SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pompalı Terör' Tabi ki Engellenemez, Çünkü..

0
Güncellendi - 2017-07-05 04:20:51
'Pompalı Terör' Tabi ki Engellenemez, Çünkü..
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya’da il merkezinde sadece 2017 yılının ilk 6 ayında resmi kayıtlara giren 7 cinayet, yaralama, ev-işyeri-araç kurşunlama gibi mala zarar verme olayları ile birlikte cinayet olaylarında kullanılan pompalı tüfek sayısı yaklaşık 70 adet.. Bu silahı bulundurmak ve  taşımak dilencilik, gürültü yapmak, sarhoşluk gibi "kabahat suçu" ve cezası 109 TL..

Malatya’nın yanı sıra ülke genelinde özellikle klasik av tüfeğinin  çok daha etkilisi olan otomatik “pompalı tüfek”lerle işlenen suçlarda büyük artış görülürken, bu tüfekler sosyal paylaşım sitelerinde rahatlıkla satın alınabiliyor ve kargoyla adrese teslim edilebiliniyor. Oysa küçük bir bakkalın peynir ve ekmek satabilmesi için “Gıda İşletme Kayıt Belgesi” alması gerekiyor.

6 AYDA OLAYLARDA 70 AV TÜFEĞİ KULLANILDI

Malatya’da öldürme, yağma, tehdit, saldırı, sokak ve caddelerde korku ve panik oluşturma gibi asayiş olaylarında son dönemlerde av tüfeğinin suç aleti olarak kullanılması dikkat çekiyor.

Malatya’da il merkezinde sadece 2017 yılının ilk 6 ayında resmi kayıtlara giren yaralama, ev-işyeri-araç kurşunlama gibi mala zarar verme olayları ile birlikte cinayet olaylarında kullanılan av tüfeği sayısının yaklaşık 70 olarak kaydediliyor. Polis ekiplerinin şüphe üzerine araç ve üst aramalarında elde etmiş olduğu ruhsatsız av tüfekleri ise bu sayıya dahil değil.

7 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ 2 OLAYDA 5 TÜFEK KULLANILDI

Malatya’da 20 Mart 2017 tarihinde Kanalboyunda bir kafede meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü olayda polis ekipleri 4 adet av tüfeği elde ederken, 24 Haziran 2017 tarihinde Akpınar Mahallesi Turfanda Sokak’ta berber dükkanındaki 3 kişinin öldüğü olayda ise 1 adet av tüfeği ele geçirilmişti. 24 Haziran’daki olayda kullanılan av tüfeğinin ise internet üzerinden alındığı ve kargoyla gönderildiği belirlenmişti.

SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ CEPHANELİĞE DÖNDÜ

Malatya’da yaşanılan asayiş olaylarıyla kullanımı artan av tüfeklerinin özellikle sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta 200 ile 350 TL’den başlayan fiyatlarla pazarlandığı görülüyor. Facebook sayfalarında verilen ilanlarda kargo ile adrese teslim av tüfeklerinin satışı yapılırken, av tüfeğinin kullanılmasını teşvik edeci çok sayıda videolarda yayınlanıyor. Yasalara göre, pazarlanma şekli tamamen yasak ve hukuk dışı olan sosyal paylaşım sitelerindeki adrese teslim av tüfeği satışları; özellikle suç potansiyeli taşıyanların kolaylıkla silahlanmalarını kolaylaştırıyor.

EKMEK BU KADAR KOLAY SATILMIYOR…

Normal bir esnafın bakkal dükkanı açtığında peynir-ekmek gibi gıda maddeleri satmak istediğinde mutlaka “Gıda İşletme Kayıt Belgesi” alması gerekiyor. Temel gıda satışları için ortaya konan haklı zorunluluğunun yanında, son dönemde gerek Malatya ve gerekse de Türkiye genelinde asayiş olaylarında kullanımı artan av tüfeklerinin sosyal paylaşım ve internet siteleri üzerinden rahatlıkla ve denetim dışı satılmasına yönelik ortamın oluşturulması ise dikkat çekiyor.

DİLENCİLİK GİBİ 'KABAHAT' SUÇU VE CEZASI SADECE 109 TL

Kamu kurumlarınca uygulanmakta olan “5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Çerçevesinde Çeşitli Kabahatlere İlişkin 2017 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları” düzenlemesine göre; ruhsatsız silah taşımanın cezası 109 TL olarak kaydediliyor. Aynı düzenleme de belirtilen Dilencilik, Sarhoşluk, Gürültü yapmak, Rahatsız etme, Kaldırımı işgal etme gibi kabahatler için kesilen idari para cezası da 109 TL tutarında.

Asayiş olaylarında sıklıkla kullanılan ruhsatsız av tüfeklerinin kayıtdışı satın alınmasının ve cezasının caydırıcı olmaması, özellikle suç potansiyeli taşıyanların kolayca silahlanmalarını neden oluyor. Av tüfeğinin kullanımı sonucu gerçekleşen olayların önüne geçilebilmesi için ruhsatsız tüfekleri bulundurma ve taşımaya verilen idari para cezalarının ve adli yaptırımların arttırılması gerekiyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

İnternette 'ölüm' işte böyle pazarlanıyor

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Oğuz44 (7 yıl önce)
    Eski flimleri neden seviyoruz 10 sferde olsa bıkmadan izliyoruz cünkü adamlar yasadıklarını cekiyorlar. Şmdiki flimlerde asma kesme bıcaklama vurMa tehtit işkence silahlı catısma sevişme baska birsey yok bunlar arttıkca hic birşey düzelmez herkez bu sekil gider emliyetin yapabileceği birşeyde yok her kapıya bir polis dikemez. İnterneti engellesede bizim türk insanı bi yolunu bulur merk etmeyin ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (7 yıl önce)
    Buradaki bazı yorumları okuyunca şaşırıyorum.Çevrelerinden bihaber insanlar yazmışlar.Buraya yazdıklarına göre internet kullanıyorlar.Her platformda facebookta orda burda hatta uydu televizyonlarda bangır bangır pompalı tüfek satılıyor.Sanki bunları görmemişler,ilk defa bu haberde yazılmış gibi saçma sapan yorumlar yapıyor.Arkadaş ülke silahlandırılıyor, birileri bunu bir kampanya halinde yapıyor sanki.Sadece Malatya'da sürekli silahlı olaylar oluyor.Bu arkadaşlar buna tepki göstereceklerine, habere sarmışlar.Vay efendim ne kadar kolay temin edildiğinin reklamı yapılıyormuş vsvsvs.Yav arkadaş birinizde nerde siyasilerimiz nerde devlet yöneticilerimiz güvenlik sorumlularımız böyle rezalet olur mu?Bu silahlar nasıl böyle peynir ekmek gibi satılır, nasıl tırıvırı ceza (güya ceza) verilir vs. diye sorup kıyamet koparacaklarına habere langur lungur ediyorlar.Böyle yapacçağınıza bimere,cimere,milletvekilinize,siyasi parti genel başkanlarına,valiliklere,emniyete bu silahların nasıl böyle satılabildiğini,bunun yanlış olduğunu,bu şekilde silahlanmaya izin verilmesinin sürekli insanların ölmesine yaralanmasına yolaçtığını,devlet olarak bunun önüne geçilmesi gerektiğini yazın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Saçma sapan tek yorum seninki olmuş. Nerden biliyorsun diğer saydığın tepkileri vermediğimizi. Kendi zan ettiklerini bize iftira etmediğini nerden biliyorsun. Hem herkes sizin gibi aydın olmak zorunda değil. Kültürü facebook ve tv programları olan âlimlerden olamadık! !
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver (7 yıl önce)
    Çok kolay alınabiliyormuş.Yeni öğrendim.
    0
    0
    Yanıtla
  • kargocu (7 yıl önce)
    hergün kargo ile gelmekte kılıfı bile hazır spor amaçlı malzeme diye gönderiliyor avcılık bir spor ya ama insan avı değil tabiki emniyet biran önce işlem yapmalı bunlara ve cezası zaten çok komik kuru sıkı dan ceza alan bir adam tüfekten almıyor ???????
    0
    0
    Yanıtla
  • meliha (7 yıl önce)
    Öyle bir haber yapmışsınız ki almak isteyen yol göstermiş, hatta cezasida bi şey değil demeye gelmiş. Bu kadar ayrıntılı anlatmaya ne gerek var. Çoluk çocukta okuyup etkilenebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)meliha isimli kullanıcı yorumuna
    aynen haklısınız bende direkt aynısını düşündüm. bu haber kaldırılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sürekli çevremizde silahlı olaylar oluyor. Çocuklarımızın güvenliği tehlikede. Bireysel silahlanmayi eleştirmek için yazıldığını anlıyorum ama başka açıdan bakan için farklı neticeler çıkarıyor. Ben mesela internetten kolayca alınabileceğini bu haber ile öğrendim. Lütfen bu haberi kaldırın. Bu kadar basit olmasın..
    0
    0
    Yanıtla