SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Sütte Kayısının 100 Katı Kadar Ekonomik Değer Var"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya’da süt için soğuk zinciri oluşturulmadığı için sadece Yeşilyurt ve Battalgazi bölgesinde aracıların 1 yılda 129 milyon TL tutarında rant elde ettiğini söyledi. Kurtoğlu, “İddia ediyorum, Malatya’da sütte kayısının 100 katı kadar ekonomik değer var.” dedi.

ERTV’de yayınlanan 'Hülya Kaya ile Güne Bakış' Programında konuşan Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu Malatya’da süt aracıları ile ilgili olarak ilginç ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, “Kırmızı et üreticilerinin OSB ile ilgili bir projesi var. İşletmeler 50 baş ve en büyük işletme 250 baş olmuştu. Bir haber duydum, bin başlık, 2 bin başlık birilerine verilmek isteniyor. O zaman 132 kişi buna para ödemişti, bu işe inanmıştı. 3-5 hayvan besleyenler 50 baş hayvana çıkartmak istiyor, işletmesini büyütmek istiyor. Bir duydum şok oldum, biz eğer işletmeleri bin başa, iki bin başa, 3 bin başa çıkartırsak bu iş tekelleşmeye gider, bu kişiler piyasayla oynarlar. İsveç’te en büyük işletme 100 baş ve 100 baştan sonraya destek vermiyor. Çünkü tekelleşmeye gider.” diye konuştu.

Kurtoğlu, “İddia ediyorum, Malatya’da sütte kayısının 100 katı kadar ekonomik değer var.” dedi.

-“Soğuk zinciri kurulsun hayvan varlığı 3 katına çıkar” 
Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu şunları söyledi:

“2003’ten beri bu işin içindeyim. Şimdiye kadar 30 tane proje hazırladık, ama sadece 1 tanesi geçti. 26 tonluk Süt Toplama Merkezi şu anda Şahnahan’da atıl durumda.  Rahatlıkla et ve süt tüketmek istiyorsak soğuk zinciri mutlaka Malatya’da kurulmalı.  Soğuk zinciri kurulduğu takdirde hayvan varlığımız 3 katına çıkacaktır. Malatya’da büyükbaş hayvan sayısı 150 bin civarında. Ama Aydın’ın Nazilli ilçendeki hayvan varlığı Malatya’nın 3 katı. Orada soğuk zinciri var ve üretici rahatlıkla sütünü satabiliyor, çiftçi rahat edebiliyor.”

-“Merkez ilçede sütte aracılar 1 yılda 129 milyon TL rant alıyor” 
Kurtoğlu, “Aracılar için çok büyük bir rant var. Ben basit bir hesap yaptım, sadece 26 bin büyükbaş hayvan varlığı olan Battalgazi ve Yeşilyurt’ta 1 yılda 129 milyon 60 bin TL rant aracılara gidiyor.  İl genelindeki 150 bin hayvanı düşünün.  Bütün çiftçilere seslenmek istiyorum; önce kendi emeklerine sahip çıksınlar. Şu anda sütün fiyatı 7.5 TL. Konsey fiyatı 7.5 TL, soğuk zinciri olan yerlerde net ellerine geçecek rakam 7.2 TL. Malatyalı süt üreticileri 7.2 TL’den aşağıya kimse süt vermesinler, döksünler. 10 TL’ye mal ediyorsun, götürüp 5 TL’ye satılır mı? Çiftçi 10 TL’ye sütü mal ediyor, birisi gelip arada 5 TL kar ediyor. Böyle bir dünya yok.” İfadelerini kaydetti.  

malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Bülent (2 yıl önce)
    Sizin gibi düşünenlerin yüzünde vatandaş mağdur oluyor insan ALLAHTAN korkar bu nasıl konuşma yem ilaç fiyatları ucuzlasın denilir sizde kendinize yer yapıyorsunuz insan gerekirse vatanı için ucuz verir fakir fukaraya bedava verir sizi ve sizin gibileri kınıyorum!!!! kaysıya gelince tamamen masraf yanınca kimse birşey demiyor ve Malatya ve ülke ekonomisine faydası oluyor…
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Gürkan (2 yıl önce)
    Ben paylaştığı sonurunla ilgili başkanı haklı buluyorum ancak bu satmayın dökün yok sebzeyi çöpe atmak yok denize dökmek ezip çiğnemek bunlar hoş eylemler ve sözler değil mantıklada bağdaşmaz 10 tl ye mal oldu 5 tlye almasınlar diye hiç yok yere emek heba edilmez bir hayır kurumuna bağışla heba etme Allah ın gücüne gider
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ruba (2 yıl önce)
    Sayın başkan ve diğer üretici birlik başkanları bu güne kadar üretim için hangi projeleri hayata geçirdiler
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Teşekkürer (2 yıl önce)
    Çİftçiyi her şekilde cezalandıran sistem. Subvanseler yetersiz, İthal tohum ekemeyene destek yok, Mazot uçmuş, Sulama birliği (http://aydinosmaniye.com/haber/ciftcinin_sirtina_bu_kadar_yuk_yuklemek_insafsizliktir-25644.html) Bu sitem değişmeli hem tarlalrımız ve çiftlikler hem de insanlarımız atıl durumda, İnsanlar sağmal inekleri kesiyor!!! Bunun tek sebebide adam akıllı bir tarım ve hayvancılık politikası olmaması hep günü kurtaran planlamalar. Kurbanlık yok hemen ithal, Yem yok GDO'LU SOYA YASASI!!!!!!!!!!!! Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) niteliğinde olan 1 mısır ve 1 soya çeşidinin hayvan yemi amacıyla kullanımına 10 yıl süreyle izin verdi. Aynı zamanda un ve fırıncılık ile nişasta işleme ve yem endüstrisi dahil farklı alanlarda kullanılan ve GDO yöntemiyle geliştirilen 1 emzim türünün üretimi için de 10 yıl izin çıktı. Resmi Gazete'nin 7 Ocak 2022 tarihli bugünkü sayısında Tarım ve Orman Bakanlığının Biyogüvenlik Kararları yayınlandı.(İRFAN DONAT, https://www.bloomberght.com/tarim-bakanligi-gdo-lu-2-gen-ve-1-enzime-izin-verdi-2296068#:~:text=Tar%C4%B1m%20ve%20Orman%20Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%2C%20Resmi,10%20y%C4%B1l%20s%C3%BCreyle%20izin%20verdi.) GDO’nun Sağlığa Zararları GDO’lar öldürücü alerjilere neden olabilir. GDO’lu yemler, hayvanlarda antibiyotik direncini artırır, antibiyotiklerin etkisini azaltır. GDO ekim tarlalarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormonal dengeyi bozma riski taşıyor. GDO’nun Çevreye Zararları GDO üretimi, dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri yaratır. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur. GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur. Zehir salgılayan GDO’lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler. Zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike içerir.(https://optimedhastanesi.com/gdo-nedir-zararlari-neler/) Alerjik hastalıkların oranı son 20 yılda 3 kat arttı(https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/alerjik-hastaliklarin-orani-son-20-yilda-3-kat-artti-1837723) Bu nedemek ülekenin sağlık harcamalarınn artması demek. Tarımve hayvancılık sorunlarını işelyen daha çok haber yapılması bu kıritik öneme sahip alanda yetkilileri kendine getirir umarım. Teşekkürler Malatya Haber ve ER TV.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Aziz beyi tebrik ederim.Çok önemli ve faydalı bilgiler paylaştı.
    %54
    %46
    Yanıtla