Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı meclis toplantısını Meclis Başkan Vekili Hakan Er başkanlığında gerçekleştirdi. TSO’nun Mayıs ve Haziran ayı çalışmaları hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu bilgiler verirken, aylık mizana meclis üyesi Arif Aksoğan, kendilerine gönderilen harcama listesi ile uyuşmazlık olduğu gerekçesiyle red oyu verdi.
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis üyesi Merdan Demirtaş ise kayısıda taban fiyat beklentisinin bir an önce gerçekleşmesi için TSO olarak bu yönde ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Demirtaş, TSO’nun kayısıyı sıkça gündeme getiren programlar düzenlemesine karşın konuşulan şeylerin havada kaldığını, icraata geçirilmediğini söyledi.
15 Temmuz Şehitler Salonu’nda yapılan meclis toplantısında gündemdeki maddeler okunarak kabul edildi. Aylık mizanın oylamasına Meclis Üyesi Arif Aksoğan kendilerine gönderilen harcama listesi ile mizanın uyuşmadığı gerekçesiyle red oyu verdi. Mizan, oy çokluğu ile kabul edildi.
Aksoğan: Mizana bu ay red oyu veriyorum
Genel Sekreter Remzi Yaşar tarafından okunan Mayıs ayı mizanı, 1 ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi. Red oyu kullanan Meclis üyesi Arif Aksoğan, "Mart Ayı mizanında sehven yaşanan bir uyuşmazlık sonucu bu ayki mizanı kabul etmiyorum. Bize gönderilen aylık harcama listesi ile mizanda bir uyuşmazlık var. Resmiyette mizan doğru, bir yanlışlık yok. Mizanda yer alıp harcama listesinde olmayan bir tutar hakkında bilgi edinme yasası gereği bilgi istedim. Gelen bilgiler doğrudur. Kalem bazlı olarak sehven yazılmayan tutar vardır ancak toplam tutar doğrudur. Mizana bugüne kadar hiç red vermedim bugün red verdim. Art niyetim yoktur. Bunun farkındayız, daha dikkatli davranılmasını davranılmasını istemekteyim" ifadeleriyle ret oyunun gerekçesini açıkladı.
Oda Genel Sekreteri Remzi Yaşar da "Yazılı ve sözlü olarak gereken açıklama yapılmıştır. Dikkatli davranıyoruz bu konuda, özellikle 2 mizan var, kısa ve uzun mizan. O ay sehven bir yanlışlık yapılmıştı. Şu an böyle bir sorun yaşanmamaktadır" ifadeleriyle Meclis Üyesi Akdoğan'ı yanıtladı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu Oda'nın 2 aylık faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı.
“Kayısıda hak iddia edenler gördüler ki kayısının sahibi var”
Sadıkoğlu, “TOBB 75. Genel Kurulu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlarımızın katılımıyla gerçekleştirdik. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, iş adamlarımızın yaşadığı sıkıntılarla ilgili, finansal sıkıntılarla ilgili ve iş adamlarının önünün açılmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza ve kabine üyelerimize bilgiler aktardı. Meclis üyelerimizle birlikte Malatya’yı temsil ettik. Açtığımız stant ile kayısımıza sahip çıkarak güzel bir tanıtım gerçekleştirdik. Daha önce kayısı da hak iddia edenler gördüler ki kayısı sahipsiz değildir. Malatya kayısısının arkasındadır. Meclis üyelerimiz TBMM’ni ziyaret ederek Malatya milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bir araya geldi. Şehrimiz ve memleketimiz söz konusu olunca bir araya gelen milletvekillerimize, büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte burada yaptığımız toplantılarda siyasi parti ayrımı yapmaksızın milletvekillerimizin Malatya ile ilgili konularda bizlerle bir araya gelmeleri ve iş adamlarımızın önünü açma noktasında destek olmalarını Malatya TSO olarak gerçekleştireceğimizi umut ediyorum."dedi.
“Coğrafi işaretler zirvesine katılacağız”
Eylül ayı içerisinde Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde Ankara’da yapılacak olan Coğrafi İşaretler Zirvesinde mutlaka yer alacaklarını belirten Başkan Sadıkoğlu “Geçmiş dönemlerde yapılan çalışmaların üzerine koyabilmek adına Kayısı ile alakalı ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Ankara’da eylül ayında yapılacak zirvede Malatya Kayısısının tanıtımını en iyi şekilde yapabilmek adına çalışmalarımız var. Stant açarak Avrupa Birliği tescilli kayısımızın sahipsiz olmadığını göstermek istiyoruz. Ankara Ticaret Odası ile iş birliğimizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
“Üniversiteler yol gösterici olmalı”
“Üniversitelerin sadece öğrenci yetiştirme odaklı değil sanayi, tarım ve hayvancılıkta yol gösterici olmaları gerekmektedir” diyen. Başkan Sadıkoğlu, “ Malatya Turgut Özal Üniversitesi, KOSGEB ve Odamız işbirliğinde imzalanan “ARGE İnovasyon İşbirliği” protokol ile Üniversite Sanayi işbirliği ile sanayi kuruluşlarımız için dijitalleşmenin ve teknolojik gelişimlerin takibini yapabilmek, verimliği artırıp üretim maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. Geldiğimiz günden itibaren Üniversitelerimizle ciddi bir diyalog içerisindeyiz. Üniversitelerimizi işin içerisine sokarak sanayide, tarımda, hayvancılıkta ileriye yönelik hamleler yapmak istiyoruz.” dedi.
