SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sistem Çiftçilerimizin Çok Hoşuna Gitti"

0
Güncellendi - 2020-09-07 06:01:43
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da alternatif ürün yetiştirmeyi yaygınlaştırmak isteyen ziraat mühendisi Basri Büyüktaş, 8 dekarlık bahçesinden aldığı verimle üreticilere rol model haline geldi.

Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Büyüktaş, kentte alternatif ürün yetiştirmeyi teşvik etmek amacıyla eniştesi Sabri Uçar'a ait olan Akçadağ ilçesi Karapınar Mahallesinde 8 dekarlık araziyi üzüm bağına çevirme kararı aldı.

Yaptığı araştırmalar sonucunda telli sistem çardak yöntemiyle üretimin artırılabileceğini öğrenen Büyüktaş, mesai saatlerinden arta kalan zamanlarını bahçede değerlendirip yaklaşık 3 yıl önce 8 dönüm alanda üzüm teveklerini toprakla buluşturdu.

Gelinen süreçte 8 dekarlık alandan 25 ton ürün almaya başlayan Büyüktaş, Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde bahçesini bir anlamda eğitim alanına çevirdi. Kentteki üreticilere örnek bağ olarak tanıtılan alan, alternatif ürüne yönelmek isteyen çiftçilere ilham kaynağı oluyor.

Büyüktaş, AA muhabirine, uzun araştırmalar sonucunda verdiği emekle oluşturduğu bahçeden elde edilen rekolteden memnun olduklarını söyledi.

Bahçenin tam verimli haline yaklaşık 3-4 yıl sonra ulaşacağını aktaran Büyüktaş, şöyle konuştu:

"Verim, her geçen yıl daha da artacak. Malatya'nın her tarafı kayısı, kayısı kentin ana ürünü ama alternatif ürünlerde de iddialı olmalıyız. O yüzden kentimizin yapısı üzüm yetiştiriciliğine de uygun. Şu an bu bağ, 3 yaşında ve 8 dekarda toplam 25 ton verim bekliyoruz. Bağ, verim çağı olan 6-7 yaşına ulaştığında dekarda 6-8 ton arası meyve alabileceğiz. Her gün çok sayıda kişi gelip burayı geziyor ve buraya gelen bağcılık konusunda ikna oluyor."

Malatya için üzüm tarihi ürün

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Demet Köksal ise 1980 yılına kadar kentteki meyve üretiminde üzümün önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Ancak kayısının öne çıkmasıyla beraber insanların bağcılığı terk etmeye başladığını aktaran Köksal, kentte ürün yelpazesinin genişletilerek, çiftçilerin gelir kaleminin arttırılması için emek verdiklerini kaydetti.

Bu kapsamda tarihten gelen bir lezzeti yeniden ön plana çıkarmak istediklerini anlatan Köksal, "Şu an Malatya'da tahmini üzüm rekoltemiz 15 bin ton civarında. Bağcılık kentte kurak topraklarda farklı tekniklerde yapılmakta. Ama biz verimin yüksek olmasından ve kültürel önlemlerin kolay alınmasından dolayı çiftçilere çardak sistemini öneriyoruz. Bu sistemle ilgili bilgi almak isteyenlere, gerekli teknik desteği veriyoruz. Ama insanların olayı daha iyi anlayabilmesi için bu bahçeyi örnek bahçe olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ziraat mühendislerinden Türkan Coşar ise çardak sistemin çiftçiler için çok avantajlı olduğunu dile getirdi.

Bağcılıkta çardak sisteminin verimi arttırdığını anlatan Coşar, şunları kaydetti:

"Çardak sisteminde kalite ve verim yüksek. Bu sistemde gövdenin yükseltilmesiyle güneşlenme sağlanıyor. Gübreleme ve ilaçlama açısından çiftçiye büyük kolaylık sağlıyor. Malatya'da bu sistemin yaygınlaşacağını ve çiftçimize ekonomik katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Eğitim çalışmaları kapsamında Yeşilyurt ve Pütürge ilçelerinden çiftçilerimizi buraya getirerek, çardak sistemini anlattık, sistem çiftçilerimizin çok hoşuna gitti."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Mesut (4 yıl önce)
    Battalgazi ilçesinde Bağımız var ama hani nerde ziraat Mühendisi bilen destek olan yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk çolakoglu (4 yıl önce)
    Sayın basri bey yetiştirdiğiniz bağ sistemini tebrik ediyorum malatya alternatif ürüne gitmesi için her bölgenin ürünü olması lazım arapgir üzüm hekimhan ceviz doğanşehir elma yeşilyurt kiraz diğer alanların yasak olması lazım kayısıda kotu ve yükseklik verilerine göre ekilmesi lazım alan bazlı destek lazım inşallah bakanlık bunu uygular alan bazlı destek verilerek çiftçi desteklenmelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Aaaa malatyada üzüm yetişir miymiiis
    0
    0
    Yanıtla
  • Emir (4 yıl önce)
    Haber olsun torba dolsun yüzyıllardır banazida üzüm yetiştiriciliği yapılıyor haberiniz yoksa gidin en yakın manava sorun üzüm nerenin
    0
    0
    Yanıtla
  • Üzüm heryerde yetışiyor ana yapılan sistem yeni çardak sistemi
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin cetin (4 yıl önce)
    Iyi bakarsan bag olur Bakmazsan dag olur Malesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsamettin (4 yıl önce)
    Yav arkadaş habere bakarmısın.Sanki farklı bir ürün kesfedilmiş gibi il müdürlüğü personellerinin ve müdürlerinin hepsi poz vermiş.Ziraat Mühendisleri odası başkanınıda görmek isteriz karede Yazık malatyama yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Üzüm heryerde yetişiyor ama bu sistem yeni kaçtane bu sistem üzüm bahcesi var burdaki gaye üzümü değil sistemi tanıtmak
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin can (4 yıl önce)
    Rabbim nazar dan korusun İnşallah bol ve bereketli olsun inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Aslan (4 yıl önce)
    Basri tebrik ederiz .Boyle girişimci ve örnek bir bağ kurarak Malatyalı çiftçilere yeni sistemleri ogretmen büyük bir başarı.Senin gibi ziraat mühendislerine ülkenin ihtiyacı var .
    0
    0
    Yanıtla