SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ölümsüzlük Meyvesi' Malatya'ya Uyum Sağladı

0
Güncellendi - 2018-10-06 04:28:00
'Ölümsüzlük Meyvesi' Malatya'ya Uyum Sağladı
A- A+ PAYLAŞ

Doğal olarak üretilen ve birçok hastalığa şifa olduğu için "ölümsüzlük meyvesi" olarak bilinen hünnabın Malatya'daki deneme ekimlerinde başarıya ulaşılırken, meyvenin bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan ve 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu Malatya'da Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, zirai don, çil hastalığı veya yüksek rekolte gibi nedenlerle istedikleri geliri elde edemeyen çiftçilerin kayısının yanında ekonomik değeri yüksek meyveler yetiştirilebilmesi için hünnap ile ilgili çalışma başlattı.

Yaklaşık 3 yıl yürütülen çalışmalarda iklim ve toprak yapısına uyum sağladığı belirlenen meyvenin bölgede yaygınlaştırılması için çalışma yapılacak.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, AA muhabirine, hünnabın uyumu konusunda yaptıkları uzun süreli çalışmalarda başarılı sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

Enstitünün Battalgazi ilçesindeki kampüsünden 3 yıl önce deneme amaçlı hünnap diktiklerini hatırlatan Erdoğan, meyvenin kurutmalık ve sofralık olmak üzere 2 türünü denediklerini ifade etti.

Hünnabın aslında bir orman bitkisi olduğunu anlatan Erdoğan, Çin'de hünnabın sofralık ve kurutmalık çeşitlerinin üretildiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'de Amasya ve Tokat yöresinde hünnabın üretildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hünnap erken meyveye yatıyor, fazla budama istemiyor. Sadece şekil budaması isteyen bir meyve türü. Lezzetli ve gevrek meyveleri var. Sofralık ve kurutmalık olarak tüketiliyor. Çin ve Kore'de geleneksel tıpta da kullanılıyor. Deneme ekiminde hünnabın uyum sağladığını gördük. Meyvenin bölgemizde yaygınlaşacağını ümit ediyorum. Ağaç ikinci yılda meyve vermeye başladı, bu güzel bir özellik. Hünnap soğuklardan da etkilenmedi. Çiftçilerin hünnap ile kendilerine yeni bir meyve pazarı oluşturacağını tahmin ediyorum."

- "Gelecek yıl aşılama yapacağız"

Erdoğan, deneme ekimini 3 dekarlık bir alana yaptıklarını ve hünnap fidanı üretmek için çalışmalara başladıklarını aktararak, "Gelecek yıl aşılama yapacağız, en erken 2020'de fidan elde edebiliriz. Birim alana çok dikimi yapılabilir, bir dekara 35 fidan dikilebilir. Soğuktan etkilenmiyor, verimi yüksek ve aşırı su ihtiyacı yok. Hünnap aslında orman bitkisi Türkiye'de kapama bahçe olarak yaygın değil. Ayrıca bölgemizde ağaca zarar verecek herhangi bir hastalık ve zararlı görülmedi. Ağacı ve meyveyi korumak için ilaç kullanmadık. " diye konuştu.

- "Soğuklara dayanıklı bir meyve ağacı"

Yaklaşık 3 yaşındaki ağaçlardan 15 kilograma kadar ürün alınabildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Öğrendiğimiz kadarıyla üretici kilogramını 15 liradan satıyor. Bu çok güzel bir rakam. Hünnap nisan ayında çiçek açıyor. Geçen yıl meydana gelen don olaylarında meyvede herhangi bir zarar yaşanmadı. Soğuklara dayanıklı bir meyve ağacı. Burası ilkbahar geç donlarının sık yaşandığı bir yer olmasına rağmen meyve zarar görmedi. Enstitüde hünnap fidanı üretmek için çalışmalar yapacağız."

- Hünnap, "ölümsüzlük meyvesi" olarak biliniyor

Anavatanı olan Çin'de 4 bin yıldan beri yetiştirilen ve "ölümsüzlük meyvesi" olarak anılan hünnabın 56 cins ve 900 türü bulunuyor.

Anadolu'nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da da yetiştirilen hünnap, yüksek C, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ile organik ve inorganik madde içeriği barındırıyor.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Vahap ÇAKAN (5 yıl önce)
    Malatyalılar sizlerin allahına kurman sizler daha güzel şeyler layık sınız DİYARI MEVLANDAN selâmlar Saygılar inşallah RABİM bereketli bir kazanç nasip eder.Allah yarın ve yardmcınız olsun..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İtiraz44 (5 yıl önce)
    Daha kayısı yetiştirmeyi bilmiyoruz, sıra hünnaba geldi. Bir elli yıl hünnap yetiştirmeyi öğreniriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Okan (5 yıl önce)
    Çırmıktıda bizim bahçede var gecen yıl dikdik 2 ağaç tadı cok güzel sulu degil kuru bi meyve
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan (5 yıl önce)
    Ben Hekimhan Beykent Karakısik mah 15 yıldır iki cinsinide diktim.Eylül sonu yagmurlarinda bozuluyor denemeden fazla dikmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Helal olsun Tarım İl Müdürü Tahir Macit Beye Malatya ya çok değerli Hizmetler veriyor.Tebrikler,Teşekkürler Meyve Cenneti Malatya ya yeni bir ürün kazandırmış........
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (6 yıl önce)
    ekoglobal tarım olarak biz 8 senedir malatyada hünnap meyvesi satıyoruz. deneme amaçlı diktiğimiz bahçeler 8 yaşında. malatyanın bir çok bölgesinde denedik sıkıntı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hemet (6 yıl önce)
    Lo budaji nedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Poyraz (6 yıl önce)
    Ben Malatyalıyım fakat amasyada ikamet ediyorum bu meyveyi amasyada tattim ve çok lezzetli iyi para var kilosu minumum 8 tl ve şuan mevsimi 1 aylık bir surec oluyor cok bereketli bir meyve soğuk vs etkilemiyor Malatyada yetişmesini canı gönülden isterim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet hanifi kaya (6 yıl önce)
    Vay maşallah maşallah ALLAH esirgesin işte bu hel olsun Müdürüm inşallah başarılı olur yaygınlaşır saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil şeker (6 yıl önce)
    Malatya çiftçileri bunu bilmiyor. Tanıtımını daha iyi yaparsanız daha anlaşılır olur. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.malatyamiza hayırlı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Yekdeş (6 yıl önce)
    Badem içinde çalışma yapılmasını tavsiye ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (6 yıl önce)
    Malatya'ya hayırlı olur inşşallah fiyatı nasıl
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erkan (6 yıl önce)
    Geçen hafta bir yerde görüp almıştım. Tadı çok güzel. Malatya da yetişmişti. Yaygınlaşırsa iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gokhan gürbaş (6 yıl önce)
    Çinler ekiyosa eklemeliyiz kaysı öldü valla çin ekiyo sa bi bildiği vardır ekek yemin ederim sıraya girerler
    0
    0
    Yanıtla
  • Necati Bayar (6 yıl önce)
    Malatya nın neresi Battal Gazi mı Akçadağ mi
    0
    0
    Yanıtla