“Kayısı için yeni pazarlar arıyoruz”
İspanya Pedreguer Belediye Başkanı Sergi Ferrus ile beraberindeki heyet ile bir araya geldiklerini belirten Başkan Sadıkoğlu, kayısı için yeni pazarlar yaratmak ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
“Malatya’nın en önemli sorunlarından biri de kayısıdır” diyen Sadıkoğlu, şunları söyledi:
“Bunun bilinci ile hareket ediyoruz. 81 ile gönderdiğimiz yazı ile Malatya Kayısı dışında ki ismimizin kullanılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bununla alakalı diğer illerden dönüşler sağlandı. Avrupa Birliği tescil logolu kayısımız ile alakalı her türlü çalışmayı yapacağız. Kayısı noktasında entegre bir tesise ihtiyacımız vardır. Bununla alakalı iş adamlarımızı yatırıma davet ediyoruz. Yer tahsisi ve teşvikler noktasında sonuna kadar destekçileri olacağız. Fransız Peyniri katma değerli bir ürün ile daha fazla ekonomiye destek sağlıyor. Bizlerde kayısıda bunu yaparak kayısının sanayi dâhil olmak üzere her alanda kullanılması için elimizden geleni yapacağız.”
““Eski bakanımızı davet ettik”
Diyarbakır ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Sadıkoğlu, “TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldik. Eski Bakanlarımızdan Mehmet Mehdi Eker’i Malatya’ya davet ederek bir program düzenleyeceğiz. Özellikle kayısıda kükürtleme noktasında kendisinin fikirlerinden yararlanmak adına toplantının oldukça verimli geçeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Ara eleman yetiştirmek zorundayız”
Başkan Sadıkoğlu “Sanayileşmiş toplumların tamamında üretimin öne çıktığını görmekteyiz. Bunu da Mesleki Eğitime borçlular. Ara eleman değil aranan eleman yetiştirmek adına Mesleki Liseler bizler için son derece önemli. TOBB bünyesinde gündeme getirdiğimiz çalışmalarımız neticesinde 81 il de altyapı oluşturarak bir meslek lisesini Odalar bünyesine katarak TOBB ETÜ işbirliği ile sanayileşmenin önünde ki sorunlardan biri olan ara eleman sorununu çözüme kavuşturmuş olacağız. Teoriği pratiğe döktüğümüz an vereceğimiz İngilizce dil eğitimiz ile nitelikli insan yetiştirmiş olacağız. Rehberlik öğretmenlerimiz ile bir araya gelerek elimizden gelen katkıyı sağlayarak ailelere mesleki eğitimin öneminde bahsederek öğrencilerimizi buraya kazandırmış olacağız. Organize sanayi bölgelerimiz için kısa sürede eleman yetiştirebileceğimiz bir alt yapı ile bir okul yapıyoruz. Odamız bünyesinde 3 – 4 ay da nitelikli insan yetiştirebileceğimiz bir okul FKA desteğiyle kuruyoruz.” dedi.
“İhracatımız arttı”
Sadıkoğlu, "Malatya’nın Mayıs ayı ihracat tutarı yaklaşık 31 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılındaki 27 milyon dolarlık ihracat rakamına göre yüzde 13,37 lik bir artış yaşanmıştır. İhracattaki artışın ilerdeki aylarda da devam etmesi en büyük temenni ve beklentimizdir. Bununla birlikte, 2019 yılı 5 aylık toplam ihracatımız 147 Milyon dolar olmuştur. Mayıs ayındaki ihracatımızın kalem bazında değerlendirmesini yaparsak; İhracatımızdaki en önemli kalem yine kuru meyve ve mamulleri ihracatıdır. Mayıs ayında kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2018 Mayıs ayına göre yüzde 12.46 artarak 11,3 milyon dolar gerçekleşmiştir. Mayıs ayında Malatya’nın diğer önemli bir ihracat sektörü ise Hazır giyim ve Konfeksiyon sektöründe 7.7 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. 2019 yılı Mayıs ayında Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller yüzde 253 lük artışla 4 milyon dolar olmuştur.” şeklinde bilgiler aktardı.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten