SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Suriyeli Hastalar İçin 23 Milyon TL Alacağımız Var”

0
Güncellendi - 2019-05-23 19:53:29
“Suriyeli Hastalar İçin 23 Milyon TL Alacağımız Var”
A- A+ PAYLAŞ

-"1000 TL’ye mal olan bir ameliyat için SGK’nın bize ödediği rakam 200-300 liralarda kalıyor. Gerek ameliyatlarda gerekse diğer tedavilerde herhangi bir aksaklık yok. Ufak tefek sıkıntıları da istisna kabul ediyorum. Ya hastayı tedavi etmeyeceğiz ya da zarar edeceğiz."

-"Şu anda hastanemizde 23 yoğun bakım yatağı, 36 servis yatağı tüm teçhizatları olmasına rağmen personel eksikliğinden dolayı açılmamıştır."

-"Tıbbı sarf giderimiz ve bazı kalemler neredeyse 3 kat artmış durumda. Kalp pili mesela, devlet 1500 TL ödüyor bunun maliyeti 6 bin TL. Bunu almak zorundayız. Hayati meseleler."

Türkiye genelinde birçok üniversite hastanesi ciddi miktarda borcu bulunurken, yakın bir tarihe kadar birçok tıp fakültesine göre daha iyi durumda bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde de mali zorluklar baş göstermeye başladı.

Üniversite hastanelerine gelen hastaların büyük çoğunluğu tıbben ciddi müdahale gerektiren zor vakalar olduğu için hastaların hastaneye maliyeti, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hastaneye ödenen ücrettin çok çok üstüne çıkıyor. Ameliyat ve diğer tedavi masrafları her geçen gün artarken, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirlenen fiyatlar uzun yıllardır aynı kaldığı için geliri de sabit kalan üniversite hastaneleri giderek artan mali dar boğazın içinde kalıyor.

Karaciğer Nakli ile dünyada adından söz ettiren, ince bağırsak, böbrek, kornea, kemik iliği ve kök hücre naklinin yanı sıra son olarak yaptığı pankreas nakli ile adeta Türkiye’de organ nakli merkezi haline gelen Turgut Özal Tıp Merkezi, mali zorluklarla baş etmeye çalışırken, temel sağlık hizmetleri ve önemli cerrahi ameliyatları aksatmamaya çalışıyor.

Önceki gün basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, hastanedeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Hastanede yapılan ayakta tedavi, ameliyatlar ve organ nakline ilişkin istatistiki bilgiler aktaran Beytur, yaşadıkları mali zorluklara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“Zarar etsek de sağlık hizmetlerini aksatmayacağız”

2018 yılında 700 bin hastaya ayakta tedavi hizmeti verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ali Beytur, “Özellikle ameliyatların neredeyse hepsi zararına yapılmakta. Hastanemizin tedavi ettiği hastalardan SGK bize ödeme yapar. Biz de bu ödemeyle malzeme ve ilaç alıp tedavi uygularız. Örneğin 1000 TL’ye mal olan bir ameliyat için SGK’nın bize ödediği rakam 200-300 liralarda kalıyor. SUT dediğimiz (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatlar yıllardır artmıyor. Yani siz hastayı yatırdığımız anda eksiye düşüyoruz. Ama bütün bunlar hizmete yansımış durumda değil. Gerek ameliyatlarda gerekse diğer tedavilerde herhangi bir aksaklık yok. Ufak tefek sıkıntıları da istisna kabul ediyorum. Ya hastayı tedavi etmeyeceğiz ya da zarar edeceğiz. Tabi ki doğal olarak zarar da etsek hastanın tedavisini mutlaka yapmayı seçmiş durumdayız. Prensibimiz bu. Bu şekilde devam edecek” dedi.

“Geçen yıla göre 160 personel daha eksik çalışıyoruz”

Geçen yıl taşeron işçilerin kadroya alınması kapsamında birçok personelin emekli olduğunu, kadrolu personelin de tayin veya başka gerekçelerle ayrıldığını söyleyen Başhekim Beytur, “2 Nisan 2018 de taşerondan 4 B’ye geçiş sırasında günü dolan bazı arkadaşlarımız emekli oldu, ardından hizmet gününü tamamlayan da zorunlu emekliliğe sevk edildi. 112 personelimiz bu şekilde eksildi. Ayrıca 48 kadrolu personelimiz de gerek tayin gerek emeklilik sebebiyle ayrılmış durumda. Yani geçen yıla göre 160 kişi eksik çalışmaktayız. Hizmette bahsettiğimiz gibi gerek poliklinik gerekse ameliyat sayılarında artış var, ama personelde azalış var. Bunu fedakarlıkla sürdürmeye çalışıyoruz. Nereye kadar gidecek bilemiyoruz. Şu anda hastanemizde 23 yoğun bakım yatağı, 36 servis yatağı tüm teçhizatları olmasına rağmen personel eksikliğinden dolayı açılmamıştır. En kısa sürede personel takviyesi yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Hastane döner sermayesinden maaşları ödenen yaklaşık 450 personel bulunduğunu ve bunun da hastanenin mali tablosu için ciddi bir yük oluşturduğunu kaydeden Beytur, bu maaşların genel bütçeden ödenmesi durumda hastanenin bir nebze de olsa rahatlayacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu şekilde yürümez”

“Tabi hastane 23 yıllık bir hastane. Ekipmanları zaman zaman değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bunlar da maliyet gerektiriyor. Bunun dışında tıbbı sarf giderimiz ve bazı kalemler neredeyse 3 kat artmış durumda. Kalp pili mesela, devlet 1500 TL ödüyor bunun maliyeti 6 bin TL. Bunu almak zorundayız. Hayati meseleler. Kalp kapakçıkları, kalp cerrahisindeki büyük ameliyatların gerektirdiği bütün malzemelerin hiç birinde eksiklik yok. Zarar da etsek alıyoruz. Personel giderimiz, 450 personelin maaşı genel bütçeden değil döner sermayeden ödeniyor. SGK’dan bize gelen paradan ödeniyor. Son artış, sendikal ödemeler, ikramiyeler bunların hepsi döner sermayeden ödeniyor. Bunlar genel bütçeden ödenirse hastaneye bir nebze faydası olur. Son olarak elektrik ve doğalgaz giderimiz yüzde yüz artmış durumda. Hastane 150 bin metrekare alan ve tamamen kapalı sistem klima ile çalışmakta ve elektrik sarfiyatı diğer hastanelere göre daha fazla.

Ağustos 2018’den başından bu yana başhekimlik görevini yürütüyorum. Son üç yılda fuzuli bir kuruş bile harcamamaya gayret ettik. Bundan emin olabilirsiniz. Ama sağlık hizmetlerini aksatmak gibi bir durum da söz konusu olamaz. Fakat bu şekilde de olmuyor.”

Onkoloji hastanesindeki son durum

Prof. Dr. Ali Beytur, yapımı devam eden onkoloji hastanesi ile ilgili olarak da, "İnşaatın 2019 yılının Temmuz ayında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak geçtiğimiz yıl döviz kurundaki artış nedeniyle inşaatın yapımını üstlenen firma sözleşmeyi tek taraflı feshetmek  etmek istedi. Biz itiraz ettik ve süre uzatma önerdik. Durum şu anda Maliye Bakanlığı'nın bilgisinde oradan gelecek neticeye göre hareket edilecek. Bu yılın sonuna doğru tamamlanabilir" dedi.

“Suriyeli hastalar için 23 milyon TL alacağımız var”

Tedavi hizmetlerin sadece Türk vatandaşlarına değil Suriyeli vatandaşlara da verildiğini hatırlatan Beytur, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Suriyeli vatandaşlara verdiği sağlık hizmetleri nedeniyle yaklaşık 23 milyon TL alacağının bulunduğunu ifade etti. Bu hastaların ağırlıklı olarak yanık ve nakil hastaları olduğun belirten Ali Beytur, “Bu alacak ile ilgili Ocak ayından bu yana bir kuruş dahi gelmiş değil. Milletvekillerimiz konuyu mecliste dile getirdi. Bir miktar ödeme geldi, biraz nefes aldık ama borç tekrardan artıyor” dedi.

