SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sivil Havaalanı Yapılacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:13:09
A- A+ PAYLAŞ

İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp sunduğu Radyo Kampüs'teki Panorama programının konuğu, Malatya İnönü Üniversitesi Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölge Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Alıcı oldu. Malatya'daki Teknokent ile ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Bülent Alıcı, yüzde 75’inin tamamlandığını ve 2013 yılının Temmuz ayı içerisinde biteceğini biteceğini söyledi.  

"İlk Olarak California’da Kuruldu"  

Teknokentlerin tarihçesi hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. Bülent Alıcı, "İlk Teknopark 1951 yılında ABD California’da ki Stanford Üniversitesi öncülüğünde Stanford Research Park adıyla kuruldu. Bu bölge günümüzde Silikon Vadisi olarak bilinmektedir. Kurulan teknoparkların ardından teknopark kavramı değişik ülkelerde ilgi görmüş ve hızla yayılmıştır. 20 yıl içerisinde kurulan en önemli Teknoparklar: ABD Araştırma Üçgeni ( Teh Research Triangle), Fransa Sophia Antipolis, İngiltere Herriot-Watt and Cambridge ve Japonya Higashi Hiroshima Teknoloji Parkı’dır. Teknoparkların çoğu 80’li yılların ikinci yarısından sonra kurulmuştur. Dünya’da ki teknoparkların %83’ü kar amacı gütmeyen yatırımlardır, şirketlerinin %89’u kobi niteliklidir, yine teknokent şirketlerinin %51’i hizmet, % 18’i sanayi, %26’sı Ar-Ge şirketleri olarak tanımlanmaktadır." diye konuştu.  

Türkiye'deki Tarihçesi  

Teknoparkların Türkiye’de ki tarihçesi ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Alıcı, "1998 yılında ODTÜ ve MAM ( Marmara Araştırma Merkezi) Türkiye’nin ilk teknokentleri olarak kabul edilmiştir.2001 yılında 4691 sayılı yasa ile kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde, amaç bilginin ticarileştirilmesi, küçük-orta ölçekli işletmelerin ileri teknolojilere uyumunun sağlanması, araştırmacılara iş imkanı sunulması, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması, sanayinin rekabet gücünün artırılmasıdır. 2012 yılı itibariyle Türkiye’de 47 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunmaktadır. Bunların 6’sı Ankara’da, 5’i İstanbul’da, 4’ü Kocaeli’dedir ve 34 tanesi faaliyete geçmişken diğerleri de alt yapı çalışmalarını tamamlama gayreti içerisindedir. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Faaliyet gösteren firma sayısı ise Aralık 2012 itibariyle 2037’ye ulaşmıştır ve personel istihdam sayısı 17.784’dür. Yazılım, bilişim, elektronik, ileri malzeme teknolojileri, başta olmak üzere tasarım, nano teknoloji, biyoteknoloji, otomotiv, tıp teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında da çalışan firmalar yer almaktadır. Bu bölgelerde yürütülen toplam ar-ge proje sayısı Aralık 2012 sonu itibariyle 5121, tamamlanan proje sayısı 9461 adettir.’’ diye konuştu.  

"30 Yıl Sonra Yarışılabilir"  

İnönü Üniversitesi bünyesindeki Teknokent'in ortaklık yapısınını da anlatalan Prof.Dr.Alıcı; "İnönü Üniversitesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Belediyesi, Malatya İl Özel İdaresi, Malatya Ticaret Borsası, Gap Güneydoğu Tekstil San. Ve Tic. AŞ, MİAD, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Mimsan Makine İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti’nden oluşuyor. " dedi. Teknoparklarda teknoloji ihraç edildiğini söyleyen Prof. Dr. Alıcı, " Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 71 adet yabancı şirket mevcut.İnsan kaynağı noktasında 10 yıl sonra Çin ile; teknoloji olarak ta en geç 30 yıl sonra ABD Silikon Vadisi ile yarışılabilir." diye konuştu. Malatya Teknopark'daki prefabrik bölümlerinde 3 firmanın faaliyetini sürdürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Alıcı, "İkisi sağlık alanında bir tanesi de bilişim alanında çalışmaktadır. Toplamda 16 adet müraacat var; bunlardan 4 tanesi değerlendirildi, diğerleri de tek tek değerlendiriliyor.Malatya Teknokent 3800 metrekare içerisine tahsis edilen merkez projesi, 50 adet bürosu, 400-600 adet istihdamı, kuluçka projesi gibi projeleri ile Malatya’ya ve ülkeye çok yüksek katkılar sağlayacaktır. Malatya Teknopark’ta yer alacak firmalar Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı çeşitli teşvik ve muafiyetlerden de yararlanabileceklerdir " dedi.  

"Malatya'da Sivil Havaalanı Olacak"  

Türkiye’de Sivil Havacılık konusuna değinen Prof. Dr. Alıcı 1984’de THK ile İÜ’nün ortak faaliyetleri ile bölgesel paraşütçülük kursu ve temel paraşüt eğitiminin 30 kişilik bir gruba verildiğini söyledi. Yaklaşık 6 yıl önce İnönü Üniversitesi'nde 6 kişilik bir ekiple model uçak kurslarına başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Alıcı, "Bu konuda Doç. Dr. Metin Atambay’ın ciddi emek ve katkıları oldu. Doğu lojmanlarının arka tarafında bir model uçak pisti bulunuyor. Pilotaj eğitimi ve havacılık eğitimleri konusunda ve bölgesel şampiyonaların yapılması noktasında Malatya merkezi bir yer olabilir." ifadelerini kullandı. Battalgazi'deki Tacan Yerleşkesi içerisinde Sivil Havacılık Yüksek Okulu'nun 2013 yılı içerisinde açılacağını belirten Prof. Dr. Alıcı, "Bu konu üniversite açısından önemli olduğu gibi Malatya açısından da çok önemlidir. Malatya’nın ilk kez sivil bir havaalanına sahip olacak. " dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Cahit Boyan (8 yıl önce)
    Sanırım sivil hava alanı Tsk ile ortaklaşa kullanılan tek il malatya ; Şöyle aklı selim biri çıkıp ta büyük şehir e yakışır bir sivil havaalanı ŞART diyerek yaptıracak bbayiğit var mı ?.
    0
    0
    Yanıtla
  • emin keskin (8 yıl önce)
    Darbe sonrası Malatya ya sivil hava alanı şart oldu mutlaka belediye başkanı ilgilenmesi gereken bir konu
    0
    0
    Yanıtla
  • emin keskin (8 yıl önce)
    Darbe girişinde sonra Malatya halkı çok mağdur olmuş tor acil sivil hava alanı yapılmalıdır yetkili ler ve Malatya belediye başkanı ilgilenmesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat dere (8 yıl önce)
    ben malatya büyükşehir belediyesi mabesem resim çiziyorum tiyatro oynuyorum malatya nezama sivil havaalanı yapılacak cevap bekliyorum sağlam az ederdim
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat dere (8 yıl önce)
    malatya büyükşehir belediyesi sivil havaalanı ne zam başlıyacak ne yapılacak malatya çok hayır olmasın dilerim ve cumurbaşk ve başbakan teşekkür ederim malatya büyükşehir belediyesi sivil havaalanı başlıyacak için malatya engeli zihinde ve epilepsi hatta yim cevap bekliyorum sağlam az ederdim
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat dere (8 yıl önce)
    ne zaman yapılacak yada ne zam başlıyacak cevap bekliyorum ben malatya engeli sağlam az ederdim
    0
    0
    Yanıtla