Kuru kayısıda bir dünya markası olan Malatya kayısısının Avrupa Birliği (AB) Coğrafi işaret tescili için yaptığı başvuru sürecinde, itiraz süresinin de dolmasına rağmen henüz tescil kararı çıkmadı.
Kayısının coğrafi işaret tescili için yapılan başvuru, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 13 Ocak 2017 tarihinde ilana çıkmış, coğrafi İşaret tescilinden önceki son aşama olan ilan süreci, Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu’nun web sayfasında da yayınlanmıştı. Normal şartlarda ilana 3 ay içerisinde herhangi bir itiraz olmaması durumunda kayısının Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili kesinleşmiş olacaktı.
3 aylık bekleme süresi 13 Nisan’da sona erdi ancak herhangi bir itiraz olmamasına rağmen kayısının tescil kararı çıkmadı.
Prof. Dr. Tekelioğlu: Komisyona mesaj gönderdim henüz yanıt gelmedi
Yöresel ürünlerin ‘Coğrafi İşaret Tescili’ konusundaki çalışmaları ile bilinen Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurucu ve Onursal Dekanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkiliye mesaj gönderdiğini ancak henüz cevap gelmediğini belirtti.
Kayısının her an Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescilinin gerçekleşebileceğini belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, “Eli kulağında. Her an tescil kararı çıkabilir. Çünkü, 13 Ocak’ta Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu’nun web sayfasında da ilan edilmişti. 3 aylık süre 13 Nisan’da, postayla olabilecek bir aylık itiraz süresi ise 13 Mayıs’ta sona erdi. Dolayısıyla kayısı bekleme sürecini itiraz olmadan geçirmiş oldu. Eli kulağında, her an tescil kararı çıkabilir” dedi.
Dünya çapında bir ‘Malatya Kayısısı’ markası oluşturulması, diğer coğrafyalarda üretilen düşük kaliteli kayısıdan ayırt edilerek koruma altına alınması bakımından büyük önem taşıyan Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili için yapılan başvuruda bekleme ve itiraz süreci geride kalırken, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil kararının gecikmesine, bu işleme önderlik etmesi gereken Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın müdahil olması isteniyor.
Tescil sonrası ne olacak?
Konuyla ilgili uzmanlar, kayısıda AB nezdinde coğrafi tescilin onaylanmasından sonra ise, tescilin amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için de takip edilmesi gereken bir yol haritası bulunduğunu belirterek, bu yol haritasında takip edilecek süreçlerde, coğrafi işaret tescilinin getireceği kazanımların pratiğe aktarılması için kentte kayısı ile ilgili kurumların örgütlenme süreci ve doğru bir yönetim gerçekleştirmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Çünkü uzmanlara göre, asıl başarı, tescil sonrası yürütülecek süreçle sağlanabilecek. Bu başarının sağlanması, tescil sonrası süreçte alanın uzmanları ile işbirliğini zorunlu kılıyor. Geleneksel iş yapma alışkanlıklarından kurtulup coğrafi tescilin gerektirdiği profesyonel bir anlayışla Malatya kayısısına gerçekten fayda üretmesi için, konunun sorumlusu olan Malatya TSO’nun uluslararası ölçekte deneyim sahibi uzmanlardan destek almasının önemine vurgu yapılıyor.
Uzmanlar, profesyonel bir iş yönetim sürecinin gerçekleşmemesi halinde, tescilin yaratacağı kazanım, fırsat ve işlevselliklerin doğru kullanılmaması halinde, kayısının AB nezdinde coğrafi tescil almasının kağıt üzerinde kalması tehlikesine dikkat çekiyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com