SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"NBŞ Kotasının Sıfıra Düşürülmesini Bekliyoruz"

0
Güncellendi - 2019-02-06 21:05:43
A- A+ PAYLAŞ

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta Nişasta Bazlı Şeker kotasının yüzde 5’ten yüzde 2.5’e düşürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bu kararın, şeker sanayinin eski şaşalı günlerine geri dönmesinin bir başlangıcı olabileceğini kaydeden Murat, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarız. Kendisine teşekkür ediyoruz.  Hatta, NBŞ kotasının sıfıra düşürmesini bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta AKP Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 5'ten yüzde 2.5'e indirdiklerini açıklamıştı.

NBŞ kotasının düşürülmesini değerlendiren Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Erdoğan’ın bu açıklamalarının gerek insan sağlığı gerekse 10 milyon insanın ekmek yediği Türk Şeker sanayisi için çok önemli bir karar olduğunu belirtti. Nişasta bazlı şekerlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin artık dünyaca bilindiği ve bazı ülkelerde tamamen yasaklandığını hatırlatan Murat,  “Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 2.5’e düşmesi şeker sanayinin yeniden eski günlerdeki şaşalı günlerine dönmesi, şeker fabrikalarının önündeki sıkıntıların giderilmesinde en büyük engelin ortadan kalkması anlamına geliyor. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza minnettarız, kendisine teşekkür ediyoruz. Ama hem halkımızın sağlığı hem de yerli üretim ve yerli ekonomimiz için sıfıra düşürülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Önce bizi hasta ediyorlar sonra ilaç satıyorlar”

Murat, şunları söyledi:

“Avrupa’da birçok devlette nişasta bazlı şeker kotasını sıfıra düşürdüler. Tabi yüzde 2.5’e düşürülmesi çok önemli bir gelişme. Özellikle Nişasta bazlı şekerler insan sağlığını olumsuz etkilediğini artık dünya biliyor.   NBŞ üretimi çoğunlukla yabancı şirketlerin elinde.  Bu kotanın düşürülmesi Türk Şeker sanayinin geleceği açısından önemli bir gelişme. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz, çünkü gerçekten şeker sanayi bitme noktasına gelmişti. Özellikle NBŞ’lerin dünyada tüketim oranı yüzde 2 iken bizde kanunla yapılan düzenleme ile yüzde 10’a çıkarılmıştı. Bakanlar Kuruluna  bu  oranın yüzde 50 oranında artırma yetkisi de verilmişti. Bu da şeker sanayini ciddi anlamda sıkıntıya sokuyordu. Ama yüzde 2.5’e düşürülmesi son derece olumlu. Çünkü, Tatlıların yüzde 80’inde tatlandırıcı kullanılıyor. Eskiden evlerimizde tatlı yapıldığında birkaç gün beklemesi durumunda halk deyimiyle şekerlenirdi. Şimdi aylarca beklese de şekerlenmiyor. Demek ki bu ürün gıda değil. Gıda olsa üç gün sonra özelliğini kaybetmesi gerekiyor. Reçellerde, meyve sularında birçok içecek ve gıdalarda artık tatlandırıcı kullanılıyor. Önce bizi hasta ediyorlar, sonra bize ilaç satıyorlar.  Bu sentetik gıdaların yarattığı hastalıklar için yapılan çok ciddi ilaç harcamaları var.   Yarattığı hastalıklar ortaya çıkınca başka Amerika olmak üzere dünyada ve Avrupa’da bir çok ülke ya çok düşürdü, ya da yasakladı. Yani kısaca bu şekerlerle hastalık satın alıyorduk. İnsan sağlığının geleceği açısından  önemli. Ama biz bunun sıfırlanmasını bekliyoruz. Çünkü,  Türk şeker sektörü, 10 milyon insanın ekmek yediği devasa bir sektör. 3 milyar dolar yerli katma değer yaratan bir kurum. Bu karar, Türk şeker sanayinin geleceği açısından da  çok önemli ve bu nedenle biz Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.”

Nişasta bazlı şeker nedir?

Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türüdür. Üç farklı şeker molekülü vardır: Glikoz, galaktoz ve fruktoz. Fruktoz, meyve şekeri olarak da adlandırılır ve doğada bolca bulunur. Nişasta bazlı şeker üretilirken nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüştürür. Nişasta bazlı şekerde bol miktarda fruktoz bulunmaktadır. Örneğin sofra şekeri olarak adlandırdığımız beyaz şekerde yüzde 50 glikoz yüzde 50 fruktoz bulunurken nişasta bazlı şekerde yüzde 90 oranında fruktoz bulunabiliyor. Fruktoz, meyvelerden tüketilmediği sürece vücut için zararlıdır.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız