YÖK’ün dünkü toplantısında rektörlerin atamayla gelmesi, akademisyenlerin performansa göre ücret alması gibi önerilerin görüşüldüğü öğrenildi.
YÖK, Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasına dair çalışmalarına başladı. Dün yapılan genel kurul toplantısında YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, üyelere bilgi verdi. Yeniden yapılandırma kapsamında rektörlerin seçimle değil atamayla gelmesinin, akademisyenlerin perfosmansa göre ücret almasının, şu anda mevzuatta “vakıf” üniversitesi olarak görünmesine rağmen yasaya “özel üniversite” düzenlemesinin girmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Bakanlığa gönderilecek
YÖK’ün 28-29 Eylül tarihlerinde 2 günlük bir toplantı yaparak taslağı ayrıntılı olarak ele alması bekleniyor. Toplantının ardından yeniden yapılandırma taslağı internette üniversitelerin ve STK’ların görüşüne açılacak. Yaklaşık 15-20 gün taslağa ilişkin görüşlerin alınacağı daha sonra da yeniden yapılacak değerlendirmeyle taslağın bakanlığa gönderilmesinin planlandığı ifade edildi. YÖK kulislerinde yeniden yapılandırmanın KHK olarak da çıkabileceği belirtiliyor. VATAN’ın edindiği bilgiye göre taslakta yer alan bazı önemli başlıklar şöyle:
Rektör Seçme Komitesi: Rektör belirleme sürecinde mütevelli heyet sistemine benzeyen bir komite oluşturulacak. Atamayı da yapacak komitede o ilin odaları ve STK temsilcileriyle YÖK’ten de bir denetmen olacak. Üniversite idaresinden de komite sorumlu olacak. Dekan ve bölüm başkanları da atamayla gelecek. Rektörlük için “profesör olma şartının” da kaldırılmasının gündemde olduğu ve bu konunun da tartışmaya açılacağı öğrenildi.
ÖZEL üniversite önerisi: YÖK kanunu özel üniversite kurulmasını yasaklıyor. Üniversite kurmak isteyen birçok girişimci önce vakıf ve ardından da üniversite kurarak adeta “hülle” bir yol izliyor. Belirlenecek bir dizi şartla özel üniversite kurulabilecek.
Performans sistemi: Üniversitelerde yönetimin özerk olmasının hedeflendiği yapılandırma çalışmaları kapsamında akademisyenler için performans kriterlerinin gündemde olduğu bildirildi. Bu düzenleme benimsenirse akademisyenlere performanslarına göre ödüllendirme sistemi uygulanacak. Makaleleri, patent çalışmaları, araştırmaları, çalışmaları, ulusal ve uluslararası yayınları ve tüm faaliyetleri “puanlama” sistemiyle depolanacak. Elde edilen puanlara göre üniversiteler bir sonraki yıl devletten bir ödenek alacak ve akademisyene ödeme yapacak.
Kaliteli üniversite: Üniversitelerin kaliteleri fiziki, sosyal ve bilimsel çalışmalarına göre belirlenecek. Denetimler uluslararası akreditasyon ve kalite kurulları tarafından yapılacak. Üniversitelerin gelirleri sadece devlet ödeneklerinden ibaret olmayacak, kendi gelirlerini sağlayabilecekler.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.