TÖTM’de geçen yıl 13 bin hastanın ameliyatını gerçekleştirdiklerini aktaran Beytur, "Geçen yıl 700 bin hastaya ayakta, 63 bin hastaya yataklı tedavi hizmeti verdik. Bu yılın ilk dört ayında da 90 hastaya karaciğer, 14 hastaya böbrek, 61 hastaya kök hücre ve kemik iliği nakli yaptık. Hastanemizde özellikli nakiller yapılıyor. Yine bu yılın ilk 4 ayında 125 yabancı hasta yurt dışından tedavi olmak için hastanemize geldi” açıklamasını yaptı.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tedavi ettiği Suriyeli hastalar için faturalandırdığı yaklaşık 23 milyon TL tutarındaki alacak ise şöyle:

Malatya Kamu Hastaneleri Birliği: 15.703.688.94

Hatay Kamu Hastaneleri Birliği: 2.323.886.88

Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği: 1,289.152.15

Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği: 771.897.02

Kilis Kamu Hastaneleri Birliği: 736.022.73

Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği: 510.389.80

Kahramanmaraş Kamu Hastaneleri Birliği: 482.140.89

Mardin Kamu Hastaneleri Birliği: 227.067.55

Şırnak Kamu Hastaneleri Birliği: 221.561.50

Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği: 184.300.91

Batman Kamu Hastaneleri Birliği: 134.555.24

Adana Kamu Hastaneleri Birliği: 117.624.74

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği: 89.955.24

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği: 77.779.23

İstanbul Kamu Hastaneleri Birliği: 13.395.99

Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği: 11.637.05

Konya Kamu Hastaneleri Birliği: 5.037.20

Muğla Kamu Hastaneleri Birliği: 3.736.67

Niğde Kamu Hastaneleri Birliği: 2.334.67

Osmaniye Kamu Hastaneleri Birliği: 2.044.92

Van Kamu Hastaneleri Birliği: 1.958.07

Muş Kamu Hastaneleri Birliği: 1.557.89

Genel toplam: 22.901.725. 43

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

36 yorum yapılmış

  • bir cisim yaklaşıyor (5 yıl önce)
    birtane bile çözüm önerisi yok keşke istifa etseler
    0
    0
    Yanıtla
  • bilen (5 yıl önce)
    patlak vermeye başladı borçlar günah keçileri bulunmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • selçuklu (5 yıl önce)
    yeni battalgazi hastanesi yapılacağına mevcutların borcu ödensin
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Şu suriyelilere yazık diyenleri anlıyan varmı?Memleket işsizlik ve hayat pahalılığından kırılıyor.Adamlar bayrama suriye ye gidip,bayramdan sonra tekrar geri geliyorlar.Bunlar için buradan ahkam kesenlere sesleniyorum.Benim cebinden alınan paralarla ,millete caka satmayın,hava atmayın.Evinizin bir odasını açın ve onlara siz bakın.Rakama bakarmısın?Devletin , sadece hastane masrafı borcu ,sadece T.özal tıp merkezi için 23 trilyon.TL.Kime yazık,kime günah.
    0
    0
    Yanıtla
  • ben dubleksin terasını açtım.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (5 yıl önce)
    avrupada 1. dünyada 2. olan bir merkez nasıl zarar eder keşke bunu sorabilen bir haberci olsa malatyada
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasbahceden (5 yıl önce)
    Yazık oldu Turgut Özal emaneti ne Gelen insanları müşteri gibi gördüler Hocaları ayrı ayrı oda yaparak iyi mi ettiler Bir sorşunlar Hak etmeyen yönetici ve müdürlere her bölgeden döner sermaye ile zengin etmediler mi Yıllarca bu yöneticiler neden hep görevde,v değişikliği yapılmadı Koltuk sevdalısı olanlar neden yapisti Ahmet hoca sizce idareci olabildi mi? Yoksa etrafındakiler mi işi bitiriyor bir sorun hele?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (5 yıl önce)
    Tüm suç bence rektör beydedir herkese profluk doç luk vermekle olmuyor kaliteli hoca çok az kalmış hızmet sıfır boşa şikayet etmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir sugetir (5 yıl önce)
