
    Ramazan başkan sen Malatya için bir fırsatsın Allah başarılarının devamını nasip etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Merhaba arkadaşım Ben bir süre Malatya'da kaldım Malatya'nın kayısısı istim yapılıyor Ben kaldığım 2 yıl süresinde manav tezgahını kaysı alıp yemedim şunuda belirtmek isterim tadı ve aromasıyla güzeldir turfanda satılır ayrıca her yıl kaysı festivali yapılır bugelenegide malatyadan daha eskidir şuna gelince Mut kaysısına Malatya kayısısı denmesi sizler kadar bizi de üzüyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih Mutlu (4 yıl önce)
    Ramazan Bey sizi Mut'a davet ediyoruz. Kayısı bahçelerimizi görmeniz, kayısılarımızın lezzetinden tatmanız, Mut'un misafirperverliğini ve nezaketini yaşamanız size iyi gelecektir. Mut kayısısına Malatya kayısısı denmesi Mut kayısısı için züldür. Lezzeti, kokusu, görüntüsü eşsiz bu Mut kayısısını kurutmalık Malatya kayısısı ile kıyaslamak elma ve armut kıyaslaması gibi yanlış olur. Mut'a gelme imkanınız olmaz ise Mut kayısı çeşitlerinden ve Mut şekerparesinden bir koli size gönderebiliriz. Mut kayısısının tek yan etkisi alışkanlık yapmasıdır; lezzetini tattıktan sonra bir daha başka kayısı yemek istemezsiniz. Selamlar. Mut'lulukla kalın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sofralık kayısı başkenti MUT (4 yıl önce)
    Mut kayısı üretiminde heryıl yeni rekora koşuyor sofralık olması ve erkenci avantajı ile ne malatyayı rakip bilir ne de rakip görür.Bizde sıkıldık Malatya kayısı değil Mut kayısı sı kardeşim. Nisan-haziran arası çıkan kayısı Mut kayısısı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan bey ben malatya da pazarda MUT kayısı diye malatya kayısısı satıldığına defalarca oldum ve bir MUT lu olarak gurur duydum.Mut lunun be MUT kayısının sizin söylediğiniz gibi ucuz bi reklama ihtiyacı yok. Fakat siz malatya kayısının onurunu ve itibarını korumak istiyorsanız kaliteli üretime geçip MUT kayısısı ile rekabet edebilirsiniz.saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Magador (4 yıl önce)
    Mut kayısı sı erkenci olup hasat Nisan ayında başlamaktadır. O mevsimde Malatyada kayısı lar henüz çiçek iken. Mut kayısısının yarıdan fazlası ihracata gitmekte geriye kalan iç piyasaya verilmektedir. Muttan çıkan kayısılarda MUT kayısı sı ibaresi yazılmaktadır. MUT KAYISISI sofralık olup Malatya KAYISISI şekerli ve kurutmalıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayhan (4 yıl önce)
    bunu düzeltecek koruyacak sizlersiniz sayın yöneticiler boşunamı o koltuklarda oturuyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Adem (4 yıl önce)
    Mut,un kayısıları zaten bir marka bizim malatya kayısisı nın markasına ihtiyacimiz yok biz dunya pazarina ihracat yapan bir ilceyiź.Mut kayisisi zaten bir markadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Sayın başkanım mutta kayısı sezonu bitince sizde sezon yeni başlıyor teknik olarak ikisi farklı zamanlarda hasat ediliyor MUT kayısı sı nasıl Malatya diye satılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Özerdem (4 yıl önce)
    Mut kayısı asla malatya kayısısı diye satılmaz. Mut kayısısı mut kayısısı olarak satılır. Asla malatya ismine falan ihtiyaç duymaz. Pazar sorunu yoktur şükür. Çoğunluğu ıhraç edilir. Belki bir kaç bilmez pazarcı öyle yapmış olabilir. Mut kayışlarının tadı rengi aroması lezzeti bambaşkadır. Vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin33 (4 yıl önce)
    Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi Türkiye’de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, 110 bin ton rekoltenin, 50 bin ton kayısı ihracat gerçekleştirilirken 60 bin ton da iç piyasaya pazarlandı. BU BİR HABER BAŞLIĞIDIR. Malatyalılar da beğenmesin Mut kayısısını.
    0
    0
    Yanıtla
  • Birgül Yıldız (4 yıl önce)
    İstanbulda yaşıyorum ve maalesef Mut kayısısı buralara gelmeden tükeniyor. Malatya kayısısı ile Mut kayısısı kıyaslanamaz bile. Mut kayısısı lezzeti ve çeşitliliği ile dünyada eşsizdir. Böyle bir gündem oluşturmak ne kadar saçma. Nedense Mut'tan bu tür haberler pek duymuyoruz. Zannedersem ihtiyaçları yok. Malatyayı rakip bile görmüyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • HİDAYET KARACA (4 yıl önce)
    Mut kaysısının Malatya kayısısı, Mut incirinin Aydın inciri diye satılması biz Mut'luların değil pazarcıların yaptığı bir şey. Bundan biz de çok rahatsızız. Biz de pazarda satılan kaysı ve incirimizin etiketinde mut kayısısı ve mut inciri yazmasını istiyoruz. Ben her pazara gittiğimde bunun mut kaysısı, mut inciri olduğunu pazarcılara söylüyorum ama bir türlü vazgeçmiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hanife (4 yıl önce)
    Kaysilerin oluş ayı bile belli iken bu neyin nesi anlam veremedim.Mut kaysısı benim için öncelikte.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (4 yıl önce)
    GERÇEKTEN DE ALDATIYORLAR. Ben buna çok şahit oldum. Bırakın MALATYA yı birçok ilde o ilin topraklarında yetişen tadı olmayan kötü kayısıları MALATYA kayısısı diye satıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Saim (4 yıl önce)
    Malatya kaysısınere mut, Iğdır kaysısı nere. Kaysıyı şöhret eden tadıyla görünümüyle lezzetiyle Malatya kaysısı. Ötekiler sadece ürünlerinin erken çıkmasının avantajını kullanıyorlar ve buraların kaysısının tadı yok, sanki kaysı görünümlü erik.Arkadaşlar Malatya ürünü geç çıkıyor diye millete erik tatlı bir meyve satıyorlar.Bunu tüm Türkiye biliyor onun için Malatya kaysısının dünya çapında ünü var.Başkanın dediğide bu. Malatya kaysısı piyasaya çıkıncaya kadar Malatya kaysısı diye yutturuluyor bu Mut, Iğdır kaysıları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın Saim bey çamur atayım izi kalsın işlerini bir kenara bırakalım bu ülke hepimizin.Ama bilmediğiniz şu var Mut ve Malatya kasyısısı farklı zamanlarda hasat edilir dediğiniz gibi satılması imkansız veya satan varsada alan bilmiyordur.Ayrıca tadı konusunda bilmediğiniz birşey hakkında yorum yapmayın adresinizi verirseniz seneye hasat zamanında Mut kayısısı yollayabilirim tadına bi bakarsınız.İyi günler
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer faruk Süygün (4 yıl önce)Saim isimli kullanıcı yorumuna
    Amacımız Malatya kaysısı ile başetmek falan değil bizim kaysıların satıldığı tezgahtaki Malatya kaysısı yazısından bizde çok rahatsızız.İstiyoruzki ilçemizin adı yazılsın ama olmuyor.Gönderdiğimiz kaysı ambalajlarının hepsinde MUT kaysısı yazıyor.Ürünlerimize Malatya kaysosı yazılması bizide çok rahatsız ediyor.Bu konuyu çözerseniz bizde çok MUTLU oluruz emim olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mutlu33 (4 yıl önce)
    Sayın başkanım emin olun ki Mut da ki hiç bir üretiçi kaysı sını Malatya kayısısı dıye satmamaktadır kimseyi kandırmayalım bunu yapan marketler ve pazarcılardır biz üreticiler olarak bu durumdan hoşnut değiliz
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (4 yıl önce)
    mut'lu arkadaşlar, MALATYA kayısısı ile baş edemezsiniz. MALATYA kayısısı dünyada tescillenmiş olup coğrafi işaret almıştır. siz mut kayısılarına MALATYA yazıp satmaya devam edin. MALATYA'NIN mahallesi kadar bir ilçe haddini bilsin. MALATYA'DA geçen yıl sadece kesilen kayısı ağaç sayısı mut'taki toplam kayısıların dört katıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mut kayısısı Malatya kayısısında daha üstündür her konuda. Yalnız Mut çok fazla bilinen bir yer olmadığı için satıcılar Mut kayısısını Malatya kayısısı olarak tanıtıyor bunu da marketler manavlar yapıyor. Hiçbir Mut lu üretici Mut kayısısını Malatya diye satmaz. Çünkü Mut kayısısı görünüş tat ve kalite olarak Malatya dan daha üstündür isterseniz kapıştıralım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mut kayısısı > Malatya kayısısı. kapıştırabiliriz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya nın hangi mahallesi 65.000 nüfuslu kardeş. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamuoyuna duyuru; SOFRALIK KAYISININ BAŞKENTİ MUT! “Tescilli Mut Kayısısının adını kullanarak, kendi il ve bölgesinin reklamını yapmak isteyen yöneticiler KOMİKSİNİZ.” Mut ilçemizi ve Tescilli Mut Kayısısının namını bütün dünya biliyor ama kendi dünyasında sıkışmış dünyadan bir haber olanlar için kısaca bahsedeyim… MUT İlçemiz; Toros dağlarının eteklerinde bir ova üzerine kurulmuş, mikro klima özelliğine sahip, kayısı üretimine elverişli yapıdadır. MUT İlçemizde kayısı üretimi 70 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlçemize ilk kayısı fidanı,1949 yılında Ziraat Teknisyeni Nail Türe tarafından dikilmiş arazi ve iklime uygunluğu kanıtlanıp ilçemizde kayısı bahçeleri kurulmaya başlanmıştır. Bugün ilçemizde; 63 bin dekar alanda kayısı üretimi yapılmaktadır. 