Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya’da süt için soğuk zinciri oluşturulmadığı için sadece Yeşilyurt ve Battalgazi bölgesinde aracıların 1 yılda 129 milyon TL tutarında rant elde ettiğini söyledi. Kurtoğlu, “İddia ediyorum, Malatya’da sütte kayısının 100 katı kadar ekonomik değer var.” dedi.
ERTV’de yayınlanan 'Hülya Kaya ile Güne Bakış' Programında konuşan Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu Malatya’da süt aracıları ile ilgili olarak ilginç ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, “Kırmızı et üreticilerinin OSB ile ilgili bir projesi var. İşletmeler 50 baş ve en büyük işletme 250 baş olmuştu. Bir haber duydum, bin başlık, 2 bin başlık birilerine verilmek isteniyor. O zaman 132 kişi buna para ödemişti, bu işe inanmıştı. 3-5 hayvan besleyenler 50 baş hayvana çıkartmak istiyor, işletmesini büyütmek istiyor. Bir duydum şok oldum, biz eğer işletmeleri bin başa, iki bin başa, 3 bin başa çıkartırsak bu iş tekelleşmeye gider, bu kişiler piyasayla oynarlar. İsveç’te en büyük işletme 100 baş ve 100 baştan sonraya destek vermiyor. Çünkü tekelleşmeye gider.” diye konuştu.
Kurtoğlu, “İddia ediyorum, Malatya’da sütte kayısının 100 katı kadar ekonomik değer var.” dedi.
-“Soğuk zinciri kurulsun hayvan varlığı 3 katına çıkar”
Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu şunları söyledi:
“2003’ten beri bu işin içindeyim. Şimdiye kadar 30 tane proje hazırladık, ama sadece 1 tanesi geçti. 26 tonluk Süt Toplama Merkezi şu anda Şahnahan’da atıl durumda. Rahatlıkla et ve süt tüketmek istiyorsak soğuk zinciri mutlaka Malatya’da kurulmalı. Soğuk zinciri kurulduğu takdirde hayvan varlığımız 3 katına çıkacaktır. Malatya’da büyükbaş hayvan sayısı 150 bin civarında. Ama Aydın’ın Nazilli ilçendeki hayvan varlığı Malatya’nın 3 katı. Orada soğuk zinciri var ve üretici rahatlıkla sütünü satabiliyor, çiftçi rahat edebiliyor.”
-“Merkez ilçede sütte aracılar 1 yılda 129 milyon TL rant alıyor”
Kurtoğlu, “Aracılar için çok büyük bir rant var. Ben basit bir hesap yaptım, sadece 26 bin büyükbaş hayvan varlığı olan Battalgazi ve Yeşilyurt’ta 1 yılda 129 milyon 60 bin TL rant aracılara gidiyor. İl genelindeki 150 bin hayvanı düşünün. Bütün çiftçilere seslenmek istiyorum; önce kendi emeklerine sahip çıksınlar. Şu anda sütün fiyatı 7.5 TL. Konsey fiyatı 7.5 TL, soğuk zinciri olan yerlerde net ellerine geçecek rakam 7.2 TL. Malatyalı süt üreticileri 7.2 TL’den aşağıya kimse süt vermesinler, döksünler. 10 TL’ye mal ediyorsun, götürüp 5 TL’ye satılır mı? Çiftçi 10 TL’ye sütü mal ediyor, birisi gelip arada 5 TL kar ediyor. Böyle bir dünya yok.” İfadelerini kaydetti.
malatyahaber.com- ER TV