Toplu taşımada haremlik-selamlık uygulaması olarak nitelendirilen ve kadınları hayatın dışında tutacağı eleştirilerine muhatap olan pembe troleybüs uygulamasına bir eleştiri de CHP’den geldi. Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hurşit Kuşçu, söz konusu uygulamanın kadınlar için bir ayrımcılık olduğunu belirterek “Kadınları korumaya yönelik olmadığı gibi kadınların toplumsal hayattan adım adım koparılmasının başlangıcı olarak okuyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, pembe trambüs (troleybüs) projesini, "kadınlara pozitif ayrımcılık olarak hayata geçiriyoruz” sözleriyle savundu.
“TCK’ya göre ayrımcılık suçu”
Belediye Meclis toplantısının sonunda ‘Dilek ve temenniler’ bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, pembe trambüs (troleybüs) uygulamasının Türk Ceza Kanunu’nun 12 maddesinde belirtilen ‘ayrımcılık suçu’ kapsamına girdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Yasaya göre ‘cinsiyet ayrımı yapan hizmetin icrası yasaktır’ denilmektedir.
İnsan Hakları Derneği tarafından yayınlanan 2015 yılı Hak İhlalleri raporuna göre, 309’u silahlı, toplam 414 kadın cinayeti oldu ülkemizde. Bunlardan dördü Malatya’da yaşandı. 561 kadın şiddete maruz kalırken 244 kadın taciz ve tecavüze uğradı.
Otobüslerde, dolmuşlarda, trambüste kadınları bekleyen büyük tehditlerden biri tacizdir. Kadınların toplu taşıma araçlarında ve kent içi ulaşımda taciz edilmelerini engellemek mümkün mü veya taciz edilme korkusu yaşamadan ulaşım haklarını kullanmaları için gerçek çözüm nedir?
Çözüm, kadınları gözeten kent ve ulaşım politikaları, kadınların kentin eşit parçası olarak görülmesidir. Sorun ancak kadının görünür olmasının doğallaşması, sıradanlaşması ile çözülebilir.
Aslında sokak, aile içinden daha güvenli bir yer olabilir çoğu kez. Çünkü sokağın gözleri vardır ve ortak yaşamı koruma duygusu ona zarar verebilecek unsurları engelleme potansiyelini birlikte getirir.
Kadınların en çok saldırıya uğradıkları alanlar her zaman kamusal gözden ırak alanlardır. Kadınların en savunmasız olduğu alanlar yine erkeklerle yalnız kaldıkları alanlardır. Bu nedenle kentsel alanda sokağın güvenliği, iyi aydınlatma ve ‘sokağın gözleri’ dediğimiz sokak üzerindeki ortak mekanların bulunması ile doğrudan bağlantılıdır. Toplu taşıma araçlarının ise belli bir sistemle izlenmesi, bir ağ sistemi içinde kontrol altında olması sorunun çözümüne olanak tanıyabilir.
Sayın Başkanım, Bazı Büyükşehir Belediyelerinin toplu taşıma araçlarına binen kadın yolcuların gece 20.00-24.00 arası durak beklemeden istedikleri yerde inebilmeleri sağlanmıştır. Bu uygulamanın Malatya’da olması için proje başlatalım.”
Kuşçu’yu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, pembe trambüs uygulamasının, kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak adına hayata geçirilecek bir proje olduğunu ifade etti.
'Pembe Trambüs' konusu, Şubat ayında bir grup üniversiteli bayan öğrencinin başlattıkları, "Kadınların kullanımı için Pembe Trambüs istiyoruz" imza kampanyasıyla gündeme getirilmişti.
"Çakır’ın ‘Pembe Trambüs’ açıklaması ses getirdi"
Bu arada, İhlas Haber Ajansı (iha) da, Malatya mahreçli olarak trambüs ile ilgili tartışmaları "Çakır’ın ‘Pembe Trambüs’ açıklaması ses getirdi" başlığıyla haberleştirdi.
iha'nın haberi şöyle:
"Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yaptığı ‘Pembe Trambüs’ açıklaması büyük ses getirdi.
İnönü Üniversitesinde okuyan bir grup bayanın başlattığı ve kısa sürede destek gören 'Pembe Trambüs istiyoruz’ imza kampanyası ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’dan ‘2 adet trambüs siparişi verdik’ açıklaması gelmesi büyük yankı uyandırdı.
Twitterde ‘Malatya Pembe Trambüs’ başlığı adı altında kısa sürede en çok yorum yapılan konu olan Çakır’ın açıklamasına ilişkin bazı ünlü isimlerden de destek ve eleştiri geldi.
Yapılan yorumlarda kendi iline pembe trambüs isteyenler de var, bu uygulamanın ayrımcılığa yol açacağını söyleyenler de.
Yazar Elif Şafak twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kadınları ayrı otobüslere, vapurlara, ayrı mekanlara kapatmak değil çözüm, tam tersine böyle yaparak ataerkil ayrımcılığı pekiştirirsiniz” yorumu yaptı.
Bu arada Başkan Çakır’ın açıklamasının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne telefonla ya da sanal ortamdan ulaşan Malatyalılar, uygulamaya destek verdiler.
Çakır’a Ak Parti Malatya teşkilatından da destek geldi. Ak Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı’nın Çakır’ı bu uygulamayı hayata geçireceği için tebrik ettiği öğrenildi."
Birgün Gazetesi'ne manşet oldu..
Öte yandan, yaygın medya organlarından Birgün Gazetesi de Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, kadınlar için 'Pembe Trambüs' kararını manşet haberinde eleştirdi.
Gazetenin muhabir Uğur Şahin imzasıyla yayınladığı, "Kadınlara yönelik saldırıları, 'pembe ulaşım' ile çözecekler.. Aracın rengi değil kafanız değişmeli" başlığıyla verdiği haberin spotunda da, "AKP'li Malatya Belediye Başkanı Çakır, sadece kadınların kullanacağı 'Pembe Trambüs' uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Uzmanlar, kadına şiddetin böyle ilkel bir yöntemle bitirilemeyeceğini vurguladı" ifadeleri yeraldı.
Haberde eski CHP'li Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Gülsüm Kav'ın, uygulamaya ilişkin eleştirilerine de yer verildi.
malatyahaber.com- iha- Birgün Gazetesi