Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat'ın, şube genel kurulunda yaptığı konuşmada, 'Şeker Fabrikası'nın kapatılmak istendiği dönemi aktarırken, bu dönemde kapatılma ve satılmayı isteyen belediye başkanı' diye aktardığı ancak adını vermediği Malatya eski belediye başkanının daha sonra milletvekili de yapılan Cemal Akın olduğu belirtiliyor.
Yeniden şube başkanlığına seçilen Murat, konuşmasında “Bugün sabah tesadüfen bir olayla karşılaştık. Yıllarca fabrikanın kapatılmasını ve satılmasını isteyen belediye başkanımız burada konaklıyordu. Bu da oldukça ilginç bir durum. Daha önce bu fabrikanın yerinde hayvanat bahçesi, olimpik havuz veya fuar alanı yapılması yönünde fikirler ortaya atılmıştı. Ancak bizim amacımız fabrikanın geleceğini korumaktı. Bağcıyla işimiz yoktu, biz üzüm yeme peşindeydik. Bu amacımızı da başarıyla gerçekleştirdik.
Karşımızda çok güçlü lobiler vardı. Fabrikanın kapatılmasını isteyen pek çok kişiye rağmen birlik ve beraberlik içinde hareket ettik. Sizlerin desteği olmasaydı, bu başarıları elde edemezdik. Bu kardeşlik havasıyla fabrikanın geleceğini korumayı başardık.” demişti.
Sendikanın Cumartesi günkü genel kurulunda Murat'ın adını vermediği ismin, 2004- 2009 yılları arasında Malatya Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Cemal Akın olduğu belirtildi.
Malatya Şeker Fabrikası'nın, 'özelleştirme' adı altında satılması ve süreçte kapatılmasına yönelik çalışmalar, 2000'li yıllarda başlatılmış, ancak Malatya'da kamuoyunun şiddetle muhalefeti, o dönem bugünlerdeki gibi 'duyarsız' olmayan STK'ların baskısı ile bu işlem durdurulurken, fabrikanın arazisinin yaklaşık 307 dekarlık bölümü 2008 yılında Malatya Belediyesi'ne devredilmişti.
Akın, fabrika arazisinin Ekim2008'de belediyeye devrine ilişkin protokolu fabrika müdürü Hasan Yetiş ile imzalarken yaptığı açıklamada, "Şeker Fabrikası'na ait birkısım gayrimenkullerin Malatya Belediyesi'ne devri hususunda çalışmalarımız devam ediyordu. Bununla ilgili olarak Ankara'da Genel Müdürümüzle görüşmüştüm. Ankara'ya gittiğimizde Şeker Fabrikası Genel Müdürümüzle görüşmüştüm. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan hafta sonunda Elazığ'a gelmesi nedeniyle Malatya ile ilgili bilgi edindiler. Biz Malatya'daki gelişmeleri kendilerine arzettik. Sümer fabrikası tarafından Belediyemize devredilen alanda parkımızı bitirdiğimizi söyledik. Şeker fabrikası alanını sordu. Biz de tapu devir işlemlerinin sürdüğünü söyledik. Kendisi hemen Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e talimat buyurdu, Cemil Çiçek de Genel Müdürümüzle görüştü, bunun üzerine devir işlemleri hızlandı." demişti.
malatyahaber.com
ARŞİV FOTOĞRAF: Ekim 2008'de Şeker Fabrikası'nın 307 dekar arazisinin belediyeye devri protokolü dönemin belediye başkanı Cemal Akın ile Şeker Fabrikası müdürü arasında imzalanmıştı.