Malatya Çarmuzu Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenler, Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansının desteklediği “Disleksi Gizli Hazine” projesi kapsamında Çekya’nın başkenti Prag’da eğitim aldılar.
Çarmuzu Ortaokulu öğretmenleri, Prag’da Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2019-1-TR01- Ka101-066514 numaralı “Disleksi Gizli Hazine” projesi kapsamında Prag’a gitti. Proje kapsamında “Special Needs Children” eğitimi alan öğretmenler, özel eğitime ihtiyaç duyan disleksisi olan öğrencilere doğru eğitim sunabilecek ve yenilikçi bireyselleştirilmiş eğitim modeli uygulayabilecekler. Proje kapsamında eğitime Malatya’dan Çarmuzu Ortaokulu Müdürü Haydar Bereket ile koordinatör öğretmen Elif Keleşyılmaz’ın yanı sıra öğretmenler İsmail Gebel, Demet Şenbaş ve Havva Ünal katıldı.
Okul müdürü Haydar Bereket, “Disleksi Gizli Hazine” projesinin önemine değinerek, bu proje kapsamında alınan eğitimle, özel eğitime ihtiyaç duyan disleksisi olan öğrencilere doğru eğitim sunabilecek ve yenilikçi bireyselleştirilmiş eğitim modelinin uygulanabileceğini söyledi. Bereket, “Okulumuzda bulunan dislektik öğrencilerimize güncellenmiş eğitim metodolojileri ile eğitim sunarak mutlu bir okul yaşantısı sağlamayı hedefliyoruz. Bu projemizde, dislektik öğrencilerimizi erken dönemde fark ederek disleksinin aslında bir zeka problemi değil beynin farklı işleyişinden kaynaklanan algılama farklılığı olduğunu aile, öğretmen ve öğrenciye anlatarak tüm hedef kitle ile işbirliği yaparak farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Proje koordinatörü matematik öğretmeni Elif Keleşyılmaz ise “Projemiz ile okulumuz, Avrupa Birliği projeleri ile tanıştı. Okulumuza, Avrupa kültürünü tanıtma fırsatı bulduk. Ayrıca, Erasmus projesi doğrultusunda e-Twinning projesi de yürüterek Avrupa’nın birçok ülkesindeki öğretmenlerimiz ile proje kapsamındaki bilgilerimizi paylaştık. Pandemi sürecinde yaygınlaştırma faaliyetlerimizi Avrupa Birliği Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenerek sanal eğitim ortamlarında devam ettiriyoruz” dedi.
DİSLEKSİ NEDİR? Sağlıklı bir bireyde konuşmanın yönetilmesi beynin sol ön lobu ile gerçekleşirken disleksi hastalarında bu lobu kullanma zorluğu çekildiğinden konuşmada anormallikler görülmeye başlar. Konuşma problemi çeken hastalarda aşırı hızlı veya yavaş konuşma görülebilir. Disleksi ne demek denildiği zaman kimi bilim insanlarınca "kelime körlüğü" olarak nitelendirildiği görülür. Disleksili bireyler genelde zeki ve çalışkan olmalarıyla ön plana çıkar. Ancak disleksi problemi olan hastaların beyni kelimeleri farklı işlediği için, bu durum kelimelerin çözümlenmesini, hecelenmesini ve tanınmasını güçleştirir. Bu nedenle ilkokul çağındaki hastalar, etrafındaki kişilerce yeterince anlaşılamadığından toplum tarafından dikkate alınmama problemi ile karşı karşıya kalabilirler. Günümüzde birçok kişide disleksi hastalığı bulunmasına rağmen, birçoğu bu hastalığında kendisinde bulunduğunu bilmeden, disleksi nedir diye sormadan ömrünü tamamlar. Toplum tarafından disleksili bireylerin tespit edilmesi güçtür. Bu nedenle ilkokul çağlarında teşhis konulmadığı zaman bir daha disleksi teşhisinin konulması çoğu zaman mümkün değildir. Tüm bunlara karşın geçmişe bakıldığı zaman, tarihe adını yazdırmış birçok dahinin disleksi hastası olduğu görülmektedir. Örneğin Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, günümüz dünyasının en zengin ve en zeki insanlarından birisi olan Bill Gates disleksi hastalarına birkaç örnek olarak verilebilir. (medicalpark.com.tr)
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com