Sigortasız veya sahte sigorta göstererek işçi çalıştıran işverenlere af geldi. Meclisten geçen Torba Yasa ile kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlerin geçmiş dönemlere ait cezaları affa uğrayacak, prim teşvik cezası uygulanmayacak. Yasanın, 1 Nisan 2017 tarihinde uygulamaya girmesiyle birlikte sigorta primi teşvikinden yararlanmayan işyerleri, şartları uygun olması halinde yararlanmaya başlayacaklar.
2012 yılında yürürlüğe giren teşvik sisteminde 4.bölgede olan ve aynı zamanda 6486 sayılı kanunla sigorta primi teşvikinden yararlanan Malatya'da birçok işletme SGK tarafından yapılan denetim ve incelemelerde teşviklerde cezalı durma düşmüşlerdi.
Söz konusu yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulunan malatyahaber.com yazarlarından Ekonomist-Yazar- Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş "Bilindiği üzere; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik kanunun ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kapsamında devlet tarafından karşılanan sigorta primi teşviklerin yararlanma desteğinin olmazsa olmaz şartlarından birisi, destek sağlanan işyerlerinin yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı konusunda haklarında bir tespit bulunmamış olmasıdır. Haklarında kayıt dışı istihdam sağlayan veya gerçek dışı bildirim tespiti bulunan işverenlerin bir yıl süreyle sağlanan prim desteğinden yararlandırılmıyordu.
6824 sayılı kanunda EK 14 maddede yapılan düzenlemeyle; haklarında mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri, ilk tespitte bir ay süreyle, ilk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl süreyle şeklinde değiştirildi” dedi.
“Ayrıca beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda, çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde prim desteği iptali yapılmayacağını” söyleyen Altaş, “Bu düzenlemeden önce mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırılanları sigortalı olarak bildirilmediği, bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi nedeniyle ilgili kanun hükümleri göre bir yıllık yararlanamama kapsamına giren ve yararlanamama süresi devam eden işyerleriyle ilgili olarak yararlanamamaya esas olan tespitler, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren ilk tespit sayılacak. Ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlerde yararlanılmayan sigorta primi desteklerinden yararlanama imkanı olmayacak" diye konuştu.
“Kayıt dışı çalışan iş yerlerine de ödül”
Yapılan düzenlemenin bu ceza ile mağdur olan işyerlerinin mağduriyetinin giderilmesinin yanında kayıtdışı çalışan işyerlerini de ödüllendirdiğini belirten Altaş konuya ilişkin şu yorumu yaptı.
"Yaklaşık on yıldan beri kayıt dışı istihdamla mücadele için ciddi şekilde sigorta primi teşvik ve destekleri verildi. Bir tarafta yasal yükümlülükleri eksiksiz yerine getiren işverenler diğer tarafta hem yasanın imkanlarından yararlanıp hem de yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler var. Sağlanan bunca desteklere rağmen verilen cezaların örtülü bir şekilde af edilmesi yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getiren işverenler açısından haksız rekabete yol açmaktadır. Özellikle yapılan düzenlemeyle “Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda” bir sınırlama getirilerek ceza uygulamasının örtülü olarak kaldırıldığı anlaşılmaktadır. Bu uygulamada fatura yine yüksek oranda işçi istihdam eden işyerlerine çıkacaktır. Bu nedenle teşvik yasağı uygulamasının sınırlama olmaksızın artan kademeli bir süreyle uygulanması daha adil bir yaklaşım olurdu."
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com