Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Çetinkaya Tekstil Fabrikası Müdürü Yahya Vahit Atlı, nitelikle işçilik konusunda ciddi anlamda zorluk yaşadıklarını ve sürekli işçi sirkülasyonu yaşandığını söyledi.
Tekstil sektörünün ayakta kalabilmesi için asgari ücretle işçi çalıştırmak zorunda olduğunu dile getiren Atlı: “Yeni yetişen nesil çalışmaktan çok tüketmeyi seven hazırcı bir nesil” dedi.
İŞ-KUR İl Müdürü Mustafa Toköz, iş yeri ziyaretleri kapsamında Çetinkaya Tekstil Fabrikası’nı ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Toköz, Plan ve program dahilinde yıl içerisinde bin 200 iş yerini ziyaret ettiklerini belirterek, iş yeri ziyaretlerinde amacının kurum çalışmalarını işverene tanıtmak olduğunu kaydetti.
Toköz ziyaret sırasında yaptığı açıklamada: “ Devletimizin vermiş olduğu teşvikleri kendilerine anlatmak, İş ve Meslek Danışmanlığı aracılığı ile iş arama, işçi ile işvereni buluşturma ve iş gücü yetiştirme kurslarını tam olarak tespit etmektir. Kurum olarak işyerinin, işverenin işçi bulmada ne gibi sıkıntılar yaşandığını tespit etmek gibi görevlerimiz var ve bu iş yeri ziyaretlerimizi ilimizde kayıtlı iş yerlerimizin tamamında senede en az 4-5 kez gerçekleştirmekteyiz. Ziyaretin en önemli çıktılarından bir tanesi iş gücü piyasasında yaptığımız araştırmalar, anketlerdir. Bunların sonucunda iş gücü yetiştirme kursları düzenliyor, iş başı eğitimi yapıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısı noktasında İş- Kur olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar Birliği Başkanlığı ve Türk İş Kur’un müşterek imzalamış olduğu protokol çerçevesinde uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri’nde özellikle sanayinin ara iş gücü elemanı olan elektrikçi, kaynakçı, mobilyacı, makine bakımcı gibi mesleklerde hem teorik hem de pratik eğitimler verilmektedir. Teorik eğitimlerimiz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi merkez biriminde, pratik iş başı eğitimlerimiz de iş yerlerinde gerçekleşmektedir. Tabii bunların hepsinin tespiti iş yeri ziyaretleri ile mümkün, yoksa oturduğumuz yerde iş verenimizin ne gibi ihtiyaçları olduğunu tespit etme gibi bir şansımız yok. Buradan hareketle İş ve Meslek Danışmanlarımız vasıtasıyla ilimizde kayıtla iş yerlerine ziyaretler yapmaktayız” dedi.
NİTELİKLİ İŞÇİ BULAMIYORUZ
İş-Kur ile şimdiye kadar ortak bir kurs düzenleme imkanları olmadığını, ancak böyle bir çalışma gerçekleştirmek istediklerini belirten İşletme Müdürü Yahya Vahit Atlı, nitelikli kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Çetinkaya Tekstil Endüstri’nin Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde Openent ve compact ipliği üreten bir şirket olduğunu söyleyen Yahya Vahit Atlı, “300 işçi istihdam ediyoruz. Nitelikle işçilik konusunda ciddi anlamda zorluk yaşıyoruz ve sürekli işçi sirkülasyonu yaşanıyor” dedi.
Nitelikli eleman bulamadıklarının altını çizen Atlı, “ Tekstil sektörü ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için asgari ücretle işçi çalıştırmak zorunda. Adıyaman’da, Urfa’da, Malatya’da birçok fabrikada asgari ücretin altındaki paralarla ve kayıt dışı işçi istihdamı yapıldığını biliyoruz. Bizim her şeyimiz kanuna uygundur, işçi ayağına fabrikaya atar atmaz sigortasını yaparız. Bu durumda insanlar günübirlik yaşamayı asgari ücretle çalışmaya tercih ediyorlar, bir de hemen herkesin bir şekilde sosyal güvencesinin olması da bu durumu etkiliyor” dedi.
ÜRETEN DEĞİL, TÜKETEN BİR GENÇLİK OLUŞUYOR
Bu durumun sosyo- ekonomik ve toplumsal değişme ile yakından alakası olduğunu belirten Atlı; “ Yeni yetişen neslin çalışmaktan çok tüketmeyi seven hazırcı bir nesil olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hükümetin iyi niyet çerçevesinde geliştirmiş olduğu sosyal yardımlar insanları rahatlığa alıştırdı. Bunun da iyi bir gidiş olduğunu düşünmüyorum. Toplum yapısı süratle bozuluyor. Üreten değil, tüketen bir gençlik oluşuyor, üretim sıfırlandı bu çok tehlikeli bir gidiş. Toplumda refah seviyesi yükseldi, şimdi her evde 2 araba var, herkes lükse alıştı ancak üretmeden tüketiyoruz. Asgari ücretle çalışan bir işçinin cebinde bin TL’lik cep telefonu var. 100 bin TL’lik evde oturan bir vatandaş evini satıyor, bankadan kredi alıyor ve 205 bin TL’lik başka bir eve çıkıyor. Bütün bunlar iyi bir gösterge değil, bu değirmenin suyu kesildiğinde sonumuz hüsran olur” dedi.
MALATYA'DAKİ DENETİMSİZLİK..
Niğde'deki fabrika yöneticisinin dile getirdiği, Malatya'daki birçok fabrikada asgari ücretin altında, kayıt dışı işçi çalıştırıldığı yolundaki bilgiler daha önce de Malatya'da basın yoluyla dile getirilmesine rağmen, bu durumu denetlemekle görevli olan resmi kurumların görevlerini yapmamaları ya da yapılan az sayıdaki denetimin de genellikle "haberli" olması yüzünden nedeniyle sürüp gittiği öne sürülüyor.
Malatya'da da zaman zaman çeşitli toplantılarda, OSB'lerdeki fabrikaların yanı sıra dışarıda bulunan özellikle de tekstil sektöründe hizmet veren işletmelerin çalıştıracak işçi bulamadıklarına ilişkin sıkıntılar dile getirilirken, işçiler sorunun asgari ücret altında, düzensiz ücret, uygun olmayan sosyal koşullar ve kayıt dışı istihdamdan kaynaklandığını belirtiyorlar.