Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından hayata geçirilen ‘Sokakta Satranç Var’ projesinin bu yıl altıncısı düzenleniyor. Altı yıldır düzenlenen Sokakta Satranç Var’ projesine büyük bir katılım sağlayan Malatya’da, pandemi döneminde de kurallara uyularak, etkinlikler düzenlendi.
TSF tarafından yapılan açıklamada, “Bu zorlu günlerde, projemizi pandeminin tüm kurallarıyla, önlemleriyle hayata geçirelim, bu güzel geleneğimizi bozmayalım istedik. Yurdun her köşesinden yine “Satranç İçin Varız” sesleri, hepimize güç versin istedik. Satranç sporuna ilgiyi arttırmak, her yaş grubundan bu spora katılım sağlamak amacıyla düzenlediğimiz projede, bu yıl hem satranç sevgisinin yansıtılması hem de korona virüs salgınına karşı mücadele için ‘maske, sosyal mesafe ve temizlik’ kurallarına uyulması çağrısı yapmayı hedefledik. Güzellikleri çoğaltmak için asıl sorumluluğun hepimizin olduğunun bilinciyle, hamlelerimizi örnek oluşturacak şekilde yapacağınıza yürekten inanıyoruz.”
TSF Başkanı Gülkız Tülay ise etkinlikle ilgili “Ülkemizin en geniş katılımlı projelerinden biri “Sokakta Satranç Var” Projesi. Tam 5 yıldır, 81 şehirde, doğal alanlardan, tarihi ve kültürel mekanlara taşındı satranç bu proje ile. Her yıl, okullar açılmadan önce, büyük bir heyecanla, keyifle bu projeyi gerçekleştirdik. Dağlardan, denizlerden, yaylalardan, ormanlardan, sahillerden, bahçelerden, parklardan, sokaklardan, tarihi mekanlardan, her yerden bu sporun heyecanı, güzellikleri yansıdı.
Geleneksel hale geldi, dalga dalga büyüdü. Her şehrin en güzel köşelerinde 3 yaşındaki çocuğumuzdan 80 yaşındaki büyüğümüze kadar her yaştan sayısız satranç severi buluşturdu. En özel mekanların eşlik ettiği görüntülerle atılan hamlelerin fotoğrafları, videoları, yüreklerimizi ısıttı, yüzümüzü gülümsetti. Medya gündeminin vazgeçilmezleri arasında yer aldı. Bu proje, bazen bir düğünde gelin ile damadın mutluluğuna eşlik etti, bazen bir elma bahçesinde ekip ruhunun adı oldu. Bazen Karadeniz’in muhteşem yaylalarından sıkı dostlukların rüzgarını getirdi. Bazen masmavi bir denizin dibinde dede ile torunun, geçmişle geleceğin buluşması oldu. Bazen, bir bakkal dükkanının önüne konulan sandığın üzerinden emeğin simgesi oldu. Bazen bir şehrin simgesi bir kalede tarihin derinliklerinden süzüldü. Bazen bir köy okulunda umudun adı oldu. Asıl önemlisi ise sayısız satranç severi buluşturan tutkunun adı oldu. Aslında Türkiye’nin satranç sevgisinin, bu sporun bu ülkede nasıl büyüdüğünün de göstergesi oldu, her yıl daha da coşkuyla büyüyen bu tablo” ifadelerini kullandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi