SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekoltede 'Resmi' Tahmin: 401 Bin Ton Yaş, 81 Bin Ton Kuru

0
Güncellendi - 2018-06-04 03:40:03
Rekoltede 'Resmi' Tahmin: 401 Bin Ton Yaş, 81 Bin Ton Kuru
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 2018 yılında beklenen tahmini yaş ve kuru kayısı rekoltesi açıklandı. Buna göre, 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceğinin tahmin edildiği bildirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyonu, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası temsilcilerinden oluşan heyet tarafından kayısıda rekolte çalışmaları tamamlandı.  Heyetin yaptığı rekolte çalışmalarının sonucu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit tarafından düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Dünya kuru  kayısı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da bu yıl 401 bin ton yaş kayısı rekoltesi tahmin edildiğini kaydeden Tahir Macit, “İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir” dedi.

Kayısıyı sınıflayarak da tahmini bir rekolte hazırlandığını ifade eden Macit, şu bilgileri verdi:

“Exstra + l. Sınıf yaklaşık 12,000 ton (% 15), 2. Sınıf yaklaşık 16,000 ton (%20), 3. Sınıf+4. Sınıf yaklaşık 42,000 ton (%52), 5.Sınıf+ 6. Sınıf yaklaşık 0,800 ton (% 13,5) olacağı tahmin edilmektedir. 61-80 tanesi 1 kg gelen kayısı ekstra-jumbo kayısı demektir. 81-100 adedi 1 kg gelen kayısı 1. Sınıf, 101-120 adedi 1 kg gelen kayısı 2. Sınıf, 121-140 adedi 1 kg gelen kayısı 3. Sınıf, 141-160 adedi 1 kg gelen kayısı 4. Sınıf, 161-180 adedi 1 kg gelen kayısı 5. Sınıf, 181-220 adedi 1 kg gelen kayısı 6. Sınıf ve 220 ve daha yukarı sayıda 1 kg gelen kayısı elek altı dediğimiz kayısıdır.”

İlçeler bazında en fazla rekoltenin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir’de gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyleyen Tahir Macit, özetle şu bilgileri verdi:

“İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %7()'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamakladır. Kayısı İlimizin Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir.

Bilindiği üzere İlimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden ve tarımsal üretimin lokomotifi olan kayısı İlimiz genelinde heyet olarak yapılan çalışmalar sonucunda tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. 2-3-4 Nisan ve 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

İlimiz ve Komşu ilçelerinde (Baskil, Elbistan, Gürün) yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısıda geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan ve dönem itibari ile başta rekolte olmak üzere taban fiyat oluşmasını, stok durumunun oluşmasının şekillenmesinde en etkin faktör olarak bakılan İlkbahar geç donlarıs 2018 yılı üretim döneminde de gerçekleşmiştir.

“Dolu ve yağışlar kalite kaybına neden oldu”

1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında bazı mahallerde meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile ilaçlamasını zamanında yapmayan bahçelerde yaprak delen (Çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybma neden olmuştur.

İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak bu yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, temsilcilerinden oluşmaktadır.

İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir.

Exstra + l. Sınıf yaklaşık 12,000 ton (% 15), 2. Sınıf yaklaşık 16,000 ton (%20), 3. Sınıf+4. Sınıf yaklaşık 42,000 ton (%52), 5.Sınıf+ 6. Sınıf yaklaşık 0,800 ton (% 13,5) olacağı tahmin edilmektedir.

İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Sedat (6 yıl önce)
    Malatya'nın Kayısı üreticisi sahipsizdir Allahtan başka sahibimiz yoktur , siyasetçil vekiller ise korkak sorunlarımızı dinlemek gündeme getirmek yerine kayısı Tüccar ve İhracatcıları toplayıp onları dinliyor , onlar ise her zaman işler yolunda diyor 400 milyon Avro İhracat diyor Üretene yansıyan sadece pastada küçük bir dilim yüzde 10-15 haram zehir zıkım olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • emrah demir (6 yıl önce)
    iyi de bu 80 bin tonun ne kadarı kesmelik ne kadarı ıskarta çıkar tesbit edememişlermi
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (6 yıl önce)
    Benim kendi bahçem geçen senenin 3 te biri kadar anca çıkarki o bölgenin en iyisi benimki hepsi dolu çil lekeli temiz kayısı çok çok az malınızın kıymetini bilin derim
    0
    0
    Yanıtla
  • Balaban (6 yıl önce)
    Geçen sene 120bin ton diyorlardı yine 10tl civarında gitti... Bu sene ne kalite var nede ürün var .. şişirme rakam bunlar temiz kaysi 30 bin tonu geçmez .. ondan satmayin fiyat en az 15tl benden söylemesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    "aman ha sakin satmayın 10-15 liranın altında" Gecen bilmem nerenin ziraat odası başkanı boyle diyordu...ciftci kardeşlerim aman ha satmayın agzinizdaki son dis kırılana kadar sıkın disinizi....
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi (6 yıl önce)
    Bir yanlış ifadeyi düzeltme ihtiyacı duydum. 1.2.3. sınıf kaliteyi ifade eder. (TSE 485) 1-8 arası numaralandırmada boy özelliğini belirler. Haberdeki 1-6 sınıf diye yazılması yanlış olmuş. 1 numara-2 numara...6 numara diye yazılması daha uygun olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (6 yıl önce)
    Benim 15 ton kuru kayısı veren bahçemiz iklim değişikliği ve ona bağlı olarak boş çiçek nedeniyle bu yıl en fazla 3,5 ile 4 Ton kuru bekliyoruz ona göre ürünü fazla diye şişirip üreticiyi yok etme çabasından vaz geçilmelidir zaten kayısı sahipsiz Fındığa verilen alan bazlı 200 tl devlet baba vermiyor kayısı Stratejik ürün değilmiş diye birde Rekolte Yalanı ile Anamızı ağlatmasınlar böyle yaparlarsa Malatya nın tüm bahçeleri kesilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (6 yıl önce)
    Tamamen şişirme rakamlar bunlar tek amaçları kayısı üreticisinin belini kırmak ürünü bedavaya kapatmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    Kaliteli kuru kayısı 40 bin ton bile çıkmaz. Kayısının % 70'i çilli, dolu yarasına sahip. Kimse farklı hesaplar peşinde koşmasın, kurumlar işini güzel yapsın.. Üreticiler işçi parası, okul parası gibi bahaneler üretmesin, 140-150'lık kuru kayısıyı 10 Tl'nin altında satmasın, Satarsa da kendisi kaybeder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çifçi (6 yıl önce)
    Ufak atında birazda civciv ler yesin ancak yarı yarıya çıkarsa şükredin
    0
    0
    Yanıtla