SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Oksijen Cihazına Bağlandığında Fark Ediyorsunuz"

0
Güncellendi - 2020-11-09 04:56:15
A- A+ PAYLAŞ

'HASTALIĞI KENDİME YAKIŞTIRAMADIM'.. Yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Bilgehan Demir, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan kişilerin, ilk başta hastalığı kendisine yakıştıramadığını belirterek, "Çaresiz kalıp oksijen cihazına bağlandığında hastalığın ciddiyetini fark ediyorsunuz." dedi.

Virüsü yendikten sonra görevinin başına dönen Demir, Kovid-19'la mücadeleye kaldığı yerden devam ediyor. Pandemi hastanesine dönüştürülen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özveriyle çalışan Demir, herkesten maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına özen göstermesini istedi.

Aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Bilgehan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayından bu yana Kovid-19 ile etkin mücadele ettiklerini söyledi.

Demir, virüsün, semptomları itibarıyla tespit edilemeyen, griple karıştırıldığı için basit görülen ancak sonuçları son derece ciddi bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.

İnsanların genelde hastalığı griple karıştırdığını dile getiren Demir, "Hastalar bazen geç hastaneye başvuruyor. Aradan 8 ay geçti. Bu süreçte ilk dönemlerdeki gibi her gruptan insan hastaneye başvurmuyor, sadece semptomları Kovid-19'a uyanlar gelmeye başladı." diye konuştu.

Demir, sağlık çalışanlarının salgın sürecini yoğun geçirdiğini anlatarak, özveriyle görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

- "Hastalığı kendime yakıştıramadım"

Virüsle mücadele ederken kendisinin de Kovid-19'a yakalandığını aktaran Demir, şöyle devam etti:

"Hastalığa yakalandığımda semptomları kendime yakıştıramadım çünkü hastalığın ciddiyetinden dolayı kendinize yakıştıramıyorsunuz. Hastalığa yakalandıktan sonra en çok kendiniz değil aileniz, çocuklarınızın ne olacağının endişesini yaşıyorsunuz. Bu durumu hastalarda da görüyoruz. Tedavi sürecim boyunca endişelerim hep bu yönde oldu. Tedaviyi bildiğim için sonuçlarını alamadığınızda o stres sizi kısır bir döngüye sokuyor. Büyük bir stresle virüsü atlattım. Virüse yakalandığımda 'acaba yoğun bakımdaki hastalar gibi bende mi olacağım' diye endişe duydum. Hastalık sürecini alerjik bünyem olduğundan yoğun atlattım, yaklaşık 10 gün kadar hastanede yattım. Kovid-19'a yakalanan her hastanın gözünde gördüğümüz korkuyu ben de yaşadım."

- "Yatış vereceğiz dedikten sonra işin ciddiyeti anlaşılıyor"

Bilgehan Demir, acil serviste hastaların yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Virüs bulaşan kişiler, hastaneye ilk geldiğinde hastalığı kendine yakıştıramadığı için sonraki sürecini kestiremiyor. 'Yatış vereceğiz' dedikten sonra hasta işin ciddiyetinin farkına varıyor. Daha sonra 'ne olacak' sorularıyla başlayan bir süreç başlıyor. Acil serviste görev yapan bir doktor arkadaşımız virüse yakalandı. O da kendisine ilk başlarda hastalığı yakıştırmadı. Sonrasında servise yatırıncaya kadar bu durum devam ediyor. İnsan çaresiz kalıp oksijen cihazına bağlandığında hastalığın ciddiyetini fark ediyorsunuz."

- "Elektrik çarpan kişinin Kovid-19'lu olduğunu tespit ettik"

Acil serviste bulunduğu için hastalığın tanı basamağında olduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"Acil Serviste tanı koyarken hastalığın ciddi bir yaygınlığı olduğunu sonradan fark ettik. Birkaç ay önce elektrik çarpmasından hastaneye biri getirildi ve Kovid-19'lu olduğunu tespit ettik. Bu kişi, elektrik çarpmasa Kovid-19 olduğunu bilmiyordu ve bu şekilde aramızda normal bir hasta olarak gezecekti. Bu nedenle hasta ve hasta yakınlarımıza herkesi pozitif olarak kabul etmeleri ve maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları uyarısında bulunuyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Bakan istifa etti diye bir iki kanal haber veriyor 9 Kasım saat gece 01,30 diğer hiç bir kanalda haber yok TRT ve Anadolu ajansı haber bile yapmıyor yahu en azından yalan böyle bir haber yok deyin kısacası kimseye güven kalmadı hiç bir istatistiki veriye toplum inanmaz hale geldi doğruları ne kadar gizlersek gizleyelim güneşi balçıkla sıvamak mümkün değildir .
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Sağolsun hükümetimiz, vaka sayısını milletine açıklamayı bile hak görmüyor. Millet hafife aldı bu yuzden. Ustune kurban bayramında dolaşımı serbest bırakarak, tüm memlekette hızla yayılmasına sebep oldular. Artık ne vaka sayısına inanabiliyoruz, ne enflasyona, ne diğer verilere. Kendimizi güvende hissetmiyoruz. Sorumluluk sahiplerinin sorumsuzluğunun ceremesini çekmek zorunda kalırken, Malatya halkı da uyutulmaya devam etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harputlu (4 yıl önce)
    Bizdeki hasyalık ıkıbın degil daha fazla evdekıler sayılmıyo oysakı evde gunluk hastalıga yakalanan 10 bı n insan var malatyalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Eski belediye başkanımız Seyhan semircioglunun covitten hayatını kaybettiğini ulusal kanallardan öğrendim umut ediyorum yanlıştır değerli Malatyalılar Mart Nisan Mayıs Haziran aylarında ilimizde bu kadar hastalık varmiydi hepimiz cevremizden biliyoruz ki yok denecek kadar azdı temmuz ayından itibaren hastalık sanki yok olmuş gibi önlemleri azaltarak yaşamaya başladık hastalık yaygınlaştı inanın şu anda hastalık çok yaygınlaştı sayılar bana göre resmi açıklamaların üzerinde bir arkadaşım covitten rahmetli oldu ölüm raporuna bulaşıcı hastalık yazdık covitten ölenler listesine girmedi lütfen mesafeye temizliğe maske takmaya dikkat edelim zorunlu olmadıkça dışarıya cikmayalim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan Aycan (4 yıl önce)
    Geçmiş olsun. Hastalığı yaşayan bir hekim olarak çok güzel tanımlamışsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Doğrudur Almanya Fransa gibi ülkelerde günlük hasta sayısı 30,40 bin bizde ise iki bin demekki basariliyiz covitt le mücadelede Avrupa'dan öndeyiz keşke böyle olsa diyorum ama etrafima bakıyorum pek durumun aciklanan sayılar gibi olmadığını görüyorum depremi bile bütün dünya 7 şiddetinde dedi biz ise 6,6 dedik enflasyonu sabitledik sürekli 11 olacak .
    0
    0
    Yanıtla