Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanvekili Halit Yılmaz, İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde korsan kamyonetçilerin hızla arttığını söyledi.
TŞOF Başkanvekili Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, taksilerden sonra en çok korsanın olduğu mesleğin kamyonetlerde olduğunu vurgulayarak “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından K1 yetki belgesi alıp, bu belgeye belirli bir ücret ödeyerek kamyoneti ile taşımacılık yapan esnafımız zor durumda. Düzenli olarak vergisini yatırıp şehir içinde yük taşımacılığı yapan kamyonetçi esnafı korsan kamyonetçilerden dolayı Türkiye genelinde mağdur durumda. Yüksek meblağ ödeyerek K1 yetki belgesi alarak çalışan gerçek kamyonetçi esnafımızın başı korsan kamyonetçilerle dertte. Kamyonetçi esnafımız yetki belgesi için belirli bir ücret ödüyor ve de bunun yanında vergi mükellefi olup devletimize vergi ödüyor. Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı yapılırken korsan kamyonetlerin de bu kapsamın içerisine alınması gerekir. Devlete kuruş vergi ve K1 yetki belgesi ücreti ödemeden korsan kamyonetleri ile nakliyecilik yaparak ticari araç faaliyeti gösteriyorlar” dedi.
“İSTANBUL’DA 308 BİN 706 KORSAN KAMYONET VAR”
Ülke genelinde trafiğe kayıtlı 3 milyon 59 bin 182 kamyonetin 588 bin 88'i sadece İstanbul’da kayıtlı olduğunu anlatan TŞOF Başkanvekili Yılmaz, şunları kaydetti:
“Binlerce kişi herhangi bir yetki belgesi olmadan ülke genelinde korsan kamyonetiyle çalışıyor. Sadece İstanbul trafiğine 20 Ocak 2015 tarihi itibariyle kayıtlı bulunan 588 bin 881 kamyonetin 208 bin 175'i Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ‘yetki belgesi eki’ taşıt listesine kaydedilmiş bulunmaktadır. İstanbul İl trafiğine kayıtlı olup, başka illerde çalışan kamyonet olmasına rağmen yine de 308.706 adet kamyonet herhangi bir yetki belgesine kaydı yapılmadan İstanbul şehir içerisinde yük taşımacılığı yapmaktadır. Korsan taşımacılık yaparak gerçek kamyonetçi esnafımızı mağdur etmektedirler. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde denetim yetersizliği bu tip korsan çalışanları teşvik etmektedir. Ülke genelinde düşünürsek bu rakam 500-600 binin üzerindedir.”
“TİCARİ ARAÇLARA İŞARET KONULMALI”
Yetki belgesi alarak çalışan kamyonet sahiplerinin mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin zaman kaybedilmeden alınmasını isteyen Halit Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Kayıt dışı ekonominin azaltılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetki belgeli kamyonetlerin, plaka, renk veya şerit benzeri bir işaretle diğer araçlardan ayrımı yapılmalıdır. Bunun yanında şehir içinde trafik denetimleri artırılmalı. Türkiye genelinde tüm kamyonetçi esnafımızın ortak sorunu olan bu konunun çözülmesi tüm kamyonetçi esnafını sevindirecektir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bu konuyu çözeceğine inancımız sonsuzdur. TŞOF olarak sorunun çözümü için ilgili kurumlarla görüşmelerimiz sürmektedir.”