SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Önce Atıştılar, Sonra Birlikte Açtılar

0
Güncellendi - 2018-09-21 01:19:33
Önce Atıştılar, Sonra Birlikte Açtılar
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile AKP MKYK Üyesi Öznur Çalık arasında özelleştirme tartışması yaşandı.

ÖNCE AĞBABA, SONRA ÇALIK..

Tartışma, Malatya Şeker Fabrikası’nın 63. Dönem pancar kampanya töreninde kürsüye gelen Ağbaba’nın Şeker Fabrikaları üzerinden AKP’nin özelleştirme politikalarını eleştirmesiyle başladı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde, yokluk yıllarında kurulan fabrikaların birer birer satıldığını söyleyen Ağbaba Türkiye’nin ekonomik değerlerinin çökertildiğini öne sürdü.

Ağbaba, “TEKEL’in özelleştirilmesiyle Amerikan sigarasından başka bir şey içemiyoruz.  Malatya’da örneklerini görüyoruz.  Sümerbank, TEKEL fabrikaları özelleştirildi. 3-5 tane zengini zenginleştirdi, Malatya’ya faydası yok. SEKA özelleştirildi, Resmi Gazete'yi basamayacak duruma geldik. 2005 yılında dolar kuru 1.4 iken 5. Lübnanlı bir Arap aileye 6.5 milyar dolara satıldı. Aile tüm Telekom'un trilyonluk gayrimenkullerini sattı, 22 milyar doları kendi ülkesine götürdü,  13 yıl sonra bugün içi boşaltılmış zarar etmiş halde Türkiye'nin kucağına, bankalara bırakıp gitti. Bütün bu özelleştirmelerin cezasını Türkiye’deki fakir-fukara insanlar çekiyor” dedi.

Ağbaba’nın sözlerinin ardından kürsüye gelen AKP Milletvekili Öznur Çalık, Ağbaba’ya yanıt verdi. “Türkiye’de özelleştirmenin mimarı, 2001 yılında Bülent Ecevit’in başında bulunduğu koalisyon hükümetinin getirdiği, beraber yürüdükleri Kemal Derviş’tir. Birlikte yol yürüdükleridir. 2001 yılında AK Parti hükümeti yoktu. Sayın Ağbaba yapmış olduğu konuşmada sütten çıkmış ak kaşık misali ‘Biz özelleştirmelere karşıyız.’ Siz önce demokrasiye sahip çıkacaksınız, darbelere karşı çıkacaksınız ve özleştirmeler sözde değil özde karşı çıkacaksınız. 2001 yılında başbakanınken bakanların attığı imzalarda siz meclisteydiniz, siz karşı çıkacaktınız” sözleriyle yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile AKP MKYK Üyesi Öznur Çalık arasındaki özelleştirme tartışması Şeker Fabrikası’nın pancar kampanyası açılış töreninde yaşandı. Tartışma Ağbaba’nın, Şeker Fabrikaları üzerinden hükümetin özelleştirme politikalarını eleştirmesiyle başladı.

AĞBABA'NIN ELEŞTİRİLERİ..

Ağbaba’nın konuşması şöyle:

“Malatya denince akla kayısı geliyor, tarım geliyor.  Milletvekili olduğumdan bu yana herhalde Türkiye'de en çok şeker fabrikası gezen bir milletvekili oldum. Bunu da sağ olsun Öznur Hanım sayesinde gerçekleştirdim. Ben 2011 yılında milletvekili olduğumuzda özelleştirme kararı getirildi. Resmen fabrikalarının yok pahasına satıldığı bir dönemi yaşarken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu konuyu çeşitli platformlarda dile getirdik. Bu dönemin iktidarı da bu konudaki yanlışlığı görerek düzeltti ve Malatya şeker fabrikasının satışından vazgeçildi.

