Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından Elazığ, Malatya, Tunceli, ve Erzincan illeri Su Ürünleri Kooperatifçiliği ve Balıkçılık Çalıştayı düzenlendi.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından Elazığ, Malatya, Tunceli ve Erzincan illerindeki su ürünleri avcılığının mevcut durumunu ortaya koymak, balıkçıların ve su ürünleri kooperatiflerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirtmek amacıyla çalıştay düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Çelebi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya ve 4 ilden 25 su ürünleri kooperatif başkanı ile çok sayıda balıkçı katıldı.
Hükümetin son yıllarda yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması yönünde bir çalışması olduğunu belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Çelebi, “Bu konuda neler yapılabileceğine ilişkin çalışmalar yapılmalıdır. Gerçekten somut çalışmalarla hizmetin kalitesini artırmayı düşünüyoruz. Üreticinin ve yatırımcının ayağına gitmeye yönelik aktif ve somut adımlar atmaya çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’deki balıkçılık hakkında bilgi veren Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, “Türkiye denizlerinde 15 bin, iç sularda da 2 bin 972 tane teknede balıkçılık yapmaktayız. Son 15 yılın ortalaması olarak 425 bin ton balık yakalamaktayız. Ekonomiye yakalanan balıkların değeri olarak 3 milyar 850 milyonluk katkı sağlıyoruz. Direk olarak 60 bin, dolaylı olarak ise 350 bin kişilik bir sektörüz. Ayrıyeten çok hareketli ve dinamik sektörüz. Fakat bu kadar dinamik olmamıza rağmen denizlerdeki balık sınırsız değildir. Bizim balıkçılarımızdaki düşüncesi maalesef denizde balığın hiç bitmeyeceği yöndedir. Bundan kurtulmamız lazım” diye konuştu.
Sektöre önem verdiklerini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, “İnşallah hep birlikte sektörün ilimizde ve ülkemizde gelişimi için gerekli çalışmaları yapacağız. Son 15 yılda ilimizde sektör ciddi anlamda bir gelişme gösterdi. Bu yıl beklentimiz 14 bin ton civarında balıktır. Yaklaşık 160 civarında balıkçımız bu işle uğraşıyor. Özellikle Keban ilçemizdeki istihdamın büyük bir çoğunluğu balıkçılıktan ve su ürünlerinden sağlanıyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından çalıştay, karşılıklı görüş alışverişlerinin yapılması ile sona erdi.
Elazığ, iha