    Başarılar dilerim hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir sugetir (5 yıl önce)
    Ülkemizin içinde bulunduğu durum malum.ekonomik bi krizden geçtik devlet kurumlarının elbet borcu olacak.haksızlık ediyorsunuz beyler.araştırma hastanesi malatyamız için bir değerdir sahip çıkılması lazım.başhekim ali beytur hocada gecesini gündüzüne katıp taş üstüne taş koymak için sabah akşam çalışıyor.ayrıca devlet kurumları kar amaçlı çalışmaz vatandaşa hizmet için çalışır.burada yorum yapan bazı kişilerin ekmeği kesilmiş galiba bu denli bi saldırıya geçmeleri enteresan.araştırma hastanesinde hertürlü ameliyat yapılıyor.vatandaş mağdur edilmiyor.her türlü sağlık hizmeti veriliyor.ama burda yorum yapanlar haksızlık ediyorsunuz.kime uşaklık ediyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • çok güzel özetlemişsiniz durumu ağzınıza sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Ekber (5 yıl önce)
    Bende bir sağlık çalışanı olarak şunları söylemek isterim şuanda devlet hastanesinde idari personellere 50-60₺ performans veriyorlar birçok ameliyatı yapmıyorlar malzeme olmadığı için tıp fakültesi hastanesine gönderiyorlar bir kalp pilini almıyorlar beden sut ödemesi düşük zarar ettikleri için yapmıyorlar ama üniversite hastanesi hiçbir hastayı çevirmiyor bölgenin bütün hastaları buraya geliyor en büyük ameliyatlar burda oluyor Ünsal özeni savunanlar cemil Çelik’i savunanlar bu hastaneyi bu duruma düşürenler aslında onlardır ileriye dönük değil sadece reklam yapalım iyi görünelim derken hastaneyi borç içine gömmüşler üniversite hastanelerin geliri bellidir sadece SGK dam para gelir birikmiş bir borcu sadece SGK san gelen borçla ödeyip bitiremezsiniz haberi iyi okursanız Suriyeli hastalar için sadece alacağını söylemiş bakmıyoruz dememişler sağlık bakanlığı ödese 23 milyon bir üniversite hastanesi bir kurum için büyük para hizmette aksama yok tercihimizi hastadan yana yapıyoruz diyor ama yorumların birçoğu düşmanca yapılan yorumlar Malatya için bulunmaz bir nimet sahip çıkmayıp sadece karalamaya çalışanlar birgün bunların hesabınızı Allah’a vereceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • hacamatçı başı (5 yıl önce)
    meşhur su borcu ne olmuş diye soran yok halbuki sülük tedavisinden gelen parayla ödendi ama kimsenin haberi bile yok
    0
    0
    Yanıtla
  • serkan (5 yıl önce)
    Sevgili başhekim sen hocalarına verdiğin döner sermayelerden bahset 450 tane işçiye verdiğin maaş senin 10 tane hocana verdiğin döner sermayeye denk geliyor.elaman eksiğin varsa kıs hocaların dönerini al 100 tane elaman ekmek yesinler. Bu sayede kalan iscilrre yuklenip araliksiz calistirmazsin ozaman
    0
    0
    Yanıtla
  • anlaması zor ama (5 yıl önce)serkan isimli kullanıcı yorumuna
    hastalar okuma yazma bilmeyen temizlik görevlileri için hastaneye gelmiyorlar hocalar bar siye sizler varsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen çok geride kalmışsın okuma yazma bilmeyen insan yokki .demekki kendini temizlik görevlilerinden ustun görüyosun.zaten bu egonuz hastaneyi bu hale getiriyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sende yeni öğrendin galiba okuma yazmayı
    0
    0
    Yanıtla
  • Yoo ben Sen yokken okuyordum.gordugumu söylüyorum sadece demekki soylediklerim doğru peki 300 milyon borcu size verilen dönerlermi sebep oldu yoksa şu 450 işçiye verdiğiniz asgari ucretmi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Sağlığın borcuda alacağıda olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan (5 yıl önce)
    bakmayın kardeşim suriyelilerden parayı sgk dan yani alamıyorsanız
