SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Plansız- Sağlıksız Kentleşme Malatya'yı Olumsuz Etkiliyor"

A- A+ PAYLAŞ

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü, 2017 yılı Malatya’nın sanayi raporunu açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin 81 iline ait “2017 Yılı Sanayi Verimliliği Raporu”nu açıkladı.

Her il için ayrı ayrı hazırlanan Sanayi Verimlilik Raporu’na göre, Malatya’nın tüm iller içerisinde sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 42. sırada bulunduğu belirtilirken, kent sanayisinin gelişmesinin önündeki engellerin başında, ‘Plansız ve sağlıksız kentleşmenin’ geldiği vurgulandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın söz konusu raporunda, Malatya’nın, 2.Ordu Komutanlığı, İnönü Üniversitesi, sanayisi ve nüfusu ile bölgenin en gelişmiş ekonomi ve ticari hayatına sahip olduğu ifade edildi.

Malatya sanayisinin temelini oluşturan kamu kurumları özelleştirilerek başka yatırımlara dönüştürüldü

Malatya’nın sanayi ve ticaret sektörleri kategorisinde genel profilinin analiz edildiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Malatya Sanayi Verimlilik Raporu’nda, ilginç bir saptamaya da yer verilerek, “özelleştirme” ile Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası, Tekel Sigara Fabrikası, Tekel Yaprak İşletmesi’nin Malatya sanayisinin temelini oluşturduğu vurgulandı. Raporda, Malatya sanayisinin temelini oluşturan bu kamu kuruluşlarının satın alanlar tarafından farklı sektörlere dönüştürüldüğü ifade edilerek, Malatya Şeker Fabrikası’nın da özelleştirmeyi beklediği kaydedildi.

Bakanlıktan “Malatya Sanayisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” listesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Malatya Raporu’nda Malatya sanayisinin gelişmesinin önündeki engelleri ve bu engellerin kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri sıraladı.

Buna göre, kent sanayisinin gelişmesine yönelik sorunların başında plansız ve sağlıksız kentleşme geliyor. Bu sorunun giderilmesi için, bakanlık, sürdürülebilir kentleşme ve kentsel dönüşüm yolunda hızlı adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Bakanlığın raporunda, yüksek faiz ve enerji girdilerinin de Malatya sanayicisinin üretim kapasitesini olumsuz yönde etkilediği, bu nedenle özellikle ihracat yapan sanayiciye enerji desteği ve teşvik sunulması gerektiğinin altı çizildi.

“Sanayi tesislerinin kurumsallaşması yetersiz”

Malatya’da sicili alınmış 4 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğu hatırlatılan raporda, OSB’ler ve OSB’ler ve özel sanayi işletmelerinin kurumsallaşma yeteneğinin yetersizliğine vurgu yapıldı. Bu sorunun çözümü için, “Sanayi kuruluşlarının kurumsallaşabilmeleri, markalaşmaları için fikri sinai mülkiyet hakları ile ilgili eğitim ve seminerlerin düzenlenip, iştirakçilerin katılımlarının gerçekleştirilmesi, rekabette markalaşmanın önemli olduğu bilinci sağlanmalıdır” denildi.

Sanayi kuruluşlarının kent yönetimine ve karar alma süreçlerine katılımda zorluk yaşandığını ileri süren raporda, nitelikli iş gücü eksikliğinin de kent sanayisinin gelişmesi yolunda sorun yarattığı ifade edildi. Raporda nitelikli insan kaynaklarının temini için “istihdamı yapılan çalışanların, işgücünden en iyi şekilde istifade edebilmek amacıyla çalışma şartlarının düzeltilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Kurumlar arası eşgüdüm ve koordinasyon eksikliği giderilmesi sağlanmalıdır” önerisi getirildi.

“Malatya’nın Kaderi Kayısıya Endeksli, Kaysının Dış Satım Alanları Genişletilmeli”

Malatya’nın dünya kuru kayısı üretiminin %90 ını karşıladığı hatırlatılan raporda,  kayısının dış satım alanlarının genişletilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, “İlin kaderi önemli ölçüde kayısıya endeksli, iklimsel özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en ünlü kayısıları ilimizde üretilmektedir. İlimiz sanayisinin yapı taşlarını oluşturan bu sektörde, dış satım alanlarının genişletilmesi ve geliştirilmesi gerekmekte olup bu konuda çeşitli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Kayısıda Katma değeri yüksek ürünler üretilmesi, ürün çeşitliliğinin arttırılması konusunda çalışmalara ağırlık verilmesi gerekmektedir” görüşüne yer verildi.