2020 yılında kayısı üretiminde 110 bin ton rekolte elde edilmiştir. İlçemizde üretilen kayısının tamamı sofralık kayısıdır. Ülkemizde üretimi yapılan sofralık kayısının % 85’ni yine MUT ilçemiz üretmektedir. İlçemizde sofralık olarak üretilen kayısının hasadı Nisan ayı ortalarında başlar Haziran ayı ortalarına kadar devam eder. İlçemizde 20’nin üzerinde sofralık kayısı çeşidi vardır. Mut kayısısı; 20 Ocak 2007 tarihinde, Türk patent enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescil belgesini “MUT KAYISISI (YAŞ SOFRALIK)” olarak tescillemiş, ülkemiz ve dünya pazarında raflarda yerini “MUT KAYISISI” olarak almıştır. Hasadı yapılıp, Mut Sebze ve Meyve haline getirilen kayısı paketlenip Coğrafi İşaret Tescilli MUT KAYISISI logolu ambalajlarla tüketiciye ulaşıyor. MUT ilçemizde üretilen kayısı ülke ve dünya pazarında MUT KAYISISI olarak markalaşmış, kalitesini ispatlamıştır. Ayrıca Mut ilçemiz Farklı bir bölgenin ismine gerek duymadan, MUT KAYISISI olarak Pazar payının %85 elinde bulundurmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyor. Aroması, lezzeti ve kalitesiyle marka haline gelen Mut Kayısımızın başarısı göz önündeyken, farklı il ve bölgelerin Mut Kayısısını kendi ürünleri gibi gündeme getirip reklam etmesi acizliktir. Mut Kayısısının piyasa olduğu Nisan – Mayıs ve Haziran aylarında kendi il ve bölgelerinde kayısının olmadığını ve kayısılarının olduğu aylarda ise ürettikleri kayısın endüstriyel (kurutmalık) kayısı olduğunu hatırlatırız. Son zamanlarda sosyal medya ve bazı haber sitelerinde kişi ve kuruluşların, Mut ve Mut Kayısısını hedef alan açıklamaları üzüntü ile takip ediyor ve talihsiz olarak nitelendiriyorum. Ve son olarak sofralık kayısının başkentinin MUT olduğunu söylüyor ve altını çiziyorum. Saygılarımla VOLKAN ŞEKER Mut Belediye Başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Eksik var fazla yok Volkan başkanım kalemine sağlık.Değerlerimize sahip çıkalım kaysımız, incirimiz, zeytinimiz ve zeytin yağımız yeşil eriğimiz bunlar bizim kalite değerlerimiz ve hatta toroslarda zirvelerde kekik, yavşan, andız, ardıç, piynar ve doğada kendiliğinden yetişen otlarla doğal aromalı bitkilerle beslenen tamamen natürel yetistirilen koyun ve keçilerimizin etlerine süt ürünlerinede sahip çıkalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Mut kaysıda bir markadır.Malatya ismine ihtiyacı yoktur.Bu kifayetsiz yöneticilerin başarısızlıklarına uydurdukları bir kılıftan başka bir şey değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsnü Ozel (4 yıl önce)
    Mut kayısısı sofraliktir. Malatya kayısısı kurutmaliktir. Ikisinin lezzet ve nefaseti farklıdır. Konunun sadece Mut Kaysisinin Malatya Kaysisindan daha iyi olmadığı satabilmek için Malatya Kaysisi olarak lanse edilmesi nın hiç bir mantıklı açıklaması yoktur. Mut Kasisi haziran sonlarına doğru biter Malatya Kaysisi işe Temmuz başı piyasaya çıkar. Herşeyi biliyoruz. Bilinmektedir ki Malatya Kaysisi fideleri Mut Kayısı Araştırma Enstitüsünden gitmektedir. Bilgilerinize. Saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • En doğru yorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemşit (4 yıl önce)
    Geçtiğimiz yıl dile getirmişsiniz. Tebrikler! Yaşım itibari ile şahsen 40 yıldır biliyorum bu durumu. Halka sorsanız üretici olmayanların çoğu bilir bu durumu. Bu kadar basit bir sorunu bile çözemiyor ise birçok kayısı ile ilgili kurumlar daha ciddi sırunları nasıl çözüme kavuşturacaklar? Mut kayısısının malatya kayısısı diye satılması haksız kazanç olduğu gibi malatya kayısısının itibarını ve ekonomik değerini düşürmektedir. Gerçekten bu basit sorunu çözebilecek bir fikiriniz ve projeniz dahi yok mu? Bu soru ticaret borsasından çok diğer kurumları ve il yöneticilerini ilgilendiriyor aslında. Allı pullu açıklamalar yarım asırdır kayısıyı ve bu kenti bir yerde taşımadı, taşımayacak. Demedi demeyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tamamen saçmalamışsınız aksine Mut kayısı sizin kayısınızdan daha iyi olup değerini bile arttırıyor, insanlar kaliteli , lezzetli ve alımlı Mut kayısılarını Malatya sandığı için namınız yükseliyor ama yakında kocaman kocaman MUT yazacağız ve insanlar Malatyaya burun kıvıracak.
    0
    0
    Yanıtla