    0
    0
    Yanıtla
  • Reel (5 yıl önce)
    Herkes bizi kıskanıyor, Malatya komple borca batmış tüm kurumlarıyla, Allah yardımcımız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (5 yıl önce)
    Borç vesaire konular konuşulabilir.Ancak hem haberin başlığında hem de başhekimin bilgilendirmesinde Suriyeli meselesinin öne çıkarılması konuyu saptırmaktır.Özellikle sizin habere bu başlığı atmanız hoş olmamış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Takke düştü kel göründü (5 yıl önce)
    Siyasilere okadar çok güvendinizki herhalde borçlarınızda onların ödeyeceğinizi düşündünüz biz borçlarınız onlara deriz öder şimdi dönem bitiyor siyasilerin önüne karneniz gidecek bakalım ikinci dönem atayacaklarmı sizi
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (5 yıl önce)
    300 milyon TL'yi aşkın borç var, sadece 25 TL'yi açıklamışlar. Mesela borç değil, basit bir şekilde Suriyeli mültecilerin arkasına sığınmaktır. Yönetemediler, batırdılar. şimdi suriyelilerin arkasına sığınıyorlar. Disiplin sıfır. Adam çalıştıramıyorlar. Hesap soramıyorlar Hesap veremiyorlar Açıkladıkları tablo suriyelilerin borcu değil, zavallılığın göstergesi. Bu işler amirin yanında eli cebinde gezmeye benzemez. Memleketimizde ne yazıkki vekil yok, şöyle hesap soracak bir babayiğit vekil çıksa da; millet rahat bir nefes alsa.
    0
    0
    Yanıtla
  • İftar (5 yıl önce)
    Gazeteciler nasıl sorsun görevi devraldınızda borcunuz neydi şimdi ney haddinemi gazetecinin benim paramla gazetecilere yemek veriyor devlet kurumlarındaki iftarı ceplerinden verseler kim iftar verirdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Borcunuz ne kadar ALİ BEYTUR....?????
    0
    0
    Yanıtla
  • Kürşad (5 yıl önce)
    Kendi başarısızlığınızı SGK fiyat güncellemesi yapmıyor diye savunun SGK 10 yıldır güncelleme yapmıyor eski yönetimde devir alırken davul çaldınız borç var diye bunun böyle oldunu adınız gibi biliyordunuz üstelik eski yönetim zannımda en iyi üniverte hastaneleri arkasındaydı habercilere anlatacanıza millet vekillerine anlatın eskiden öyle yapıyprdunuz sonuç alamadınız galiba
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (5 yıl önce)
    Dolar çıktıkça maliyetler artıyor ülkede paraşütsüz çakılıyor Allah sonumuzu hayir ede
    0
    0
    Yanıtla
  • saftirik (5 yıl önce)
    Malatya sağlık müdürlüğünün borcu olan 15 trilyonu acilen ödemeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazık (5 yıl önce)
    Cemil çelik hocadan devralırken borçla devralıyoruz diye bayarak açtınız ozamanda aynı sistem çalışıyordu şimdi bu feryat edişiniz beceriksizliğinizin faturası deyilmi karaciğer hastanesi bitimine yüzde 10 kala yüklenici firma iflas etti Cemil hoca bütün riski alıp orayı tamamlattı şimdi bize mazeret anlatıyorlar bunu benim deyil bu medyanın değerlendirmesi lazım sadece yemekle olmuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (5 yıl önce)
    çok önemli bir hastane malatyamız için sahip çıkılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • son pişmanlık (5 yıl önce)
    ünsal özgen i çok ararsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • ağlamak sonucu değiştirmez (5 yıl önce)
    Bütün suçu zavallı suriyelilere atmak acizliktir hastanenin bir aylık cirosu bile bu miktardan daha fazla
    0
    0
    Yanıtla
  • Suriyeliler i o kadar çok seviyorsan evini aç ta birkaç tanesini misafir edip beraber yaşayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Al evinde besle o zaman
    0
    0
    Yanıtla
  • Anlaşılan (5 yıl önce)
    bir Allahın kulu gazeteci çıkıp görevi devir alırken net borç ne kadardı şu an nekadar diye soramamış!!
    0
    0
    Yanıtla