Şeker Fabrikaları Cumhuriyetin özetidir

Geçtiğimiz dönemde 14 şeker fabrikası özelleştirildi. Şeker fabrikası denince akla sadece şeker üretilen bir tesis gelmemeli. Şeker Fabrikası’nın anlamı çok daha farklıdır.  Şeker Fabrikaları sadece değerini burada Malatyalılar bilirler. İlk sinemaya Sümerbank’ta gittiler ya da Malatya şeker fabrikasında sinemaya gittiler. Şeker Fabrikaları kentlerin, illerin özellikle taşra bölgelerindeki kentlerin sosyal anlamda ihtiyaçlarını karşıladı. İlk gösteriler, ilk balolar buralarda yapıldı Bu nedenle Şeker fabrikalarının anlamı büyük. Şeker Fabrikaları aynı zamanda Cumhuriyet'in kendisidir cumhuriyetin özetidir.

Özelleştirme Türkiye ekonomisini yok etti

Biz özelleştirmeye karşıyız. Parti olarak, siyasi olarak özelleştirmeye karşıyız.  Özelleştirmenin Türkiye ekonomisini yok ettiğine inanıyoruz.  Malatya'da örnekleri var Sizler yaşıyorsunuz.  Burada yanı başımızda Tekel sigara fabrikası vardı. Yanı başında Sümerbank fabrikası vardı.  Hiç kimse bu özelleştirmelerin Malatya’nın hayrına olduğunu iddia edemez.  Üç beş tane zengini zenginleştirdi, üç beş tane insana peşkeş çekildi. Bu kadar açık ve nettir. Hemen yanı başımızda 5.9 milyon dolara Sümerbank fabrikası satıldı. Bunda, konuşmamı alkışlayan arkadaşların da şeker fabrikasında çalışanların da günahı var. Benim de günahım var. Herkesin günahı var. Yerine üretim yapan bir fabrika mı kuruldu?  Özelleştirildi. Sonra ne oldu? Ardından form dağıtıldı. İşçi alınsın diye. Bu da yalan çıktı. Yerine yapılan binada hiç bir şey üretilmiyor.

Türkiye Amerikan tütününden başka bir şey içemiyor

Tekel sigara fabrikası özelleştirildi. Türkiye'de şimdi Amerika tütünlerinden başka bir şey içemiyor.  Bugün Malatya’nın, Maraş'ın yerli ve milli tütününü içen, üreten Bitlis'ini de Samsun’unu da, Maltepe’sini de, Birincisini de üreten Türkiye şimdi Amerika ve İngiliz şirketlerinin eline mahkum olmuştur.  Neden?  Çünkü Tekel sigara fabrikası özelleştirildi. Kime faydası oldu?  İçki bölümü 292 milyon liraya özelleştirildi.  Türk firması aldı hemen ardından bir başka firma bir yıl sonra 890 milyon dolara aldı. 2 yıl sonra da yaklaşık 3 milyar dolara İngiliz firmaları aldı. Yani bizim 292 milyon liraya sattığımız bu işletme üzerinden yabancılar 2.7 milyar dolar para kazandılar.

Arap Aile Telekom’un içini boşaltıp 4.5 milyar lira borçla Türkiye’nin üzerine attı

“Özelleştirmeye karşıyız dedik. Onunla ilgili bir iki örnek vereceğim. Telekom örneği Türkiye'de yaşayan herkesin sağcı, solcu CHP'li, AK Partili, MHP'li, herkesin yüreğini sızlaması, herkesin canının yanıyor olması gereken bir konudur. 2005 yılında dolar kuru 1.4 iken Telekom Lübnanlı bir Arap aileye 1 milyar 300 bin doları peşin toplam 6.5 milyar dolara satılıyor.  Aile tüm Telekom'un trilyonluk gayrimenkullerini satıyor. Bütün mal varlıkları, değerli arazilerini satıyor. Elde edilen tam tamına 22 milyar doları kendi ülkesine götürüyor.  13 yıl sonra bugün içi boşaltılmış, zarar etmiş halde Türkiye'nin kucağına, bankalara bırakıp gidildi.  Şu an 4.5 milyar kredi borcu var.2016 yılından bu yana zarar eden Türk Telekom 3 Türk Bankası'nın kucağına atıldı. Bunun bedelini biz ödüyoruz.  Bu hepimizin ortak geçmişi, ortak ekmeği, fakirin fukaranın sağcının, solcunun, Alevi’nin, Sünni’nin ortak emeği ile kurulan, cumhuriyetin en önemli kurumlarından biri olan Telekom u ‘satmayın’ dedik, satıldı.  Bedelini de Türkiye'de yaşayan fakir fukara insanlar çekiyor.

Resmi Gazeteyi basamayacak durumda geldik

Bir SEKA örneği var. Onu da açıklayalım.  Kâğıt üreten bir kurum. Bugün sabah okuduk. Tarihimizde ilk kez Resmi Gazete artık basılı olarak çıkmayacak.  Kağıt sıkıntısından dolayı kağıt olarak çıkmayacak. Balıkesir SEKA kâğıt fabrikası 1.3 milyon dolara satıldı. Oranın değeri 200 milyon dolarlarla ölçülüyor. O zaman yine karşı çıktık. SEKA özelleştirildi. Türkiye’nin geldiği nokta şudur. Resmi Gazeteyi basamayacak duruma geldik.  Bu nedenle özelleştirmelerin doğru olduğunu düşünmüyorum.”

ÇALIK'TAN YANIT..

Daha sonra kürsüye gelen Çalık ise şunları söyledi:

Menderes’in idamına ses çıkarmayanlar ölene kadar vebal altındadır

Öncelikle 1956’ da Malatya Şeker Fabrikasının kurulmasına vesile olan ve talimatını veren Adnan Menderes’i rahmetle anıyorum. Dün (önceki gün)  17 Eylül Adnan Menderes’in idam edildiği, şehit edildiği gündür. O gün Adnan Menderes’in idam edilmesine ses çıkarmayan ve destek veren bütün siyasi partilerin, bugün uzantıları da dâhil olmak üzere bunların vebalini ölene kadar, hatta öldükten sonra da taşıyacaklarına inanıyorum. 27 Mayıs ihtilalinin yapılması Türkiye demokrasi tarihinin yüz karasıdır. Başbakan asan bir ülkenin ferdi olarak, geçmiş dönmede buna sessiz kalanları bugün milletimiz gereken cezayı, gereken söylemi çok net bir şekilde vermekte. O gün sessiz kalanlar bugün yine darbeye sessiz kalıp, bazen ‘darbeye karışıyız, tankın üzerine çıkarız derler ama tankı gördüklerinde ilk elden kaçan olurlar. Sonra dönerler, 15 Temmuz gibi kanlı darbe girişimine ‘tiyatro’ derler, ‘kontrollü darbe’ derler. İşte 27 Mayıs’ta onların gözünde kontrollü darbeydi. Bugün içinde bulunduğumuz, şeker pancarının alınmasına vesile olduğumuz fabrikanın kurucusu rahmetli Adnan Menderes’tir. Dün (önceki gün) 17 Eylül’dü. Adnan Menderes şehit edilmiş ve buna o günkü insanlarda göz yummuşlardır. O gün göz yumanlar bugün yine darbelere göz yummaya ve onlara prim vermeye devam ediyorlar. Şeker fabrikası üretime geçtiği ilk günden itibaren Malatya’mızda hem ülke ekonomisine hem memleket ekonomisine çok ciddi katkılar sundu.  Hedefimiz şimdi Türkiye için üretim vakti.  Hep üretmek üzere yola çıktık.”

