Kahramanmaraş- Pazarcık merkezli olarak 04.17'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin büyük çapta etkilediği Malatya'da yıkılan bina sayısının 150'ye yaklaştığı, ölü ve yaralı sayısının sürekli arttığı bildiriliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada saat 10.00 itibarıyla Malatya'da ölü sayısının 47'ye, yaralı sayısının 550'ye ulaştığını, yıkılan bina sayısının 300 olduğunu açıkladı. Oktay, deprem nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Malatya'da görevlendirildiklerini bildirdi.
Ayrıca yıkılan binaların enkazı altında kalan çok sayıda vatandaşın çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi. Saat 11.30'a kadar Şehir Mezarlığı Morguna getirilen cenaze sayısının 80'e ulaştığı bildirildi.
Depremde il merkezinin yanı sıra Doğanşehir ilçesinin birçok yerleşim bölgesinin de hasar gördüğü, burada da ölü ve yaralıların olduğu, ayrıca deprem nedeniyle Erkenek Tüneli'nde çökme meydana geldiği, tünelin kapalı olduğu öğrenildi.
AFAD'IN AÇIKLAMASI..
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Depremin ardından 50 artçı deprem meydana geldi.
3 tanesi 6 büyüklüğünün üzerinde. Vatandaşlarımız iletişimlerini internet üzerinden yaparlarsa iyi olur. GSM hatlarında ve iletişimde şu anda sıkıntı yok. Bölgede arama kurtarma ekiplerinin yıkılan binalara ulaşabilmesi için yolların açık kalması önemli” dedi.
Prof. Dr. Tatar, AFAD merkezinde Kahramanmaraş depremine ilişkin açıklama yaptı.
Bölgede yolların açık kalmasının önemine dikkat çeken Tatar, “Şu anda bütün civar illerden, ciddi şekilde arama kurtarma birliklerimiz ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler, edenler var. Yolların açık kalması çok önemli. Vatandaşlarımızdan araç kullanmadan buluşma alanlarında toplanmasını istiyoruz. Tüm GSM hatları açık durumda. GSM hatları kapanan vatandaşlarımızın hatları açıldı. İletişim haberleşme anlamında internet üzerinden haberleşmenin yapılması önem taşıyor. İnternet hizmetinin kapasite arttırımı yapıldı. Arama kurtarma ekiplerimize yardımcı olunmasını istiyoruz. Yıkılmış binalarda arama kurtarma çalışması devam ediyor. Buralardaki görevlilere vatandaşlarımızın yardımcı olması, yıkılan binalardan uzak durmaları, toplanma alanlarında toplanmalarını istiyoruz. Resmi görevlilerin uyarılarına uymalarını rica ediyoruz” dedi.
Sosyal medyadaki eksik ve yanlış bilgilere itibar edilmemesini isteyen Tatar, “Resmi açıklamaya itibar edilmesi gerekiyor. Sosyal medya üzerinden eksik yanlış bilgiler aktarılabiliyor. Sosyal medya üzerinden yayılan doğru olmayan yanlış bilgilere itibar edilmemesini bizlerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmelerini rica ediyoruz. Çok sayıda hasarlı bina olduğunu biliyoruz. Depremin büyüklüğüne göre, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Hatay gibi illerimizde hasarların oluştuğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durması önemli. 7,4 büyüklüğündeki depremden sonra yıkıcı artçı sarsıntılar yaşanıyor. 50 artçı sarsıntı meydana geldi. Sayısı daha da muhtemelen fazla. Geniş coğrafyada oluştuğunu biliyoruz. 3 tanesi 6 büyüklüğünün üzerinde, 8 sarsıntı 5 büyüklüğünün üzerinde. Yakınımızdaki ülkelerde de hissedildiğini biliyoruz. Suriye, Lübnan, Irak ve daha güneyde Mısır’da hissedildiğini biliyoruz. Depremin büyüklüğü 664 gal birim olarak ölçüldü.” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da ilerleyen dakikalarda bir açıklama yapacağı öğrenildi.
"DEPREMDE BİRLİKLERİMİZ DE ETKİLENDİ"
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sabah saatlerinde meydana gelen depremler nedeniyle Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerin etkilendiğini ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.
MSB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada sabah saatlerinde meydan gelen depremler nedeniyle Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerin etkilendiğini duyuruldu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.”
ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI YAPILDI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'taki 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 32 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.
Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.
AFAD merkezinde tüm afet gruplarının toplandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş'a Kayseri Valisi, Hatay'a Mersin Valisi, Gaziantep'e Mardin Valisi, Adıyaman'a Tunceli Valisi, Osmaniye'ye Bingöl Valisi ve Malatya'ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
malatyahaber.com- Ankara, AA- iha