Darende OSB’nin 2006 yılında kurulmuş olmasına karşın geçen 11 yılda herhangi bir sanayi yatırımının yapılmadığının itiraf edildiği raporda, Malatya kent sanayisinin sorunları ve çözüm önerileri kapsamında ele alınan başlıklar şöyle:

Yüksek Kredi Faizleri, Enerji Fiyatı, Vergi ve İstihdam Yükleri:

 İl sanayicilerinin sıkıntılı olduğu bu konularda gerekli önlemlerin alınması, özellikle ihracat yapan işletmelere enerji desteği verilmesi, uygulanan teşvik tedbirlerinin devamlılığının sağlanması gerekmektedir.

Ulaşım:

 Hammadde ve pazarlara uzaklık konusunda, ilimizin özellikle Mersin Limanına ve diğer merkezlerle olan demiryollarının ve karayollarının iyileştirilmesi çalışmalarının yapılması önem arz etmektedir.

Ürünlerin Ambalajlanması:

 Malatya’da üretimi yapılan meyve ve sebzelerin ambalajlanması ile ilgili problem devam etmekte olup, gelişmiş ülkeler son derece ergonomik ve cezbedici ambalajlama yöntemleri kullanırken bizde hala büyük sandıklar ve albenisi olmayan ambalajlama yöntemleri kullanılmaktadır. Bir an önce hafif, hijyen, küçük yer tasarrufu sağlayan, albenili ambalajlama sistemine geçilmelidir.

Finans ve Pazarlama Sorunu:

Özellikle yurtdışındaki kriz ve pazar daralmasının ihracatı olumsuz etkilememesi için yeni pazarlar bulunması ve birtakım önlemler alınması şarttır.

 Küçük Aile işletmenliği ve Yetersiz Sermaye:

Profesyonel işletmecilik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri verilerek, ihtiyaç duyanlara sermaye desteğinde bulunulması ve birleşmelerin özendirilmesi sağlanmalıdır.

“Firmaların AR-GE’nin Önemi Hakkında Yeterli Bilgiye Sahip Olmamaları”

  Gelişmiş ülkeler yaşamlarının her anında AR-GE konusunu sürekli birinci planda tutmaları, onların bu statüye gelmelerindeki en önemli faktördür. Firmaların AR-GE konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim, seminer düzenlenmeli ve sertifikalandırılmalıdır. İlk kez AR-GE çalışması yapacak firmalara kurum teşviklerinin hissedilir şekilde sağlanması ve AR-GE sürecindeki risklerin paylaşılması için çalışmalar yürütülmelidir.  AR-GE merkezi kurum yetkinliğine sahip olmayan firmalara mentörlük yapılması gerektiği düşünülmektedir.

“Şehir İçinde Kalan Küçük Sanayi Siteleri Şehrin Estetiğini Bozmaktadır”

Malatya kent merkezinde bulunan Küçük Sanayi Siteleri şehir içinde kalmış durumda olup mevcut durum sanayinin büyümesini, gelişmesini engellemekle birlikte şehrin estetiğini bozmaktadır. İlimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın “Yerleşim Alanı İçerisinde Kalan Sanayi Siteleri ile Sanayi İşletmelerinin Dönüşüm ve Gelişim Projeleri” kapsamında pilot il seçilmiştir. Şuan için ilgili kurumlar tarafından sanayi sitesinin taşınacağı uygun bir alan üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Darende OSB 2006 yılında faaliyete geçmesine rağmen beklenildiği gibi bir sanayi yatırımı gerçekleştirilmemiştir. Sanayi yatırımlarının Darende OSB’ye yönlendirilmesi için teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Mehmet (5 yıl önce)
    Bostanbaşı yolundan bir geçin. Kötü kentleşmenin bir örneği. Bu yılan gibi kıvrılan yolu kimler açtı, kimlerin sitesinin önünde kıvrmlandı. Tarih bu yolu yapanlardan hesap soracaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    Allah Allah ..yeni mi farkettiniz o da belediye seçim arifesin de...bunun sorumluları şuan belediyede !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kozlucali m (5 yıl önce)
    SORUMLSU KIM SEÇIMLERDE BIR OY FAZLA ALMAK IÇIN GÖZ YUMAN SIYASET O ZAMAN A PARTISI IDI AMA ŞIMDI B PARTISI BIZIM HATAMIZ DEGIL DEYIP KURTULUYORLAR BU DA BAZI CIKARCILARIN IŞINE GELIYOR BÜYÜK FIRMALAR DAHI INŞATI SEVIYOR KISA YOLDA PARA
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Çok merak ediyorum.Bunun sorumluları kimler acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Asım küçük (5 yıl önce)
    Çevre yolu yok sanayi sitesi taşınmadı yeni açılan yolların tamamı kişilere göre yapıldı
    0
    0
    Yanıtla