Özelleştirmenin mimarı Ecevit hükümetidir

16 yıl önce, 2001 AK Parti yoktu hatırlarsınız. Bir üçlü koalisyon vardı.  Bunun da baş mimarı rahmete kavuşan Bülent Ecevit’ti. Bülent Ecevit o dönemde Türkiye’de yerli ekonomist bulamayınca yurt dışında ekonomiyi bilen birisini getirmişti hatırlarsanız.  Kemal Derviş.  Bugün özelleştirmeyi eleştirenler ‘berber yol yürüdük’ dediği insanların bakanlık yaptığı dönemde, koalisyon ortağı olduğu dönemde özelleştirme kararının altında imzası olanları hatırlamalılar. Özeleştirme kararı alındığı dönmede Ak Parti yoktu. Özelleştirme kararı alındığında, ‘fabrikaların özleştirilmesi gerekiyor’ dendiğinde görevin başında Bülent Ecevit vardı ve ekonominin başında da yurt dışından ithal edilen Kemal Derviş vardı. 15 günde 15 yasa adı ile çıkarılan özelleştirmeler de dâhil olmak üzere çıkan yasalar, bu imzalar Türkiye’nin bugünkü gibi hafızasındadır.  Türk halkı milletimiz balık hafızalı değildir.  O günü çok net hatırlamaktadır.

Sadece özelleştirme kararı almadılar, sağlığımızla da oynadılar

 O gün sadece fabrikaları özelleştirme kapsamına almakla kalmadılar,  bir de üstüne sağlığımızla oynadılar. Nişasta bazlı şekerin bugün sağlığımız etkilediğini bildiğimiz için sayın başbakanımızın, Binali Yıldırım’ın, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla nişasta bazlı şekerin o gün Kemal Derviş yasası olarak gündeme gelip, nişasta bazlı şeker üretimi için yüzde 10’luk kotayı koyan zihniyetin yüzde 5’ e düşürülmesi için bakanlar kurulun yetkisini mecliste değiştirdik.  Bakanlar Kuruluna nişasta bazlı şeker üretimini yüzde 50 artırım hakkını veren de Bülent Ecevit dönemindeki hükümetin ithal bakanı tarafından çıkarılmıştı. Bugün nişasta bazlı şekeri konuşuyorsak, bugün glikoz şekerini konuşuyorsak, bunun mimarları da o dönemdeki insanlardır.  Şimdi gelip tarihi unutmuşuz gibi, özelleştirmeye karşıyız diyenleri milletimiz zaten takdir ediyor.  Gereken cevabı meclisteki gibi sataşma var sayın meclis başkanım deyip cevap vermek istememe rağmen Sayın Ağbaba yapmış olduğu konuşmada sütten çıkmış ak kaşık misali ‘Biz özelleştirmelere karşıyız.’ Siz önce demokrasiye sahip çıkacaksınız,  darbelere karşı çıkacaksınız ve özleştirmeler sözde değil özde karşı çıkacaksınız 2001 yılında başbakanınken bakanların attığı imzalarda siz meclisteydiniz, siz karşı çıkacaktınız.

Şimdi biz özelleştirme süreci başladığı andan itibaren kontrol b ve c kapsamımdaki fabrikalarımızla ilgili düşüncelerimizi hem kamuoyuyla paylaştık hem de Malatya’mızla paylaştık. 2008 yılıydı yanlış hatırlamıyorsam. O gün Veli Ağbaba milletvekili değildi. Rahmetle anmam gereken, şeker fabrikasının o gün satılmasına engel olmak isteyen Mevlüt Aslanoğlu vardı.  Biz siyaseti yaparken de,  Malatya için beraber koşarken de, siyaset değil gerçekten ortak Malatya ruhuyla beraberce hareket ederdik. O gün şekerin özleştirmesi gündeme geldiğinde bir kişiyi daha rahmetle anmam gerekir, Bayram Polatbaş. Nuri Murat başkanlığında o gün Vandalizm yapmadan, yakıp yıkmadan burası bizim hakkımızdır, burası kalmalıdır diyen Elâzığ’dan Elbistan’a Van’dan Samsun’a kadar bir çok şeker fabrikasının hem müdürleri, hem sendika başkanları Ankara’ya geldiklerinde sürece dahil olduk.  Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök’ün başkanlığında bir şeker konferansı yapılmıştı.  Şeker konferansı yapıldığında da süreç tamamlanmış YPK’ da son imza cumhurbaşkanımız,  başbakanımızın imzasına kalmıştı. Bu pozisyonda iktidar partisi milletvekili olarak o konferansına gitmek yürek isterdi.  Ama Malatyalı aslan yüreklidir.  ‘Vatandaşımız istiyorsa orada olmalıyız’ diye düşünerek o konferansa gittik. Özelleştirmenin son ayağının olduğu gündü ve gittiğimizde de aynen şu cümleyi söyledik:

Laf değil iş üretiyoruz

Biz özelleştirmeye karşı değiliz. Devlet olarak eğer hantal bir yapı varsa bu yapı sağlıklı hale bürünmeli ama şeker fabrikalarımız özelleşse de asla kapanmamalı, çalışmaya devam etmeli, şeker kotası devam etmeli, üretim devam etmeli demiştik. O günkü ortamda yapmış olduğumuz söylemlerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde kapatılması istenilen, özelleştirilmesi istenilen fabrikaların bulunduğu şehirlerinin milletvekilleri ve il başkanlarıyla genel merkezde, başbakanımızın olduğu bir toplantı yaptık. Maliye bakanımız özleştirme başkanımız Türk Şeker Genel Müdürü vardı bu toplantıyı yaptığımızda. Orada çok net şunu söyledim. Biz hak neyse sonuna kadar savunduk savunmaya devam edeceğiz. O günkü özleştirme yapılmış, ihale tamamlanmış ve bunun Malatya için çok ciddi manada sıkıntı oluşturacağını Sayın Cumhurbaşkanımıza anlattık.  Son imza kalmasına rağmen bir tek YPK’daki Sayın Başbakanımızın imzasına kalmışken aynı gün talimatı verdi ve ihaleyi iptal etti. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza da, bakanlarımıza da gördüğümüz bütün aksaklıkları aslanlar gibi söyler ve gereğini de sonuna kadar takip ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da varsa aksaklık, anında gereğini yerine getiri ve o günkü iptal kararını nasıl verdiyse, bugün nişasta bazlı şeker kotasını nasıl yüzde 5’ e indirme talimatını verdiyse, vatandaşımızın lehine olan bütün hadiselerde de aynı kararlılığı gösterdi ve göstermeye devam edecek.  Biz laf değil iş üretiyoruz, çok konuşmuyoruz çok iş yapıyoruz.”

19.1 katrilyonluk yatırım yaptık

16 yıl boyunca yaptığımız icraatlar bütün milletin takdirini kazanmış vaziyette ve 16 yıl boyunca Malatya’ya tam 19,1 katrilyonluk yatırım yaptık.  Bu yatırımları yaparken özellikle Malatya tarım ve üretim şehri bu vesileyle de barajlarımıza büyük önemler verdik.  Özellikle Boztepe barajı Recai Kutan barajının,  Turgut Özal Barajı’nın da dâhil olmak üzere sulama kanallarının bitirilmesi bizim en önemli hedefimizdi. Bir ay önce Recai Kutan Barajı’nın sulama kanallarının ve suladığı toprakların olduğu yere ziyaret gittim.  Burada tarlalara sulama sistemlerinin de getirilmesi çok büyük bir kazanımdı. İşte o Recai Kutan Barajı’nın suladığı topraklarda şeker pancarı yetiştiriliyor ve onlar bu fabrikada işlenip şeker dönüştürülüyor. Malatya ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. Biz, ‘Türkiye İçin Üretim Vakti’ sloganı ile Türkiye’yi üretim üssü haline getirmek istiyoruz.”

Kağıt yokluğundan değil, dünyadaki dijital teknolojiye ayak uydurmak için

 Biz Türkiye’ye teknolojiyle buluşan bir Türkiye haline getirmek istiyoruz. Yapay zekânın, 4-0’ın ne demek olduğunu sadece söylemlerle değil eylemlere ortaya koymak istiyoruz. Türkiye’nin teknolojiyle buluşması, sadece ve sadece gençlerimizin ailelerimizin zamanlarını çalan ekrandan çıkmasını istiyoruz. Resmi Gazetenin tirajı 2 bindir. ‘Gazete basamayacak hale geldiğimiz dönem diyor’ sayın başkan. Bizim 2 bin adet resmi gazete basamayacak halde olduğumuzu onlar tasarruf edebilirler.   Biz elhamdülillah son büyüme rakamlarıyla dünyadaki OECD ülkeleri içerisinde en fazla büyüyen ülkeyiz. Bırakın 2 bin Resmi Gazete’yi, 2 milyon adet resmi gazete basabilecek güçteyiz. Fakat bilinmesini isteriz ki, bu gazetenin basılmamasının en önemli sebebi, dünyada basın kuruluşları artık bütçelerinin büyük bir bölümünü dijital bölümlere ayırıyor. Dünyadaki bu değişime Türkiye’de ayak uyduruyor. Teknolojiyle milletimiz buluşturuyor ve dijitalleşen dünyada Resmi Gazete’miz de dijital ortamda milletimizle buluşuyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor bu gelişime, bu dönüşüme ayak uyduran herkesle yürüyemeye biz hazırız. Milletimizle yürüdük yürümeye de devam edeceğiz.”

