SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ortak Açıklama.. "İnşaat Sektörü Zorda"

0
Güncellendi - 2021-05-25 23:11:48
Ortak Açıklama..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Muharrem Poyraz ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, ortak bir basın açıklaması yaparak, inşaat malzemelerindeki fiyat artışı nedeniyle inşaat sektörünün zor zamanlar geçirdiğini belirttiler.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sebebiyle ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar, ülkemizde birçok sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü de derinden etkilemektedir.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan, ülkemiz ekonomisine oluşturduğu katma değer ve istihdam gücü ile yaklaşık 250 sektörü harekete geçiren stratejik bir sektör olan inşaat sektörü zor günler geçiriyor.

Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları sektörü durma noktasına getirmiştir.

Salgınla mücadele kapsamında Hükümetimiz tarafından alınan ekonomik tedbirler kapsamında birçok sektöre çeşitli teşvikler verilmesine rağmen inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmemiştir.

İnşaat sektörünün istediği teşvik değil, sektörün önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Böylece, 250’ye yakın alt sektörü dinamo eden inşaat sektörü, tedarikçi ve üretici alt sektörlerle birlikte varlığını güçlü bir şekilde sürdürecektir.

Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları; dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp, bazı inşaat malzemelerinde ciddi tedarik sorunları da yaşanmaktadır.

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremden sonra hasar gören binaların dönüşümü ile alakalı yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları da bu zamlardan olumsuz etkilenmektedir. Tespit edilen riskli yapıların kentsel dönüşüm planlamaları demir, çimento ve betonda yaşanan fiyat artışlarıyla zora girmektedir.

Kentsel dönüşüm ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple; demir, çimento ve betonda acil fiyat düzenlemesine gidilmeli ve üretimi arttırarak iç pazarın ihtiyacı makul fiyatlarla karşılanmalıdır.

İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde devletimizin ve milletimizin adeta bir seferberlik ruhu içerisinde mücadele ettiğini biliyor ve görüyoruz. Hükümetten ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimiz; 250’ye yakın alt sektörü tetikleyen, milyonlarca kişiye aş ve iş veren, ekonomiye milyarlarca lira katma değer yaratan, kentsel dönüşüm programının ana aktörleri ve ülke ekonomimizin stratejik sektörünü temsil eden sektör temsilcilerinin dinlenilmesi, sorunlarına ve taleplerine ivedi çözüm bulunmasıdır.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • murat (3 yıl önce)
    10 milyon kazanacaklarina 5 milyonmu kazanmislar okadar issiz gucsuz insan ekmek bulamazken malum sitede satilan en pahali evlere bakin milli piyango ciksa o evi almaya yetmez
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Çok şükür müteahhitlerde herhangi bir lüks azalması görmüyoruz.demekki iyi kazanmışlar
    0
    0
    Yanıtla
  • kernekli (3 yıl önce)
    vay be mütaaitlerde ağlıyorsa millet ne yapsın, şimdiye kadar hep kendinizi düşündünüz millete yüksek fiyatlardan ev sattınız, birazda siz ağlayın ağlama neymiş görün..
    0
    0
    Yanıtla
  • MESUT (3 yıl önce)
    Tso yönetimi genelde müteahhitlerden veya tedarikçilerinden oluştuğu için sadece onların derdine koşar.Bu müteahhitler zarar ediyorsa bıraksınlar bu işi kardeşim fabrika kursunlar tekstil işine girsinler veya başkan osb ye gelsinler yer alsınlar yapsınlar geri satsınlar ticaret bu sonuçta sahip çıkın müteahhitlere
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (3 yıl önce)
    Alt ve orta gelirli vatandaşlar günümüz koşullarında bu fiyatlarla ev almaları mümkün değil. Adam ancak ömrünü kredi çekip ipotek edecek ki ev alabilsin. Evi gidip tapudan alırsınız zannedersiniz ki ev sizin. Halbuki oturum ruhsatı yoktur. Vatandaş bunu bilmez. Birton paraya aldığınız ev gerçekten depreme dayanıklı mı? Bir mağazada aldığınız üç kuruşluk bir malın bile en az bir yıllık garanti belgesi vardır. Evi aldıktan sonra bir sürü binanın sıkıntıları ortaya çıkar. En basitinden otopark ciddi bir sıkıntıdır. Sonra inşaat bitince istihdam da biter. Gerçek manada istihdama katkısı da yoktur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Madem dediğiniz gibi o kadar katma değer yaratıyor, nerede bu katma değerler? Aklımızla alay ediyorlar resmen ve en kısıtlı katma değer yaratan sektörlerden biri olan inşaatı nasıl sunuyorlar. İnşaata karşı drğilim ama inşaat çok katma değerli denmesi ekonomik bilgiler yönünden doğru değil. Teknoloji ve yazılıma dayalı, son ürün üretimine dayalı sektörler yüksek katma değerlidir. Kaldı mi 20 yıldır inşaattan çok arsa rantından köşeyi denen müteaahhitlerimiz için vatandaşa kamu bankalarından "zararına" kredi dağıtıldı, evlerini sattılar. Yok öyle yaprağını yerken kıtır kıtır da sapına gelince mee. Doğrudan destek istiyorlarmış, madem çok istiyorsunuz size de esnafa verildiği gibi 1000 lira verilsin alıp oturun evinizde, keyif çayı için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Geçen yıllarda yarım trilyon(500 bin tl)'a villa alabilirken şu anda bu paraya 3+1 apartman dairesi bile alınamaz halde. Param olsa alacağım varsa da almam. Malzeme vs artmış olabilir ama başka illerde full yapılı+havuzlu ortak yaşam alanlarına sahip mimari açıdan düzgün evler daha ucuza gider halde. Burada yapılan evlerde daha adam akıllı dizayn yok. Depreme dayanıklı mı belli bile değil. İncecik kolonlar, kalitesiz betonlar, tarım arazisine yerleşmiş çok katlı binalar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (3 yıl önce)
    Az kar etsinler bak nasıl satılır, alışmışlar 1 koyup 5 kazanmaya.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    Lokomotif ise de buharlı lokomotif, artık elektriklige geçmek lazım.. Lokomotifin değişmesi lazım..
    0
    0
    Yanıtla
  • vatansever (3 yıl önce)
    Ev fiyatları aldı başını gidiyor mazeme fiyatları artmış ,çok ilginç fiyatlar artmadanda en kötü evin fiyatı 400 000 tl idi el insaf yüzde ikiyüz kar edeceğinize, yüzde elli kar edin .Etrafınızdaki illere bakın kayseri,ankara en lüks evler 250,300 civarı bizim şehirde ne hikmettse 600,700 civarı sanki kolonlarına demir değilde çeyrek altın koyuyorlar. Bence artmasını bir sakıncası yok fiyatlar düşsede aynı fiyata satıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (3 yıl önce)
    Onlar zordaysa biz ne yapalım bu ev fiyatlarına rağmen ağlıyorlarsa biz öldük demektir
    0
    0
    Yanıtla
  • Karan (3 yıl önce)
    Az kar edin size bu millet zerre acımaz
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNC (3 yıl önce)
    Bu müteahhitlerin ev sattığı insanlar zor durumda, zamları ev fiyatlarına yansıtıp kurtuluyorlar.'' Yani elin taşı ile elin kuşunu vuruyorlar'' ceplerinden sembolik paralar koyarak iş yapıyorlar. Devlet yardım edecekse taksit ödeyenlere faiz indirimi yapsın, müteahhitlere değil. Hepsinin altında son model mercedes arabalar jip'ler var, çok sıkıştıysalar satıp yesinler. Bahsettikleri zarar, kardan zarar, eskisi gibi yüksek kar edemiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Türkiye ekonomisinin lokomotifi ? Bırakın Allah aşkına yapıldıktan sonra ne üretime ne ekonomiye faydası yok beton yığınlarının.Bugun sizin sattığınız daire fiyatına 50 dönüm bahçe alınıp üretime tarıma katkı sağlanır.Kazandiğız paralar feriştahınıza yeter boşuna sizlanmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Zorda falan değil TSO başkanım geçen sene emlak fiyatlarını faizlerin düşmesini fırsat bilip bir anda ikiye katladılar suan hepsinde kuru para var hikaye okumasınlar.Allah fakir fukaraya banka yoluyla kredi çekenlere eşden dostan başını sokacak bir evim olsun diye altın ve dövizle borçlananlara yardım etsin Mütaahitlerin şu şartlarda dümenleri yolunda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fahri hoca (3 yıl önce)
    1 e mal ettiği 5 e satan müteahhitler mi zor durumda. Ömrünü ev taksiti ödeyerek geçirmek zorunda kalan halk mı zor durumda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Hiç canınızı sıkmayın. 750 binden başlayan ev fiyatlarını 1 milyon yaparsınız sorun kalmaz. Ne de olsa vatandaş 30 yıllık kredi çeker yine de o evi almak zorunda. Vatandaşın başını sokacağı bir evi bile lüks yaptınız. Sonra da çıkıp ağlıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla