Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) tarafından Malatya’da, Rusya-Türkiye ticari ve kültürel ilişkileri geliştirme ve Türk işadamlarının Rusya pazarında faaliyetlerini artırmak’ amacıyla toplantı düzenlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Malatya Vali Vekili Miktat Alan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rönesans Holding Genel Müdürü Onur Kıreli ile belediye başkanları ve işadamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Rus-Türk İşadamları Birliği’nin 20 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, birliğin yapısının çok renkli ve faydalı olduğunu belirtti.
Karaaslan, Rusya ile Türkiye arasında 500 yıllık diplomatik bir ilişki olduğunu kaydederek, “Dünya tarihinde 500 yıl önce olmayan bir sürü devlet vardı. Bu 500 yıllık dönemde zaman zaman sıkıntılar, zaman zaman ilişkilerde kırılma dönemleri yaşanmış ama hep mutlu sona ulaşılmış. Bugünde sıkıntılı bir dönemden sonra Rusya-Türkiye ilişkileri, 2018’in başında imzalanmayı umut ettiğimiz ayrıcalıklı ticaretle çarpanlarıyla büyümeye devam edecek” diye konuştu.
Rönesans Holding Genel Müdürü Onur Kıreli ise Türk inşaat sektöründe Rusya’nın vazgeçilmez bir yerinin olduğunu ifade etti.
Rusya’da bin 910 projenin üzerinde Türk müteahhitlerinin proje tamamladıklarına dikkat çekerek, “Bunun toplam değeri 65 milyar doların üzerinde. İnşaat sektörü adına yüzde 20 payla ilk sırada” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’nın son yıllarda sosyal, ticari ve sanayi altyapısını geliştiren bir kent olduğunu kaydederek, “Malatya, ticari altyapısıyla son yıllarda gelişen, büyüyen bir kent. Sanayi altyapısıyla da yine aynı şeyleri ifade etmemiz mümkün. Malatya, sanayiyle çok geç tanışmış ama çok kısa bir zaman dilimi içerisinde de her geçen gün sanayisini büyüten, genişleten bir il konumuna geldi. 1 ve 2’nci Organize Sanayi Bölgelerimiz Malatya’nın ticari ve sanayi altyapısına ciddi anlamda bir katkı sundu, gelişmesine vesile oldu” ifadelerini kullandı.
Erkoç, 1 ve 2’nci Organize Sanayi Bölgeleri’nde 274 yatırım olduğunu ve 22 bin istihdam sağlandığını belirterek, kentin cazibe merkezi içerisinde yer almasıyla Malatya’ya ayrı bir heyecan geldiğini söyledi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Malatya’nın bölgenin önemli bir ili olduğunu kaydetti.
Malatya’nın öne çıkan, her zaman daha çok gelişen iddialı bir il olduğunu ifade eden Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sanayide de, her alanda da böyle. Rus-Türk ilişkilerinin bölgemiz için ne kadar önemli olduğu kriz sırasında ortaya çıktı. Yaşanan krizde görüldü ki Rusya’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Rusya’ya ihtiyacı var. En azından bölgenin huzuru, dünya barışı için yakından gözlemlemiş olduk.”
Malatya Vali Vekili Miktat Alan, "Gelişen dünyaya paralel bir şekilde ülkemizde her geçen gün büyümekte, gelişmekte ve kalkınmaktadır. Türkiye ekonomisi, yükselen ekonomiler arasında yer almakta, ülkemiz bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarı güçlendirmeye yönelik etkin roller üstlenmektedir. Küreselleşmenin her geçen gün daha fazla hissedildiği günümüzde özellikle ekonomi alanında atılacak adımlar öncesinde risk analizlerinin yapılması; kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilebilir programlar hazırlanması, kaynakların en iyi ve en uygun şekilde kullanılması son derece önem arz etmektedir” diye konuştu.
Toplantı, Rus-Türk İşadamları Birliği heyetinin yaptığı panelin ardından sona erdi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZİYARETİ..
"Rusya - Türkiye Ticari ve Kültürel ilişkileri Geliştirme ve Türk İşadamlarının Rusya Pazarında Faaliyetlerini arttırmak" konusunda yapılacak toplantıya katılmak için Malatya'ya gelen Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaslan ve beraberindeki heyet Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı makamında ziyaret etti.
Malatya'nın bir çok güzelliği bir arada barındırdığını belirten, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır; " Malatya'mızın 9 bin yıllık bir geçmişi var. Malatya aslında bir medeniyetler şehri. Caferi höyük, Aslantepe höyüğü bilinen höyükler. Malatya'nın bir güzelliği de yetiştirmiş olduğu değerler ve isimler, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi. Çok sayıda sanatçımız, siyasetçimiz var. Malatya daha çok okuyan araştıran bir şehir. Kayısı bizim için, ekonomi için çok önemli. Kayısı, Malatya'mız ekonomisinde önemli olduğu kadar ülke ekonomisi içinde çok önemli. Bunun yanında sanayimizde son dönemlerde büyük gelişme gösteriyor. 1.2. organize sanayimiz var, 3. Organize sanayi içinde alt yapı hazırlıkları tamam. Özellikle yeni teşvik sistemiyle de, cazibe merkezi sistemleriyle de çok önemli bir yatırımcı talebi var. Bunları karşılamaya gayret ediyoruz. Tabi şehirlerin düzenli büyümesi kalkınması çok önemli. Bunun için büyükşehir olmak büyük bir avantaj. Kentin sağlıklı planlaması adına, alt yapı, üst yapı imar planları bizim için önemli. Ekonomik büyümeyi de birlikte yakalamamız lazım. Biz kentin belediyecilik açısından farklı bir vizyon ve farklı bir bakış açısını ortaya koyduk. Artık ilin sağlığını da biz düşünmek zorundayız, eğitimde hangi noktadayız, sanayisi ileriye yönelik her türlü gelişimi dikkate alarak planlamalar yapıyoruz. Malatya'mızı daha iyi yerlere taşımak için gayret ediyoruz" dedi.
Türkiye-Rusya ilişkiler çok önemli olduğunu vurgulayan Rus-Türk işadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, "Rus-Türk işadamları birliği 20 yaşında. Rusya Türkiye'nin ticari anlamda Almanya'dan sonra ikinci ortağı. Bir çok konuda özellikle turizmde birinci ortağımız. Rusya-Türkiye ilişkileri sektörel anlamda istediğimiz yerde değil. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın karşılıklı hedefleri var. Bu hedeflere adım adım gidilecek. 2018 yılı bizim için çok önemli. 2016 yılının başlarında hazırlanan ve tam imzalanma aşamasına gelen ayrıcalıklı ticaret anlaşması, Rusya-Türkiye arasında, Bağımsız Devletler Topluluğu arasında çok önemli. İşadamları olarak 2018'in ilk çeyreğinde bu anlaşmanın imzalanması ve hayata geçmesini bekliyoruz. Bu anlaşma bizim ilişkilerimize o zaman çağ atlatacak. Ayrıcalıklı ticaret anlaşmalarıyla, Türkiye-Rusya ilişkileri ekonomik anlamda katlayarak ilerleyecek. İki ülke hiçbir konuda rakip değil, her konuda tamamlayıcı. Dünyanın üçte bir zenginlikleri Rusya toprakları içinde. Rusya toprakların yaşadığı sıkıntılar, bu zenginliklerin paylaşılması ile ilgilidir. Dünyadaki gelişmeler Rusya ile Türkiye'yi birbirine yakınlaştırıyor. Bölgenin iki tane olmazsa olmaz ülkesi. Dengede barış ve huzur için çok önemli. Bizim orda yatırımlarımız var. Rus işadamları işbirliği bünyesinde olan şirketler yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırım yaptılar. İstihdam 100 binin üzerindedir. Bir çok sektörde birinciyiz. Rusya Türkiye'ye bir çok alanda yatırım yapıyor. Akkuyu yatırımı dünyanın en büyük yatırımı. Karşılıklı güven açısından çok önemli. Turizm ortaklığımız çok önemli" dedi.
TSO ZİYARETİ..
Rusya ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi adına Malatya’da düzenlenen toplantıya katılan Rusya-Türk İşadamları Birliği heyeti Malatya TSO’yu ziyaret etti.
Toplantı öncesi gerçekleşen ziyarette konuşan Rusya-Türkiye İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Malatya’da olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Malatya’nın toprakları çok özel ve güzel insanları yetiştirmiştir. Bunun gururu ve onuru içerisindeyiz. Rusya,Türkiye ilişkilerinin nasıl bir katkı sağlarız diye bugün buradayız” diye konuştu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Malatya’nın son yollarda ticari ve sosyal alt yapısını güçlendiren bir şehir olduğunu ifade ederek, “Malatya şuanda 800 bin nüfusu ile sanayileşen bir kentimiz” dedi.
Kentte bulunan 2 organize sanayi bölgesinde toplam 275 işletmenin faaliyette olduğunu ifade eden Erkoç, buralarda ise yaklaşık 22 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de büyük desteği ile Malatya’nın cazibe merkezleri arasında yer aldığını da vurgulayan Erkoç, “Malatya’nın cazibe merkezinde yer alması kente ilgi ve alakayı daha da arttırdı.” İfadelerine yer verdi.
Şuan da 336 firmanın yatırım için müracaat ettiğini belirten Başkan Erkoç, “Bu firmalarının yatırımlarının tümünün gerçekleşmesi halinde yaklaşık 40 binin üzerinde bir istihdam söz konusu. Biz biran önce cazibe merkezlerine yapılan müracaatların neticelendirilmesini arzu ediyoruz” dedi.
Malatya’nın istikrarlı ve huzurlu bir kent olduğunun altını çizen Erkoç, bu nedenle de yatırım için Malatya’nın ideal bir şehir olduğunu vurguladı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten- iha