- Malatya’da il merkezinde sadece 2017 yılının ilk 6 ayında resmi kayıtlara giren 7 cinayet, yaralama, ev-işyeri-araç kurşunlama gibi mala zarar verme olayları ile birlikte cinayet olaylarında kullanılan pompalı tüfek sayısı yaklaşık 70 adet.. Bu silahı bulundurmak ve taşımak dilencilik, gürültü yapmak, sarhoşluk gibi "kabahat suçu" ve cezası 109 TL..
Malatya’nın yanı sıra ülke genelinde özellikle klasik av tüfeğinin çok daha etkilisi olan otomatik “pompalı tüfek”lerle işlenen suçlarda büyük artış görülürken, bu tüfekler sosyal paylaşım sitelerinde rahatlıkla satın alınabiliyor ve kargoyla adrese teslim edilebiliniyor. Oysa küçük bir bakkalın peynir ve ekmek satabilmesi için “Gıda İşletme Kayıt Belgesi” alması gerekiyor.
6 AYDA OLAYLARDA 70 AV TÜFEĞİ KULLANILDI
Malatya’da öldürme, yağma, tehdit, saldırı, sokak ve caddelerde korku ve panik oluşturma gibi asayiş olaylarında son dönemlerde av tüfeğinin suç aleti olarak kullanılması dikkat çekiyor.
Malatya’da il merkezinde sadece 2017 yılının ilk 6 ayında resmi kayıtlara giren yaralama, ev-işyeri-araç kurşunlama gibi mala zarar verme olayları ile birlikte cinayet olaylarında kullanılan av tüfeği sayısının yaklaşık 70 olarak kaydediliyor. Polis ekiplerinin şüphe üzerine araç ve üst aramalarında elde etmiş olduğu ruhsatsız av tüfekleri ise bu sayıya dahil değil.
7 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ 2 OLAYDA 5 TÜFEK KULLANILDI
Malatya’da 20 Mart 2017 tarihinde Kanalboyunda bir kafede meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü olayda polis ekipleri 4 adet av tüfeği elde ederken, 24 Haziran 2017 tarihinde Akpınar Mahallesi Turfanda Sokak’ta berber dükkanındaki 3 kişinin öldüğü olayda ise 1 adet av tüfeği ele geçirilmişti. 24 Haziran’daki olayda kullanılan av tüfeğinin ise internet üzerinden alındığı ve kargoyla gönderildiği belirlenmişti.
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ CEPHANELİĞE DÖNDÜ
Malatya’da yaşanılan asayiş olaylarıyla kullanımı artan av tüfeklerinin özellikle sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta 200 ile 350 TL’den başlayan fiyatlarla pazarlandığı görülüyor. Facebook sayfalarında verilen ilanlarda kargo ile adrese teslim av tüfeklerinin satışı yapılırken, av tüfeğinin kullanılmasını teşvik edeci çok sayıda videolarda yayınlanıyor. Yasalara göre, pazarlanma şekli tamamen yasak ve hukuk dışı olan sosyal paylaşım sitelerindeki adrese teslim av tüfeği satışları; özellikle suç potansiyeli taşıyanların kolaylıkla silahlanmalarını kolaylaştırıyor.
EKMEK BU KADAR KOLAY SATILMIYOR…
Normal bir esnafın bakkal dükkanı açtığında peynir-ekmek gibi gıda maddeleri satmak istediğinde mutlaka “Gıda İşletme Kayıt Belgesi” alması gerekiyor. Temel gıda satışları için ortaya konan haklı zorunluluğunun yanında, son dönemde gerek Malatya ve gerekse de Türkiye genelinde asayiş olaylarında kullanımı artan av tüfeklerinin sosyal paylaşım ve internet siteleri üzerinden rahatlıkla ve denetim dışı satılmasına yönelik ortamın oluşturulması ise dikkat çekiyor.
DİLENCİLİK GİBİ 'KABAHAT' SUÇU VE CEZASI SADECE 109 TL
Kamu kurumlarınca uygulanmakta olan “5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Çerçevesinde Çeşitli Kabahatlere İlişkin 2017 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları” düzenlemesine göre; ruhsatsız silah taşımanın cezası 109 TL olarak kaydediliyor. Aynı düzenleme de belirtilen Dilencilik, Sarhoşluk, Gürültü yapmak, Rahatsız etme, Kaldırımı işgal etme gibi kabahatler için kesilen idari para cezası da 109 TL tutarında.
Asayiş olaylarında sıklıkla kullanılan ruhsatsız av tüfeklerinin kayıtdışı satın alınmasının ve cezasının caydırıcı olmaması, özellikle suç potansiyeli taşıyanların kolayca silahlanmalarını neden oluyor. Av tüfeğinin kullanımı sonucu gerçekleşen olayların önüne geçilebilmesi için ruhsatsız tüfekleri bulundurma ve taşımaya verilen idari para cezalarının ve adli yaptırımların arttırılması gerekiyor.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
İnternette 'ölüm' işte böyle pazarlanıyor