2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bazı maktu vergi ve harç tarifelerinin belediye grupları itibarıyla tespitine ilişkin karar 21 Ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulunca kararlaştırılarak 18 Aralık 2013 tarihinde Resim Gazetede yayımlandı. Kararla birlikte belediyelerin kendi inisiyatifinde tarife belirlediği ilan ve reklam, eğlence, işgaliye ve tatil günlerinde ruhsat harçları standart haline getirildi. Tarife rakamları İstanbul’da uygulanan rakamlar göz önünde bulundurularak belirlenince İstanbul ile aynı kategoriye gire Isparta’da harçlara yüzde 100 ila 800 arasında zam geldi.
O KARARDA NELER VAR?
Karara göre işgaliye harçlarında Isparta Belediyesi tarafından metrekare başına alınan ücret, 0.60 kuruşken Bakanlar Kurulu kararıyla metrekare başına alınan ücret yüzde 400’lük artışla 2.5 TL’ye yükseldi. Belediye tarafından ilan ve reklam vergisinde metrekare başına alınan ücret 30 TL iken, Bakanlar Kurulu kararıyla metrekare başına yüzde 100 oranında artışla 60 TL’ye yükseldi. Belediye tarafından esnaf gruplarına göre hafta sonu ruhsatında ortalama 20 ile 100 TL arasında ücret alınmakta iken; Bakanlar Kurulu kararıyla tüm işyerlerinde yüzde 600’lük artışla rakam 600 TL’ye yükseldi. Oyun salonu, bilardo salonu gibi eğlence yerlerinden Isparta Belediyesi tarafından 20 makineye kadar günlük toplam 8 TL ücret alınırken, Bakanlar kurulu kararıyla bu rakam makine başına günlük yüzde 750’lik artışla 3 TL’ye yükseltildi.
DANIŞTAYA İTİRAZ ETTİ
Bakanlar Kurulu’nun nüfusu 101 bini geçen şehirler için aynı tarifeyi uyguladığını ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerle Isparta’nın aynı kefeye konduğunu belirten Günaydın, “Biz milyon nüfuslu illerle nasıl aynı değerlendiriliriz? Yeni harçlarla eski harçlar arasında yüzde 600, yüzde 800’e varan farklar var. 3000 TL harç ödeyen birisi şimdi 20 bin TL’ye yakın harç ödeyecek. El insaf! Yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvuruyoruz. Devletimiz bu işi bize bıraksın. Biz her şeyi ayarlarız” dedi.
ESNAFIMIZ BUNA LAYIK DEĞİL
Isparta Belediyesi’nin özellikle kanun ve mevzuatlara uyan, halkını ve refahını önemseyerek onları en iyi şekilde yaşatabilmek için çalıştığını ifade eden Günaydın, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Belediyeciliğin vazifeleri arasında hizmet ürettirilirken karlılığı değil, vatandaşın rahatını ve huzurunu ön planda tutmak vardır. Anayasamızın 2., 5., 73 ve 173. Maddesine aykırı olarak bize Bakanlar Kurulu kararıyla emir bize tebliğ edilmiştir. 8 Aralık 2013’te bu karar çıkmış. Mayıs ayının içerisinde de bize uygulama mecburiyeti konulmuş. Bu zamların da esnaflara bildirilmesi istenmiş. Isparta Belediyesi’nin bir sloganı vardı: ‘halk ne isterse ben onu yaparım.’ Halk ve esnaf ne isterse ben onu yaparım ve yapmaya çalışırım. İnsanları iş yapmamaya sürükleyen kanunlar Anayasamıza aykırıdır. Allah’tan suya zam getirmediler. Ona da zam getirseler 10 lira derlerdi. Bu rakamların esnafımıza bir yük olacağını ve esnafımızın batacağını hiç düşünmüyor musunuz? Koskoca Bakanlar Kurulu hiç araştırmadan bu kararı alıyor. Isparta Belediyesi olarak Türkiye’deki bu yanlışlığı ilk biz çıkartalım. Kısa zamanda da onlar bu karardan dönsünler istiyorum. Tüm evraklarımız hazırlandı. Saat 15.00 itibariyle Danıştay’a başvuruyoruz. Ben esnaf namına böyle bir çığlık atıyorsam benden ziyade kararı durdurtma görevi iktidar milletvekillerinindir. Biraz esnafımızla birlikte olsunlar. Onlarla arkadaş olsunlar.”