Malatya’da Oryantiring Aday Hakem Kursu sona erdi.
Türkiye Oryantiring Federasyonun 2013 yılı faaliyet programında yer alan Oryantiring Aday Hakem Kursu, uygulamalı eğitimin ardından sona erdi. Aday hakem kursunda Türkiye Oryantiring Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyesi Süleyman Özbek ile Malatya İnönü Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güllü tarafından verilen eğitim 2 gün sürdü. Eğitimin ilk gününde Atatürk Spor Salonu toplantı odasında aday hakemlere teorik bilgiler verildi. Eğitimin son gününde ise İnönü Üniversitesi’nde aday hakemler uygulamalı eğitimden geçti.
ORYANTİRİNG NEDİR, NASIL YAPILIR?
Orienteering (Türkiye’de Oryantiring olarak yazılmaktadır.) genellikle ağaçlık alanlar ile ormanda yapılan “outdoor” bir spordur. Ancak parklarda, üniversite kampuslarında, okullarda ve kapalı alanlarda da ufak etkinlikler ve başlangıç çalışmaları olarak mükemmel fırsatlar sağlayabilir.Orienteering özel olarak çizilmiş çok detaylı topografik harita kullanılarak yapılan bir navigasyon sporudur. Orienteering, zeka ile fiziksel becerinin birleşimi “düşünce sporu” olarak da tanımlanabilir.
Kısaca “Orienteering katılımcıların ,bilinmeyen bir alanda harita ve pusula yardımı ile yönlerini bularak önceden yerleştirilmiş kontrol noktalarına sırası ile uğrayarak, kazananı en kısa sürede tamamlayanın belirlediği fiziksel ve zihinsel beceriye dayalı bir spordur.
Orienteering parkuru haritada belirtilen sırası ile ziyaret edilecek bir dizi kontrol noktasından meydana gelmiştir. Kontrol noktaları yerleri haritada daire ile işaretlenen, ayırt edilebilen arazi özellikleridir. Örneğin girinti, çukur, patika kesişimi. Kontrol noktaları arazide turuncu-beyaz ya da kırmızı-beyaz bayraklarla belirtilir ve tam olarak haritada belirtilen yerlere yerleştirilir.
Her kontrol noktası tanımlama için kontrol numarasına ve katılımcının doğru kontrol noktasına uğradığını kanıtlamak için zımba ya da elektronik zamanlama ünitesine sahiptir. Yarışmacı yarışma sırasında, bölgenin Orienteering haritasını, tüm kontrol noktalarının açıklamalarının listesini (control description) ve kontrol kartı taşır. Kontrol kartı başlangıç ve bitiş zamanını kaydetmek ve her kontrol noktasında bulunan zımba ile işaretleme için kullanılır. Eğer elektronik sistem kullanılıyor ise zamanı ve uğranılan hedef numaralarını kaydetmek için kontrol kartı yerine elektronik yüzükler kullanılır.
Her katılımcı yaşına ve tecrübesine göre çeşitli zorluk ve uzunluklarda olan belirli yaş kategorileri için hazırlanmış olan parkurlardan birine katılır.her yaştan katılımcı koşarak ya da yürüyerek Orienteering sporunu yapabilir. Yarışmacılar belirli zaman aralıkları çıkış alarak yarışmaya başlarlar.
Yarışmacı olarak amaç, tüm kontrol noktalarını navigasyon becerilerini kullanarak mümkün olan en kısa sürede bularak bitirmektir. İki kontrol noktası arasındaki rota seçimi yarışmacının kendisine aittir. Birinciyi en kısa sürede parkuru tamamlayan süre belirler. Orienteering seçilen rotada kalarak ilerlemek için sürekli konsantrasyon gerektiren bireysel bir spordur. (http://www.karaagacoryantiring.somee.com/)