Karşılıklı eleştiri ve yanıtların ardından, Çalık ve Ağbaba, birlikte pancar havuzundaki yıkama suyunu açarak kampanyayı fiilen başlattılar.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    delinmiş tabanın atışması olmaz. milli ne kaldı ülkede , %100 yerli sermayeli birkaç kobi dışında ekonomi yabancı sahip yada ortakların elinde. en basit kavramı ile tarım dahil dışa bağımlılık had safhada . önceleri 120 gün süren şeker kampanyaları şimdi 60-65 günde bitiyor. pancar üretilemediği için şeker de kısıtlı üretiliyor. bakalım bu tesisler daha ne kadar direnecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • arğalı (6 yıl önce)
    17 senedir iyi olan ne yapıldı ise akp yaptı.Kötü olan ne varsa hepsini abd,ab,dış güçler,lobiler ce-ha-pe,önce cemaatti,sonra parelel oldu şimdi fetö denen güruh hep kötü şeyleri bunlar yaptı.Çünki "akp ve reisleri hata yapmaz ,kusursuzdur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tunç TUNÇ (6 yıl önce)
    Murat bey beni a partisi b partisi ilgilendirmez çok şükür benim siyasetlede işim olmaz ama bir vatandaş olarak aldığım ürüne bakarım galiba sizin kırtasiyede işiniz olmuyor.Geçen yıl aldığımız bir top 500'luk A4 kağıdı 6.5 tl idi Şimdi 22.50 tl hesap et yüzde kaç zam gelmiş.Fabrikayı alan kişiler direk orayı yıkıp konut yapıyor.Tek birşey var Allah sonumuzu hayır etsin.Bize Allah sahip çıksın bizi tek o düşünür geri kendini düşünür hayırlısı bakalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (6 yıl önce)
    Öznur hanımAdalet diyenlerin sesini duymamazlıktan geliyorsunuz . Allah inşallah benim bekledigim fakat hic gelmeyen o adalete sizi muhtaç eder de hey hat dediğinizi duyarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir Deli (6 yıl önce)
    Öznur Çalık a birisi sorabilir mi. Ağustos ayında hizmete girecek olan mavisi tren seferleri başlamış mı? Yoksa o da yaptığımız ve hiç kimsenin görmediği yerli ve milli uçak misali görünmez özelliğe mi sahip.?
    0
    0
    Yanıtla
  • Reel (6 yıl önce)
    Keşke ellerine birer saz alsalardi,ne güzel atisirlardi,çok komik ama bı gerçek var ki oda su,bu iki vekilden biri yalan söylüyor,doğru hep bitanedir.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (6 yıl önce)
    yanınızda ssk kavşağındane yapılıyor. 2014 seçimlerinden sonra malatyaya bir yatırımımız varmı kavsaklar bitkisel hayatta siz kalp masajıyapıyorsunuz, yahu yonca kavşak tek çözüm ışıkyok yer müsait, insanlarıbu izdiraptan kurtarın, milleti K andirmayin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ertugrul (6 yıl önce)
    Sayin Öznûr Çalık Eti madeni varlık fonuna siz sokmadanizmi Telsimi Araplara siz satmadinizmi Sekayi siz satmadiniz mi Kelime Oyunları ile halk ile dalga geçiyorsunuz ne yaptınız malatyada Belediye sarayları :) Olan parklara beton ve kafeterya gömme yol başka ? Olan üniversiteyi böldunuz ziraat okulunu üniversite yaptiniz Şu şehre ne yaptın Çalık ??? Kaldirim Bakanlığı dışında Bu şehrin stadıni bitirdin milyonlarca lira zararla gittin 7 8 yilda sıradan bir stad inşa ettirdin Elazığa 1040 yataklı şehir Hastanesi yapılırken Sen 6 senedir Battalgazi ye 340 yataklı hastaneyi yapamiyorsun Sen 1998 de açılan havalimanini ben yaptım diyen Adnan Menderes Havalimanıni ben yaptım diyen Bir dediği bir dediğini tutmayan zihniyet sin Ve bu zihniyetten halkı kurtaracak elbet bir parti çıkacak Hanim niye malatyalinin sorununu gündeme getirmiyorsunuz fabrikalari kapatıp avm arazisi yaptiniz Amerikaya vurulacak en büyük tokat Batı dan gıda ve tekel ürünleri ithal etmeyerek olue buda çok basit bir işlem Sattığını geri alacaksin Petkimi sen sattin geri alacaksın Ayriyeten kemal derfişi getiren zihniyet gene sağ Babanız dyp zihniyeti dir zaten kapitalist kadronuz Erbakanin Ve Ozalin kemiklerini çigneyerek bu güne geldi Adnan Menderes te chp nin mesuliyeti yok git kendi göreve atadığıniz başka sağ parti mhp Yo suclayiniz Ayriyeten Menderes bu ulkede devlet malını satan ulkede Turkce okunan anlasilan dini arapça yapan David rockfellerin ovdugu isimdir :). Açık açık halk evlerini koy enstitülerin kapatan adama vatansever dersiniz ya o gülünç konusu tabi 3 milyon km2 topragi taş atmadan kaybeden Abdülhamid ulu hakandi degil mi (? Tevfik Fikretin dediği gibi yiyin Bu millete bu müstehak. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • HACI (6 yıl önce)
    CHP MUHALEFET OLMASA TÜRKİYEDE SATILMADIK YER KALMAYACAK HEPSİ MERCEDES BMW ALIP GEZECEKLERE
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasever (6 yıl önce)
    malatyamızın gururu veli ağbaba malatyamıza sahip çıkan tek vekil
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Resmi Gazeteyi basamayacak durumda değiliz diyerek milleti aldatmayın, devlet elektronik ortamdan resmi gazeteyi tüm kurumlarına göndererek kağıt israfından kaçıp, binlerce ağacın yok olmasını engellemektedir. Ayrıca buradan elde edilen tasarruf ile her yıl onlarca fazladan İha ve Siha yaparak teröristlerin etkisiz hale getirilmesini sağlamaktadır... VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    yersen öyle..
    0
    0
    Yanıtla
  • arğalı (6 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    tabi akp lilerin okuma huyu olmadığı için dijital ortam işlerine geliyor.Kesin sesli gazete butonu da vardır orda bir kız okur bunlar dinlerler.Reisleride ben kitap okumam özet çıkarttırrım diyor ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Malik Atasoy (6 yıl önce)
    Sayın Çalık gereken cevabı edebiyle, harika bir şekilde vermiş. Ama işte mühim olan anlamak. Siyaseti çamur atmak olarak görenler artık bu ülkede prim yapmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • haklısın kardeş veli ağbaba ce-ha-pe nin sattığı her kurumu akp ye yamamaya çalışıyor.Saydığı bütün kurumları chp sattı
    0
    0
    Yanıtla