SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sütleğen Balında Hasat Başladı

0
Güncellendi - 2019-09-24 01:51:39
Sütleğen Balında Hasat Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Sadece Adıyaman’da yetiştirilen organik ‘sütleğen’ balında hasat mevsimi başladı.

Adıyaman’da yaylada yetişen geven, kekik, cağşir balı Temmuz ayında hasadı yapılırken, ovada yetişen ve Adıyaman’a has bir tat olan ‘sütleğen’ balında da hasat Eylül ayında başladı. Nohut, mercimek ve hububat hasat alanlarında çıkan sütleğen bitkisinden beslenen arılar tarafından üretilen ballar üreticiler tarafından kovanlardan alınıyor. Kovanlardan alınan petekler üreticiler tarafından süzülerek 3 gün dinlendirildikten sonra satışa sunuluyor.

Bu yıl Adıyaman’da ortalama 540 ton bal üretimi yapıldığı ve bunun 200 tonunu sütleğen balının oluşturduğu öğrenildi. Adıyaman’da bu yıl üreticiler kovan başına 8-10 kilo arasında verim alırken. Bu yılki verimden memnun olduklarını dile getirdi.

Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Bölüm Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Öztokmak, 2019 yılının arıcılar için çok verimli geçtiğini belirterek, “2019 yılı çok verimli bir yıl oldu. Arıcılarımız yaylada geven, kekik, cağşir balı hasadı yaptı. Bu Eylül döneminde de ilimize özgü sütleğen dediğimiz halk arasında da haşül dediğimiz bal hasadına başladı. Bugün öncelikle gittik kovanlardan üçte ikisi sırlanmış, olgunlaşmış balları kovanlardan çıkardık. Taşıma kaplarıyla konteynıra getirdik.

Adıyaman’da sütleğen balı sadece Adıyaman’da üretiliyor. Kısmen Şanlıurfa ve Gaziantep’te var fakat o bölgelerde pamuk üretimi yaygın olduğu için bizdeki gibi saf sütleğen balı üretimi yok. Sütleğen balı sadece Adıyaman’da olan bir bal diyebiliriz. Buradan hareketle Araştırma Enstitüsü olarak Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte bu yıl sütleğen balı üzerinde araştırma yapıyoruz. 15 değişik noktadan bal örnekleri topluyoruz. Bitki örneği topladık, bunlar üzerinde araştırma yapacağız. Bileşimine bakacağız, eğer bu bileşimden çok iyi sonuçlar alırsak sütleğen balını öncelikle tescilleme, patent alma, sonrasında coğrafi işaret alma gibi süreçleri başlatmayı hedefliyoruz. Biz bu balı öncelikle Adıyaman’a sonra Türkiye ve Dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Bu balımız nohut, mercimek hasat edilen alanlarda ve hububat anızın da çıkan sütleğen dediğimiz bitkiden elde ediliyor” dedi.

Bal üretici Mustafa Karabaş ise bal üretimiyle ilgili yaşanan süreci anlatarak, bu yıl bal veriminin güzel olduğunu söyledi.

Adıyaman, iha

[caption id="attachment_317478" align="alignnone" width="650"] SADECE ADIYAMAN'DA YETİŞTİRİLEN ORGANİK 'SÜTLEĞEN' BALINDA HASAT MEVSİMİ BAŞLADI. (AHMET ARSLANTAŞ/ADIYAMAN-İHA)
Sadece Adıyaman'da yetiştirilen organik 'sütleğen' balında hasat mevsimi başladı.[/caption]

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bahattin (4 yıl önce)
    Sütleğen balı şekerlenirmi
    0
    0
    Yanıtla