CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son günlerde artış gösteren taksicilere yönelik saldırıları verdiği araştırma önergesiyle meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, taksicilerin ekonomik ve sosyal sorunlarını sıraladığı araştırma önergesinde Uşak ve İstanbul’da taksicilere yapılan saldırıları örnek vererek, taksicilerin can güvenliklerinin sağlanması için şoför ile yolcu arasına cam bölmenin yer aldığı araçlara ihtiyaç duyulduğunu, bu araçların alınması için devlet tarafından taksicilere destek verilmesini gerektiğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, taksi esnafının can güvenliklerinin olmamasını, trafik sigortalarının yüksekliğini,aldıkları yakıttan ÖTV ve KDV indirimi yapılmasını, BAĞKUR emeklilerinden prim kesintisi yapılmamasını, trafik cezalarının fazlalığını gündeme getirdiği araştırma önergesi şu şekilde;
"Yarım milyon kişinin geçim kaynağı
Türkiye genelinde sayıları yüz binin üzerinde ticari taksi bulunmaktadır.Araç sahipleri, şoför olarak takside çalışanlar ve aileleri düşünüldüğünde yaklaşık 500 bin kişinin taksicilikten geçimlerini sağladıkları değerlendirilmektedir. Ancak bu kadar büyük bir kitleyi etkileyen taksi esnaflarının sorunları her geçen gün artarak devam etmektedir.
Trafik sigortaları can yakıyor
Taksi esnafları zorunlu trafik sigortası konusunda büyük mağduriyet yaşamaktadır. Hususi otomobiller ortalama 300-400 liraya trafik sigortası yaptırırken, ticari taksilerin ödedikleri bedellerin hususi otomobillerin 3-4 katını bulduğu belirtilmektedir. Zor şartlar altında geçim mücadelesi veren taksicilerin trafik sigortası için şirketlerin insafına bırakılan bir şekilde bedeller ödemesi eleştirilere konu olmaktadır. Sürekli araç kullanan ve trafikte bulunan taksiciler, özel araç sürücülerine göre daha fazla trafik kazalarına karışmaktadır. Taksi esnafının yıl içerisinde karıştığı bir trafik kazasının ardından ertesi yıl trafik sigortası ikiye katlanmaktadır. Böylece bazı taksiciler, hususi araç sürücülerinin ödediği bedelden 3-4 kat fazla ödeme yapmaktadır.
11 yılda 54 taksici öldürüldü
Taksicilerin can güvenlikleri konusunda da büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde meydana gelen taksici cinayetleri her yıl artarak devam etmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2002-2013 yılları arasında ticari taksi şoförlerine yönelik 69 kasten adam öldürme olayında 54 taksi şoförü hayatını kaybetmiştir. Yine aynı dönemde 524 ticari taksi şoförü saldırıya uğramıştır. Son olarak 2015 yılının ilk günlerinde Uşak’ta bir taksici öldürülmüş olarak boş bir tarlada bulunmuş, İstanbul’da bir başka taksici taksimetrenin yazdığı bedeli yüksek bulduğu söylenen bir müşteri tarafından başından vurulmuştur.
Cam bölmeli araçlar şart
Can güvenliği olmayan taksicilerin, güvenliklerinin sağlanması amacıyla, Avrupa ve Amerika’da örneklerine sıkça rastlanan, şoför ile yolcu arasına cam bölmenin yer aldığı araçlar hizmete sunulmalıdır. Taksicilerin daha modern araçlarla hizmet vermesi ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla taksilerin yenilenmesi gerekmektedir.Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren taksicilere devletin katkı sunması , yeni alınacak araçlardan bir kereye mahsus ÖTV, KDV alınmaması gerekmektedir.
Yakıttan düşük ÖTV ve KDV alınsın
Taksi esnafının aldığı benzin , mazot veya LPG den ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalıdır.Bu talep tüm Türkiye’de ki taksicilerin ortak talepleridir. Taksicilerin büyük bölümü emekli kişilerdir. Bağkur’dan emekli olduktan sonra geçim derdine düşen ve taksicilik yapan kişilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesi mağduriyeti katlamaktadır. Sabit geliri olmayan emekli olup taksicilik yapan vatandaşlarımızdan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisine son verilmelidir.
UKOME’de taksi esnaf temsilcisi
Ulaşım Koordinasyon Merkezleri(UKOME) de kent trafiği konusunda görüşlerine başvurulmak üzere taksici esnafların temsilcileri de toplantılara katılmalıdır.
Trafik cezalarına af
Sürekli kesilen trafik cezaları da taksici esnafını mağdur etmektedir.Taksiciler arasında trafik cezalarının haksız bir şekilde kesildiği kanısı ağır basmaktadır. Hususi otomobillere gösterilen toleransın taksicilere gösterilmediği ve trafik polislerinin ısrarla taksicilere ceza kestikleri kamuoyunda yaygın bir değerlendirme olarak kabul edilmektedir.Taksi esnafları biriken trafik cezalarını ödeyemeyecek durumdadır. Olmayan kazançtan çok daha fazlasının vergilere ve cezalara verilmesi taksicilerin belini bükmektedir. Ticari taksi sürücülerinin bir defaya mahsus trafik cezalarının affedilmesi beklentisi karşılanmalıdır.
Araçlarını taksi durağı gibi kullanıyorlar
Bütün taksi duraklarının modern, şık, hem esnafın hem de vatandaşın beklentilerini karşılayan bir standarda kavuşturulması gerekmektedir.Şartları uygun olmasına ve mevcut alanına durak yapılma imkanı olmasına rağmen, yerel yönetimler tarafından taksicilere Türkiye’nin pek çok bölgesinde durak yapılmamaktadır. Taksiciler , taksilerini kulübe olarak kullanmak zorunda kalmaktadır. Yaz-kış araç içerisinde müşteri bekleyen taksicilerin durak sorunları mutlaka çözülmelidir.
TBMM Başkanlığına önerge
Taksicilerin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılması, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulunması amacıyla Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104 üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımla arz ederim."