SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Orman Yangınları Araştırılmalı"

0
Güncellendi - 2018-08-20 04:35:30
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2013-2017 yılları arasında toplam 6.683 faili meçhul orman yangını yaşandığını  belirterek, hem orman yangınlarının hem de  azalan ormanlık alanlardan kaynaklı  sel ve taşkın felaketlerinde yaşanan artışın araştırılmasını istedi.

En son Bursa'nın Mudanya ilçesi yakınlarında meydana gelen , farklı bölgelerde çıkan yangın sonrası 20 hektarlık ormanın kullanılamaz hale gelmesi ardından artan şüpheli orman yangınları tekrar Türkiye’nin gündemine oturdu.Ormanlık alanlardan geçirilen karayollarının, kurulan HES’lerin, azalan ağaçların son yıllarda sel felaketlerine davetiye çıkardığı gerçeğinden hareketle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi

Orman yangınlarının sonuçları itibarıyla tüm insanları ilgilendiren doğal afetlerin başında geldiğini kaydeden Ağbaba, “Yangınlar, dünya çapında her yıl milyonlarca hektar orman alanının yanmasına, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Artan nüfus ve aşırı tüketim, doğal kaynakların özellikle ormanların hızla yok olmasına neden olmaktadır. Bunların sonucunda ise erozyon, su kaynaklarının bozulması, hava kirliliği, çölleşme, sel, heyelan gibi afetler görülmektedir” dedi.

EN ÇOK YANGIN 2017 DE

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 10 yıl içinde 24 bin 264 orman yangını meydana geldiğini belirten Ağbaba, bu süre içinde en fazla orman yangınının Muğla, Antalya ve İstanbul'da yaşandığını kaydetti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2013-2017 tarihleri arasında yayımlanan raporlarına göre;  2013 yılında 11.456 hektar orman, 2014 yılında 3.117 hektar orman, 2015 yılında 3.219 hektar orman, 2016 yılında 9.156 hektar orman, 2017 yılında ise 11.993 hektar orman yandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “2013-2017 tarihleri arasında görülen yangınların yıllar içindeki karşılaştırması sonucunda  2017 yılının son 5 yıl içinde en fazla ormanlık alanın yandığı yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

5 YILDA 6 BİN 683 FAİLİ MEÇHUL YANGIN

Meclis araştırma önergesinde 2013-2017 tarihleri arasında yaşanan orman yangınlarının sebeplerini de ele alan Ağbaba, Türkiye'de 2013-2017 yılları arasında toplam 833 orman kasıtlı olarak yakılmıştır (Toplam 2 bin 591 hektar orman). 2013-2017 yılları arasında ihmal, kaza ve dikkatsizlik sonucu toplam 4 bin 725 orman yanmıştır (Toplam 19 bin 305 hektar orman). 2013-2017 yılları arasında toplam bin 142 orman doğal sebeplerden ötürü yanmıştır (Toplam 564 hektar orman). 2013-2017 yılları arasında toplam 6 bin 683 orman, faili meçhul nedenlerden ötürü yanmıştır (Toplam 16 bin 481 hektar orman).

SADECE AĞUSTOS AYINDA 100 ÜN ÜZERİNDE YANGIN ÇIKTI

“Verilere göre, orman yangınlarında son yıllarda artış yaşandığı gözlenmektedir “diyen Ağbaba, “Raporlarda henüz yer almayan güncel verilere göre 2018 yılı Ağustos ayının ilk 15 gününde yurdun farklı bölgelerinde 100’den fazla orman yangını meydana geldiği kamuoyuna yansımıştır. Orman yangınlarının çoğunluğu Ege ve Akdeniz bölgesinde meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra Güneydoğu Anadolu bölgesi Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nde de sıklıkla orman yangınları yaşanmıştır. Ormanların bu kadar kısa süre içerisinde azalıp kül olması endişe verici ve şüphe uyandırıcıdır. Bu nedenlerle, ülkemizde yıllar içerisinde orman yangınlarının artış göstermesinin arkasında yatan sebeplerin araştırılması; sel ve taşkın felaketlerinde yaşanan artış ve dolayısıyla can ve mal kayıplarının yaşanmasında, orman alanlarının azalması arasındaki bağlantının araştırılmasını istiyoruz” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız