SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Yatırıma Süper Teşvik Onayı Çıktı

0
Güncellendi - 2018-06-08 00:39:00
O Yatırıma Süper Teşvik Onayı Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında Malatya’ya yapılacak olan Fotovoltaik Güneş Paneli Üretim Tesisi’ne verilecek olan süper teşvike onay çıktı.

Atayurt İnşaat Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilecek, Fotovoltaik Güneş Paneli Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Bakanlar Kurulu kararı 5 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Buna göre, komple yeni yatırım olarak gerçekleştirlecek proje ile fotovoltaik güneş panelleri üretilecek. Altı yıllık bir süre içinde gerçekleştirlecek olan yatırımın tutarı 1,6 milyar TL. 20 kişilik nitelikli personel ile birlikte toplamda bin 610 kişilik bir istiham öngörülüyor.

Nisan ayında bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açılanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında 23 adet yatırım projesi için 135 milyar TL tutarında teşvik belgesi düzenleneceği açıklanmıştı.

23 projeden biri olan ve Atayurt İnşaat Anonim Şirketi tarafından Malatya’ya yapılacak olan Fotovoltaik Güneş Paneli Üretim Tesisi’ne verilecek teşvikin ayrıntıları belli oldu.

Bu yatırım için devlet tarafından sağlanan süper teşvikler ise şöyle:

-%100 Kurumlar vergisi indirimi %50 katkı oranı

-10 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği

-10 yıl süreyle gelir vergisi stopaj desteği

-57 milyon TL nitelikli personel desteği

-300 milyon TL faiz-karpayı desteği

-260 milyon TL enerji desteği (İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 260.000.000 TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açılanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamındaki 23 adet yatırım projesinin içeriği, ham petrol işleme rafinerisi, metalürji yatırımları, petrokimya ürünleri, tıbbi cihazlar ve sağlık teknolojileri, karbon elyaf ve kompozit malzeme, yenilenebilir enerji teknolojileri, raylı sistem araçları, savunma sanayisi teknolojileri, motorlu taşıtlar-elektronik, tarım teknolojileri yatırımlarından oluşuyordu.

FOTOVOLTAİK ENERJİ: Fotovoltaik sistemler, güneş ışığından doğrudan elektrik enerjisi elde edilmesine dayalı sistemlerdir. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemlere "Fotovoltaik Sistemler" denir. Güneş enerjisini DC (doğru akım) elektrik enerjisine çeviren ekipman, güneş pili olarak da bilinen fotovoltaik panellerdir. Fotovoltaik sistemlerde fotovoltaik panellerin yanı sıra, akü, şarj regülatörü, solar evirici ve şalt ekipmanı bulunur. Güneşin yaydığı ve dünyamıza da ulaşan enerji, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Fotovoltaik paneller, yarıiletkenlerin fotovoltaik etki özelliğini kullanarak, güneş ışığından elektrik enerjisi üretirler. Fotovoltaik paneller, kurulan sisteme bağlı olarak istenilen güç değerinde elektrik üretebilir. Paneller bugün için yaklaşık % 15'lik bir ticari verime sahiptir. Fotovoltaik sistemler bir inverter (evirici) aracılığı ile elektrik şebekesine bağlanabilmekte veya üretilen elektrik enerjisi akülerde depo edilebilmektedir. (pronen.com)

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ali (6 yıl önce)
    Haberde yer alan rakamlara göre devlet tarafından sağlanan bu süper destekler ile yatırımın tamamına yakın bir kısmı devlet tarafından karşılanmış olacaktır. İşçiye emekliye kaynak yok diyenler 1 şirkete tam 1,6 katrilyon para hibe desteği veriyor. OSB de bir çok işletme ekonomik krizden dolayı kapalıyken adalet bu mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Teşviği yanlış anlıyorsunuz. O tutarlar ilgili firmaya para olarak verilmiyor. Kendi parası ile Yapacağı yatırımdan dolayı oluşan vergilerden vazgeçiyor devlet. Süper teşvik sisteminde firmalara direk kaynak aktarımı çok çok az düzeydedir. Malatya için ülkemiz için çok güzel ve çok nitelikli yatırımlar bunlar. İnşallah devamı da gelir. Saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Ozaman .malatyada .elektronik .elektrik .ustalar i na. .iyi bir .maas vererek ..sagliklibir .is olur
    0
    0
    Yanıtla